Krach firmy při mateřské - na co mám nárok?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
No, máš nárok na 3 platy odstupného a počítalo by se z tvého platu uvedeného ve smlouvě. A jinak po rodičáku by tě museli zaměstnat podle tvé pracovní smlouvy, takže záleží jak přesně tam máš pozici specifikovanou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Máš velké štěstí, že jsi stihla na druhou mateřskou nastoupit ještě za trvání pracovního poměru. Moje kamarádka dostala výpověď, když byla firma v konkurzu v době první rodičovské dovolené a na druhou mateřskou po roce a půl už neměla nárok, stejně jako na volbu výše rodičovského příspěvku (automaticky na 4 roky) po 10 letech praxe u jediného zaměstnavatele.
- Citovat
- Upravit
Já bohužel nevím jak je to když firma zkrachuje, podle mě má člověk smůlu, není z čeho platit…
Ale myslela jsem, že standardně Ti zaměstanavetel musí 6 měscíců držet tu stejnou pozici, (myšleno skoro doslova tvojí židli) a do 3 let pozici, která profesně i platově odpovídá tomu co jsi dělala před tím, ale už ne místně a už ne přesně to samé.
Když Tě nechce po mateřské znovu přijmout, pak ti podle mě musí dát 5 platů.
Leda že by se to od nového roku nějak měnilo.
Ale krachující firma, taky si počkám na to, co ostatní napíšou, obávám se, že se to dneska může stát kde komu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji za poznatky
Ještě jedna věcička, firma nekrachuje z důvodu, že nemá peníze, ale proto že má málo zakázek. Majetek má miliónový ne-li více. Proto dávají i to odstupné. A když je v kolektivce napsáno, že při krachu se vyplácí 12-ti násobek odstupného-musí to být nějak specifikované, nebo je to jedno a krach je krach?
Jinak jsem ráda, že jsem stihla využít i druhou mateřskou.
- Citovat
- Upravit
Ahojky, četla jsem mnoho diskuzí, ale odpověď jsem nenašla. Firma ve které jsem zaměstnaná od roku 2008 na dobu neurčitou krachuje. Na první mateřskou jsem nastoupila 8/2010 na 3 roky, ale narodilo se nám další dítko, takže nástup na novou mateřskou byl 2/2013. Budu mít nárok na odstupné, popřípadě kolik měsíců? Z čeho se vypočítává? A je lepší počkat až krachne nebo se teď domluvit se zaměstnavatelem na výpovědi dohodou s odstupným? Jelikož se teď spoustu výpovědí s odstupným rozdává.
Kdyby se náhodou firma nějakým zázračným způsobem zachránila a vydržela do doby kdy se vrátím po rodičáku, musí mi nabídnout stejné pracovní místo, jelikož má pozice se už zrušila. Já vím spoustu otázek, ale už jsem z toho cvok. A omlouvám se za anonym, ale danou firmu a mě tu zná dosti lidí. Děkuji za pochopení.