Krádež v práci - hmotná zodpovědnost pomoc!
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Medvídek19 tak podle mne pokud máš podepsanou hmotnou zodpovědnost, jde škoda za tebou. tím spíš, když přiznáváš pochybení pri nakládání s penězi (ponechání tržby bez dozoru). v tomto ohledu pokud škodu neuhradíš dobrovolně, má zaměstnavatel velkou šanci vymoci ji na tobě soudně. podle mne tu šanci má i ve chvíli, kdy by se ukázalo, že peníze opravdu ukradla brigádnice, protože ty jsi způsobila škodu nedbalým zacházením s penězi, za které jsi měla zodpovědnost.
na druhou stranu pokud by k soudu došlo, dalo by se pracovat s dalšími okolnostmi. třeba přístup do trezoru - kdo ho má? má někdo další další klíč k zámku od vaku? nemohl ty peníze z vaku v trezoru vyjmout i někdo jiný? je průkazný, že vak byl do trezoru daný i bez peněz, nemohly se ztratit až v trezoru?
z toho bych asi vycházela. pokud se peníze mohly ztratit i z trezoru, asi bych neplatila a nechala zaměstnavatele, aby si peníze vysoudil. pokud se z trezoru ztratit nemohly a musely zmizet ve chvíli, kdy jsem peníze nechala bez dozoru, uznala bych svoji blbost a škodu uhradila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Medvídek19 píše:
Jako je to pro mě dost velká částka… ještě studuju. tak sem docela bezradná. ale zase se bojím že by ta policie řekla že jsem to vzala a šoupli by mě do vězení nebo ja nevím co…
Hlavně budeš mít záznam v trestím rejstříku… to se pak bude práce hledat jedna radost. Navíc to prostě byla tvoje chyba, nemáš tam ty peníze nechávat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Medvídek19 A to je takovej ten stánek jako má třeba Kabát? Kamery jsou všude okolo nás i když je nevidíme
.Nikdy člověk neví, co zachytí
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@maminka189 píše:
@radkka Stejně se to s ní může táhnou dál. A myslím si, že policie má různé páky jak může slečnu usvědčit, že je zlodějka (pokud je to tak jak zakladatelka píše)
Jaké páky, když to šéfovi zaplatí, tak na ní snad nebude podávat trestní oznámení…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jsi jediná kdo má hmotnou zodpovědnost? nebo ji má i ta druhý prodavačka? (ta nová asi ne
)
Pokud obě a policie by to řešila a na nic by nepřišli, tak byste to musely zaplatit vy 2 napůl. Pokud jsi jediná s hmotnou zodpovědností, pak jen ty.
A pak je v zákoně omezení, že zodpovědnost je jen do 4-násobku průměrného platu (ale platí to jen v některých situacích), takže se zamysli kolik na brigádě máš měsíčně, jestli neargumentovat tímto (ale to by měl nějaký právník poradit přesně v jakých situacích to omezení platí).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Slečnu viděla prodavačka, že dává obálku do vaku…a kdo viděl ráno šéfa, že otvírá vak a ta obálka tam není??? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bohužel, „tvoje“ peníze, tvoje zodpovědnost
Proč jsi vak nezapečetila předtím, než jsi odešla pro mobil?
Mohla to udělat ta nová, stejně tak to mohla udělat prodavačka nebo to mohl udělat šéf. Pokud jseš si zcela jistá, že jsi obálku do vaku dala a nemohla nikam zapadnout, tak jeden z těch tří tě okradlo víc jak 6tis.
Drahá zkušenost, že peníze se bez dozoru nenechávají ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Medvídek19 A řešil to šéf jen s tebou nebo i se slečnou a prodavačkou? Vyhrožuje policií jen tobě nebo i jim?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to nemalá čstka, ale ja mu to snad i klidně zaplatím, kvuli tomu trestnýmu rejtříku, ale on mi neřekl že to mam zaplatit on hned říkal o tom že muže podat trestný oznámení…a že ho nejspíš podá…to mu mam jako zavolat a říct ja vam to zaplatím a neřešte to dál. to bude přiznání a o já s tím??? to mě tak nebo tak muže nahlasit na policii a mužu dostat trest
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hmotná odpovědnost nerovná se trestněprávní odpovědnost, takže pokud by policie nezjistila, kdo peníze ukradl, neznamená to, že by za krádež automaticky stíhali toho, kdo má podepsanou dohodu o hmotné odpovědnosti. Podle mě by to odložila.
Já bych peníze sice zaplatila (z titulu hmotněprávní odpovědnosti), ale předešla bych šéfa a na policii podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Pokud by čirou náhodou někoho vypátrali, lze zaplacené peníze po této osobě vymáhat v občanskoprávním řízení.
Btw. Přijde mi velmi zvláštní prohlášení prodavačky, že si hleděla svého
. Mě někdo poprosit, abych mu pohlídala vak s penězi, tak se od něj nehnu ani na krok, anebo pomoc odmítnu s tím, že nemám čas ho hlídat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jdi na policii a nahlaš to jako krádež, samotná hmotná odpovědnost je věc civilní, nikoli trestní, takže zpronevěru ti musí prokázat (trestní věc).
Když dají civilní žalobu, budeš muset se odkazovat na krádež s tím, že civilní řízení trvá 4 roky a mezitím to nějak dopadne. Rozhodně se nenech vyvést z míry, ale peníze někde nechávat je blbost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Medvídek19 o tom tresním oznámení asi mluvil, aby Tě vystrašil a třeba i donutil Tě se přiznat…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Medvídek19 no měla bys to zaplatit, tvůj šéf má pravdu, uhradila bych to bez policie, protože to stejně na tobě budou vymáhat, ale mít záznam to se s tebou potáhne a nikde si nezjišťujou PROČ máš záznam, ale že ho máš. Práci už s tím lehce nenajdeš. Jinak opravdu je to tvoje chyba, zodpovídáš za peníze neměla jsi je nechávat bez dozoru - proto máš podepsanou hmotnou odpovědnost - a ty jsi měla na ně dávat pozor, takže bohužel je to tvoje chyba - za kterou zaplatíš ty i když nejsi zlodějka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@radkka píše:
Hlavně budeš mít záznam v trestím rejstříku
Tak pokud se neprokáže, že ty peníze ukradla ona, tak záznam mít nebude.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hmotná zodpovědnost není o tom, že se ztratí peníze a když se nenajdou, zacáluje to, kdo má hmotku
… je třeba tomu dotyčnému prokázat, že ty peníze vzal skutečně on…ano má zodpovědnost za to, že ty peníze tam nebyly, ale pokud ráno nebyla u toho, když šéf ten vak otevřel a obálku nenašel..je to slovo proti slovu…slečna ukládala do trezoru vak s tím, že obálka uvnitř je…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit