Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj,
prosím o radu a zkušenosti.
Chtěla bych si pořídit nějaký menší notebook a vzhledem k tomu, že používám iPhone a byla bych kompatibilní, tak by se mi líbil MacBook, ale cena nic moc
nevím, zda si tam otevřu třeba Word apod. nebo jaká úskalí má?
Prosím o pro a proti k tomuto notebooku ![]()
Děkuji
Jiný způsob ovládání (jiný operční systém). Není to složitější na ovládání než Windows, ale je to jiné. Aplikace také jiné (pokud je nebudeš provozovat virtualizovaně).
Pokud s tím nemáš zkušenost, hledal bych nějaký ultrabook podobný MacBooku s Windows - dnes se jich prodává celá řada, od plastu po hliník, a v různých cenových relacích.
Já ho určitě doporučuju, na takový to domácí surfování Air, jinak na práci Pro. Word tam mít můžeš, když si ho koupíš (jako všude teda), ale zařízení od Applu mají svou vlastní sadu (Pages místo Wordu, Numbres - Excel a Keynote - PowerPoint) a funguje to uplně stejně (za mě teda ještě líp) a i když ti něco někdo pošle ve wordu/excelu, tak si to s tím poradí a otevře ti to ![]()
jinak
Já už bych jiný nebrala ![]()
@Zuzzy píše:
Já ho určitě doporučuju, na takový to domácí surfování Air, jinak na práci Pro. Word tam mít můžeš, když si ho koupíš (jako všude teda), ale zařízení od Applu mají svou vlastní sadu (Pages místo Wordu, Numbres - Excel a Keynote - PowerPoint) a funguje to uplně stejně (za mě teda ještě líp) a i když ti něco někdo pošle ve wordu/excelu, tak si to s tím poradí a otevře ti to![]()
jinak
- vysoká výdrž baterie
- je lehký
- v porovnání s jinými notebooky ho mám nejdéle a pořád maká
- spousta super funkcí
Já už bych jiný nebrala
- varianta Air má jen jedno usb myslím a nemá hdmi, ale tak to není zase tak potřeba
No jo, ale tohle všechno mají i notebooky s Windows. Stačí zvolit optimální model (a velmi pravděpodobně bude stejná konfigurace levnější než u Macu).
Používám dva notebooky s Windows, MacBook Air 13", dva desktopy (klasické PC). Každé má své výhody a nevýhody.
Takhle - .Mac mam a vyhovuje mi maximálně. Word apod tam spustis bez problému. Chce to jen trochu cviku s os - ale je to intuitivní, jak iPhone
Ale jestli resis cenu, podívej se spíše po něčem s win
@kaja555 pokud neřešis peníze, neřeš nic jiného
pak záleží na co ho potřebuješ? Pokud jako „domácí“ pak pecka, Office v něm samozřejmě spustis - placené. Jinak Apple má své Office pages atd. Kooperace s iPhone samozřejmě top. Pokud opravdu myslíš Macbook (12') pak bacha má jen jeden vstup-ale dá se koupit „roztrojka“. Je lehounky, baterka skvělá, ovládání strašně intuitivní. Že začátku budeš trochu nejistá, ale po chvilce ti to přijde úžasné a nebudeš chápat proč to má někdo jinak - stejně jak s iPhone ![]()
Ahoj, macbook mám cca 5 let a přechod byl z windows na macOS šílený, ale pokud nepotřebuješ třeba k práci/studiu nějaké programy a máš ho jen na běžné používání, tak super volba. Je vhodný pak zejména pro grafické zpracování fotek, úpravy videa atd. Výhodou je, jak psali přede mnou, opravdu vysoká výdrž baterie dále aktualizace neprobíhá kdy chce OS, ale kdy chceš ty. Nevýhodou je cena a pokud potřebuješ „speciální“ programy, tak je to horší. Nejde spustit klasické exe, ale je nahrazováno jinými formáty souborů. Takže záleží na co ho plánuješ využívat a pak jestli ti stojí za to, do toho investovat ![]()
Tak hlavně v dnešní době už ne air. Popravdě nechápu, že ho už dávno nezpracovali. Obrazovka prostě hrůza. Je poznat že už je na trhu dlouho a už dosluhuje. Snad se letos ukáže něco nového.
Ahoj, pro mě taky přechod z Windows na iOS byl tak strašný, ze jsem si musela zaplatit kurz ovládání Macu
a to mám iPhone už dlouhá léta… po kurzu paráda, ty vychytávky a všechno, bozi. A fakt dlouho vydrží, takže pokud peníze nejsou problém, vyplatí se to. Je rychlý, lehký, baterka vydrží i po letech několik hodin ![]()
@Verurizeckova píše:
Ahoj, pro mě taky přechod z Windows na iOS byl tak strašný, ze jsem si musela zaplatit kurz ovládání Macua to mám iPhone už dlouhá léta… po kurzu paráda, ty vychytávky a všechno, bozi. A fakt dlouho vydrží, takže pokud peníze nejsou problém, vyplatí se to. Je rychlý, lehký, baterka vydrží i po letech několik hodin
V MacBooku je operační systém MacOS. iOS je pouze v mobilních zařízeních. Jedná se o naprosto rozdílné systémy. ![]()
@kaja555 Zalezi, jak dobre se ti bude zvykat na to, ze v Macbooku funguji veci jinak nez ve Windowsech a vypada to jinak. Kolegove Macy maji, parkrat jsem na tom zkousela neco delat a dekuju pekne, kdyby mi to nekdo dal, abych na tom pracovala, tak asi pujdu zebrotou. Dokonce znam dva lidi, kteri si ho s nadsenim koupili a nezvykli si na nej, takze ho ted pouzivaji akorat na koukani na filmy, a minimalne tri dalsi lidi z meho okoli, co si ho koupili, s tim jinym prostredim dost tezce bojovali, nez si na MacOS zvykli.
Děkuji za zkušenosti ???? jsou velké rozdíly mezi MacBookem, Airem a Pro? Moc tomu nerozumím, jestli si mam raději připlatit a jít do toho pro nebo bude stačit Air… ![]()
Tak jak sem psala air je stará šunka. Máme ho doma ale pokud bych ho měla dnes koupit tak určitě ne. Momentálně jo používají občas kluci když se chcou podívat na nějaké video nebo tak.
Otázka je jestli spěcháš nebo ne. Jinak počítám že Apple bude v půlce září představovat nejen nové iPhony ale snad i nové macbooky a snad pro spoustu lidí dojde i na nový macbook air. Ono, když se podíváš na ty jeho střeva tak hrůza. Obrazovka za tu cenu katastrofa procesor myslím je sice i3 až i7 ale sou to pětkový generace, takže dnes už pomalu do muzea ![]()
@Kadlecovka uživatelsky je to rozdíl. Jinak jde o to, co na tom budeš dělat a jaké další věci mas doma od Apple. My máme vlastně vše od mobilu po TV od nich a je tam výhoda toho propojení. Ale třeba herní notebook mám od jiné firmy
takže fakt jde o to na co to chceš