Koupený byt - plíseň za polystyrenem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4596
22.7.19 14:54

@pe-terka chapu, ze se tohle treba v bytech, ktery se neprodavaji k rekonstrukci nedela, ale byt byl k rekonstrukci, bylo to v pritomnosti realitniho maklere - zastoupeni majitele, odsroubovat a nasroubovat zasuvku ho neposkodilo, za to se zjistilo, ze tam je elektrika delana asi ve 3 nebo 4 etapach a nic se z toho puvodni nebude a ani nemuze nechavat, shnila podlaha byla schovana pod linem v kuchyni v miste drezu, takze se zjistovalo orientacne, jak to je hluboko/jak hluboko odhadem zatykala voda. Do tramu jsme nevrtali, mezi tramem a parketama je vic vrstev, byl to skoro stoletej vybydlenej byt k rekonstrukci. Predstava, ze menime shnily tramy se nam ale nelibila a navysilo by to rozpocet o dost penez. Kdyz majitel prodava byt ke kompletni rekonstrukci, tak tohle fakt skody nebyly, s tim se snad pocita. Byl na to objednanej clovek z firmy specializujici se primo na tohle a bylo to se svolenim majitele pod kontrolou maklere! To samy pak byl clovek z nasi firmy, ktery nezavisle na jeho reportu dosel ke stejnym zaverum. Ja tam jen stala a predstavovala si to zrekonstruovany, myslim si, ze i diky dobre investovanym penezum pred koupi jsme se vyhli nalezu “skrytych” vad. Proste jsme o vsem vedeli, vsimli si oba proste vseho - vlhkost, nekvalitni rozvody, shnila podlaha pod linem. A vzhledem k tomu, ze se to prodavalo jako byt ke kompletni rekonstrukci, tak byl lidma z realitky vypracovanej orientacni rozpocet, pak nam chlapik udelal orientacni rozpocet z ty nezavisly firmy. A hadej, odhad realitky byl skoro polovicni. No a pak chlapik, co nam delal rekonstrukci, tak udelal orientacni rozpocet a ten se shodoval s tim odhadcem. Realna cena byla nakonec jeste +20%, protoze jsme nesetrili na podlahach a kotli, dali jsme znova dubovy parkety, ty stary bohuzel nesly zachranit. A teda nebyt toho, ze jsme meli toho nezavislyho odhadce, tak bych si mohla myslet, ze nas firma natahla a taky bychom na to financne nebyli pripraveny. Realitka chce jen prodat, majitel chtel prodat a dal nam diky tomu slevu.
Jo a ten byt Pro me laika vypadal, ze bude potrebovat jen oskrabat zdi, prebrousit parkety a udelat novou koupelnu, ale vzhledem k tomu promaceni zdi pri tom samy opadavaly fabiony, ze to misty opadlo samo az na cihlu, ale skryta vada to nebyla diky tomu, ze na to mrkli pred tim 2 odbornici. Do fungl novy podlahy bychom nevrtali ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15954
22.7.19 14:55
@free333 píše:
Těžko říct…

Já když jsem prodávala byt, tak mi právník doporučil dát do smlouvy nějakou větu, už nevím, jak to bylo přesně - ve smyslu „kupuju byt tak jak leží a běží“ a to když si kupující podepíše, tak mu opravdu klesá šance na nějaké vyhrání sporů ohledně vad atd., protože si vlastně kupuje byt se vším všudy…

Měla jsem ve smlouvě i pokutu pro kupujícího, když by chtěl odstoupit…

Tohle s novým občanským zákoníkem padá. Z pětileté lhůty na skryté vady se nelze vyvázat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116642
22.7.19 14:59
@Zumpa píše:
Tohle s novým občanským zákoníkem padá. Z pětileté lhůty na skryté vady se nelze vyvázat.

no vida, o důvod víc, proč od toho odstoupit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40473
22.7.19 14:59
@opinka píše:
Taky mám ten pocit. Ale na druhou stranu - v paneláku byly děti pořád nemocné. Teď v tom vlhkém plesnivém cihláku jsou pořád zdravé. Takže sice dýchají spory, ale školní docházku mají stoprocentní :lol:. Já vím, černý humor, ale co jiného už mi zbývá.

To mě taky napadlo, pro útěchu, že zakl. někde psala, že majitelé byli staří a v bývalém tom starém zděném baráčku pamatuju babičky kolem 80 - 90 let, bylo jich tam hodně… :)

A my jsme tam taky ani nemarodili, naštěstí…

Jinak i pamatuju lahůdku rákosový strop, když jsme malovali, tak jsem ho natírala pomalilinku štětečkem :lol:, haha, on se prohýbal a pružil, několika sousedům spadl celý na hlavu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40473
22.7.19 15:00
@Zumpa píše:

Tak to by mohlo zakl. potešit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27265
22.7.19 15:06
@Anonymní píše:
Ted to rekonstruovat nebudu, protoze na to nemam.
Planovala jsem jen vymalovat a nastehovat. Rekonstrukci casem.Ted bydlime hezkem zrekonstruovanem v byte 1+1, ktery planuju po prestehovani prodat. Protoze nemohu platit poplatky dvou bytu a hypoteku.
Chtela jsem z panelaku do cihloveho bytu do jine lokality v nasem meste z osobnich duvodu.

Vidim, ze jsem totalne naletela.

Rekonstrukce domu je planovana na - zatepleneni plaste, zatepleni strechy. Jenze ti je, jak jsem vcera na schuzi zjistila, teprve v jednani,…

Přesně takhle jsme to měli my. Když jsme se byli na byt kouknout, tak s námi jednal pověřený vlastník SVJ s tím, že střecha a zateplení je v plánu a bude se dělat do dvou let…v bytě jsme letos osmým rokem a střecha ani zateplení nejsou. Akorát se dělaly komíny, protože to bylo akutní. Jako bonus jsme se stěhovali v létě, kdy byl byt čistý, bez plísně, udělali jsme totální rekonstrukci - tedy koupelna, záchod, elektřina a vymalování a pak přišla zima a plíseň. Co ti budu říkat, plakala jsem často…ale opravdu sušička, vymalování plotiplísňovým nátěrem a máme relativní klid. Sem tam se objeví, ale hodně taky pomohl automatický kotel, kdy vlastně topíme pořád. Předtím se topilo ráno a pak až odpoledne.

Příspěvek upraven 22.07.19 v 15:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
22.7.19 15:07

@bobulka88 ok, slovíčko „k rekonstrukci“, pokud je uvedeno v inzerci, by mělo být klíčové :think: A opravnovat k redikálnějším průzkumům :think: Ale těžko říct, jak až moc, to je na debatu :think: Odšroubované zásuvky nejsou problém, to uznávám, dělá se to běžně a pak se to zase dá do pořádku :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4596
22.7.19 15:34

@pe-terka jak uz jsem zminila, delal to clovek z firmy, tak predpokladam, ze i zodpovednost by sla za nim. A byly to opravdu dobre investovany penize. Prumernyho cloveka mozna napadne kouknout do stoupacek, ale oba obesli barak i zvenku, koukli na venkovni fasadu, jak vypda sklep, jak vypadaji rozvody v baraku, zajimala je oba, jak vypada nastavba nad nama. Samozrejme ve vetsine pripadu jen koukali. Vysledkem byl report s fotkama zavad, jak asi vznikly a co se bude muset udelat a kolik to bude stat. Takze odhad maklere za rekonstrukci 650 tisic, podle odhadce 1.2 milionu. Ten rozdil bysme bez hypo nedali. A to jsme si az na tu podlahu nevyskakovali, zadny luxusni materialy. Pro nekoho takovej rozdil bude likvidacni, my se na to pripravili s hypotekou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
22.7.19 15:42

@bobulka88 zvolili jste prozíravý přístup a vyplatil se vám :palec: Já už od oka taky něco rozeznám či odhadnu možný problém - jsem laik, ale už mám pár zkušeností - musím říct, že půdní byt (natož rohový) bych nekoupila už z principu ;)
Ale to ted zakladatelce nepomůže :think: Doufejme, že jádro pudla je opravdu jen v těch polystyrénech :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.7.19 17:19
@Anonymní píše:
@DanielaMakova
To je teda neco.Vy jste chteli odstoupit od smlouvy?Na takovehle poplatky jako samozivitelka prave nemam.

Ne, nechtěli. Nebylo co už koupit za danou částku. Jak jsem psala být nebyl pro nás, ale rodinného příslušníka.

Ex majitelka odstoupit chtěla, ale s dodatkem, že byt vrátíme do původního stavu: byl už bez plovoucí podlahy, která měla nejlepší let aua sebou, vymalováno a opravené zdi… Tak že těžko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.7.19 17:30
@Anonymní píše:
Bytovy dum je z roku 1962. Strecha nova pred 12 lety.RK mi tvrdila ze je strecha delana loni.
Tudiz zase lhali.
Myslim si tedy, ze tam bude zatekat.
Jeste fotky, jak to vypadalo po sundani polystyrenuSpiz byla take cela plesniva..tam meli take polystyren..tu jsem nevyfotila

Byt je evidentně mokrý a teče tam. Tak že pokud RK lhali a máte to pokud možno písemně požadovat slevu. 50 tisíc vám stačit nebude…

Nárok odstoupit máte 6 měsíců pokud se nepletu, u novostaveb 5 let. A platí to pro skrytý vady…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí