Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
naší Aničce se začiná dělat ekzém
,tak jsem si koupila mleté otruby, abych ji mohla dělat koupele. Bohužel nevím, jak se koupel připravuje, jaké množstvi se dáva v poměru s vodou.
Můžete mi někdo poradit?
Děkuji moc,
Ivana a Anička 9m
Ahoj Ivčo.
Vím že otrubová koupel je dobrá proti lupům a ta se děla z 1/2 kg pšeničných nebo ovesných otrub ve dvou litrech vody. Řekla bych ale, že na normální koupel je to docela dost, takže bych asi dala víc vody. A nebo to můžeš udělat přesně takhle a pak celý ty dva litry nalít do koupele
. Asi sem moc neporadila, co
.
Ať ekzém brzo zmizí ![]()
Sandra
Ahojky Ivčo,
ohledně otrub ti teď neporadím. Kamarádka ale koupel z otrub na exém malému připravuje, tak se ti zeptám a ještě písnu ![]()
Ale mám jinou vychytávku.
Na radu děckařky jsme si koupily na exém v lékárně Dubovou kůru a dělaly z ní odvar. To jsme přidávaly do vany. Opravdu to pomohlo, a exém Kačce do 10 dnů zmizel. Sáček dubovky stojí cca 25 Kč, je toho 100 g.
Příprava je:1 polévková lžíce se přidá do 1 litru vařící vody, nechá se 10 min vařit a pak ještě 15 min louhovat. To se scedí a přidá do koupele. Kolik přesně litrů jsme ve vaně měly ti neřeknu - koupeme Kačku ve velké vaně na lehátku. Vody je tolik, aby měla hlavičku nad vodou.
Dá se taky udělat nálev na obklady - ty se přikládají několikrát denně na postižené místo.
Přejeme, aby Aničce exém brzy zmizel ![]()
Anera a Kačka 5m
holky,
děkuji moc za odpovědi. tu dubovou kuru jsem koupila taky, tak ji taky zkusim.
pa ivana
Pozor ale, dubová kůra se nesmí užívat vnitřně. Upozornila mě na to dětská lékařka.
Já dělám otrubovou koupel takto…na 1 litr vody dám 3-4 pol. lžíce otrub a asi 10min. vařím. Potom scedím, naředím studenou vodou a vlažné leju do koupele. Nebo se dá přímo koupit …když se v lékárně nebo v krámcích se zdravou výživou zeptáte na ovesné nebo otrubové koupele..stojí to kolem 110kč. Samotné otruby jsou levnější, ale tamto je rychlé.