Krádež v práci - hmotná zodpovědnost pomoc!

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15814
2.7.14 12:38

@Medvídek19 tak podle mne pokud máš podepsanou hmotnou zodpovědnost, jde škoda za tebou. tím spíš, když přiznáváš pochybení pri nakládání s penězi (ponechání tržby bez dozoru). v tomto ohledu pokud škodu neuhradíš dobrovolně, má zaměstnavatel velkou šanci vymoci ji na tobě soudně. podle mne tu šanci má i ve chvíli, kdy by se ukázalo, že peníze opravdu ukradla brigádnice, protože ty jsi způsobila škodu nedbalým zacházením s penězi, za které jsi měla zodpovědnost.

na druhou stranu pokud by k soudu došlo, dalo by se pracovat s dalšími okolnostmi. třeba přístup do trezoru - kdo ho má? má někdo další další klíč k zámku od vaku? nemohl ty peníze z vaku v trezoru vyjmout i někdo jiný? je průkazný, že vak byl do trezoru daný i bez peněz, nemohly se ztratit až v trezoru?

z toho bych asi vycházela. pokud se peníze mohly ztratit i z trezoru, asi bych neplatila a nechala zaměstnavatele, aby si peníze vysoudil. pokud se z trezoru ztratit nemohly a musely zmizet ve chvíli, kdy jsem peníze nechala bez dozoru, uznala bych svoji blbost a škodu uhradila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
@Medvídek19 píše:
Jako je to pro mě dost velká částka… ještě studuju. tak sem docela bezradná. ale zase se bojím že by ta policie řekla že jsem to vzala a šoupli by mě do vězení nebo ja nevím co…

Hlavně budeš mít záznam v trestím rejstříku… to se pak bude práce hledat jedna radost. Navíc to prostě byla tvoje chyba, nemáš tam ty peníze nechávat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5549

@Medvídek19 A to je takovej ten stánek jako má třeba Kabát? Kamery jsou všude okolo nás i když je nevidíme ;).Nikdy člověk neví, co zachytí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
2.7.14 12:39
@maminka189 píše:
@radkka Stejně se to s ní může táhnou dál. A myslím si, že policie má různé páky jak může slečnu usvědčit, že je zlodějka (pokud je to tak jak zakladatelka píše) :think:

Jaké páky, když to šéfovi zaplatí, tak na ní snad nebude podávat trestní oznámení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
2.7.14 12:41

Jsi jediná kdo má hmotnou zodpovědnost? nebo ji má i ta druhý prodavačka? (ta nová asi ne :nevim: )
Pokud obě a policie by to řešila a na nic by nepřišli, tak byste to musely zaplatit vy 2 napůl. Pokud jsi jediná s hmotnou zodpovědností, pak jen ty.

A pak je v zákoně omezení, že zodpovědnost je jen do 4-násobku průměrného platu (ale platí to jen v některých situacích), takže se zamysli kolik na brigádě máš měsíčně, jestli neargumentovat tímto (ale to by měl nějaký právník poradit přesně v jakých situacích to omezení platí).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6212
2.7.14 12:43

Slečnu viděla prodavačka, že dává obálku do vaku…a kdo viděl ráno šéfa, že otvírá vak a ta obálka tam není??? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009

Bohužel, „tvoje“ peníze, tvoje zodpovědnost :| Proč jsi vak nezapečetila předtím, než jsi odešla pro mobil? :nevim: Mohla to udělat ta nová, stejně tak to mohla udělat prodavačka nebo to mohl udělat šéf. Pokud jseš si zcela jistá, že jsi obálku do vaku dala a nemohla nikam zapadnout, tak jeden z těch tří tě okradlo víc jak 6tis.
Drahá zkušenost, že peníze se bez dozoru nenechávají :|

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1055

@Medvídek19 A řešil to šéf jen s tebou nebo i se slečnou a prodavačkou? Vyhrožuje policií jen tobě nebo i jim?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115

Je to nemalá čstka, ale ja mu to snad i klidně zaplatím, kvuli tomu trestnýmu rejtříku, ale on mi neřekl že to mam zaplatit on hned říkal o tom že muže podat trestný oznámení…a že ho nejspíš podá…to mu mam jako zavolat a říct ja vam to zaplatím a neřešte to dál. to bude přiznání a o já s tím??? to mě tak nebo tak muže nahlasit na policii a mužu dostat trest

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1986

Hmotná odpovědnost nerovná se trestněprávní odpovědnost, takže pokud by policie nezjistila, kdo peníze ukradl, neznamená to, že by za krádež automaticky stíhali toho, kdo má podepsanou dohodu o hmotné odpovědnosti. Podle mě by to odložila.

Já bych peníze sice zaplatila (z titulu hmotněprávní odpovědnosti), ale předešla bych šéfa a na policii podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Pokud by čirou náhodou někoho vypátrali, lze zaplacené peníze po této osobě vymáhat v občanskoprávním řízení.

Btw. Přijde mi velmi zvláštní prohlášení prodavačky, že si hleděla svého 8o. Mě někdo poprosit, abych mu pohlídala vak s penězi, tak se od něj nehnu ani na krok, anebo pomoc odmítnu s tím, že nemám čas ho hlídat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
538
2.7.14 12:44

Jdi na policii a nahlaš to jako krádež, samotná hmotná odpovědnost je věc civilní, nikoli trestní, takže zpronevěru ti musí prokázat (trestní věc).

Když dají civilní žalobu, budeš muset se odkazovat na krádež s tím, že civilní řízení trvá 4 roky a mezitím to nějak dopadne. Rozhodně se nenech vyvést z míry, ale peníze někde nechávat je blbost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6212
2.7.14 12:44

@Medvídek19 o tom tresním oznámení asi mluvil, aby Tě vystrašil a třeba i donutil Tě se přiznat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6536
2.7.14 12:45

@Medvídek19 no měla bys to zaplatit, tvůj šéf má pravdu, uhradila bych to bez policie, protože to stejně na tobě budou vymáhat, ale mít záznam to se s tebou potáhne a nikde si nezjišťujou PROČ máš záznam, ale že ho máš. Práci už s tím lehce nenajdeš. Jinak opravdu je to tvoje chyba, zodpovídáš za peníze neměla jsi je nechávat bez dozoru - proto máš podepsanou hmotnou odpovědnost - a ty jsi měla na ně dávat pozor, takže bohužel je to tvoje chyba - za kterou zaplatíš ty i když nejsi zlodějka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1055
2.7.14 12:45
@radkka píše:
Hlavně budeš mít záznam v trestím rejstříku

Tak pokud se neprokáže, že ty peníze ukradla ona, tak záznam mít nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6212
2.7.14 12:49

Hmotná zodpovědnost není o tom, že se ztratí peníze a když se nenajdou, zacáluje to, kdo má hmotku :roll:… je třeba tomu dotyčnému prokázat, že ty peníze vzal skutečně on…ano má zodpovědnost za to, že ty peníze tam nebyly, ale pokud ráno nebyla u toho, když šéf ten vak otevřel a obálku nenašel..je to slovo proti slovu…slečna ukládala do trezoru vak s tím, že obálka uvnitř je…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat