Krádež v práci - hmotná zodpovědnost pomoc!

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6212
2.7.14 13:22

Pokud není zajištěno, aby nedošlo ke vzniku hmotné zodpovědnosti, je v tomto případě hmotná zodpovědnost o ničem, není platná.

Zakladatelka nemá žádnou jistotu, že k trezoru nezná heslo více lidí, nemanipuluje s penězmi sama, nedává je do trezoru osobně každý den, stejně tak je osobně nevyzvedává z trezoru a nepředává osobně šéfovi, aby se sama přesvědčila, že peníze co večer uložila, tam opravdu jsou…

Hmotná zodpovědnost opravdu není tak jednoduchá, jak se na první pohled může zdát ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JLP
4646
2.7.14 13:27

@JulieJulie jo, tak to ovšem celou situaci mění… :) A možná ji vyřeší znění dohody o hmotné odpovědnosti, co jsem si všimla, že zakladatelka přepíše… Každopádně moje připomínka k odložení trestního oznámení o krádeži pořád platí - fakt si nemyslím, že by našli nějaký důkaz o tom, kdo ty peníze vzal… Všichni zúčastnění podají vysvětlení a tím to skončí. Otisky prstů nebudou brát nikomu… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
2.7.14 13:29
@Medvídek19 píše:
Prodavačka viděla jak dávám obálku dovnitř. ja to platit moc nechci, ale bojím se oblejtaček s policii…aby se to neobratilo proti me.
ja jsem tam teprvě dva měsíce…tak třeba kvuli tomu…ale za celou dobu co tam jsem mi peníze nechyběli…inventury sedeli…prodavačka tam je už přes rok…netuším proč se zaměřil na mě..

Nemusel se zaměřit pouze na tebe. Mohl stejné bububu udělat na prodavačku i druhou brigádnici. Třeba doufá, že se jedna z vás lekne a peníze raději vrátí. Z tohoto pohledu by to fakt bylo přiznání viny.
V tomto případě leda sebevědomý přístup, že ty si žádnou chybu neudělala. Na vložení peněz do pytle máš svědkyni, jestli jsem to dobře pochopila. Pak tam pytel ležel a prodavačka nesplnila svou povinnost pytel ohlídat potažmo uložit do trezoru.
Nehledě na to, že také není od věci, kdo pytel z trezoru vyndal, přepočítal a kdo další měl k trezoru přístup :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6212
2.7.14 13:29

@JLP taky si myslím, že v tomhle případě ani policie nic nevyřeší :nevim:…ovšem zakladatelka je mladá holčina, bojí se bránit…tak snad ty nervy z té situace překoná a nepodlehne šéfovu nátlaku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6160
2.7.14 13:31
@Medvídek19 píše:
Prodavačka ma hmotku a ja jako brigádnice taky…ja dam peníze o vaku a od tý chvíle do dalšího dne než přijde šef, tak by za to měla mít hmotnou zodpovědnost prodavačka.
víte co…když furt nad tím přemýšlím tak to zaplatím…ale bojím se toho aby mě nešel i tak udat třeba. mužu mu říct at mi to ztrhne z výplaty?

Co když to ukradl pro sebe ten šéf? Co když zneužil situace, že tam byla ta nová na zaučení a že ty by sis mohla myslet, že to ukradla ta nová?
Co když? :think:
Je to prekérní situace, taky bych nechtěla mít záznam v trestním rejstříku, ale zase aby se mnou takto šéf vyjebával by se mi nelíbilo.
Chtělo by to, ho nějak nachytat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JLP
4646
2.7.14 13:32

@JulieJulie další věc je, že pokud zodpovídá za tisíce, pak není od věci předávat peníze proti podpisu… tzn. že prodavačka jí má podepsat, že od ní převzala konkrétní částku. Může to být jen v nějakém sešitě, kde se napíše datum, částka a podpisy předávající/přebírající - otázka jedné minuty :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27265
2.7.14 13:33

@Medvídek19 Narovinu? Jsi hloupá, nechat peníze jen tak s cizím člověkem, to udělá jen blbec.
Mě by spíš zajímalo, jak to má šéf s těma penězma, když si je přepočítává?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6160
2.7.14 13:34
@Medvídek19 píše:
Ještě ted jsem si vzpomněla…když jsem počítala tu tržbu s tou slečnou, tak jsem prosila prodavačku o ten vak, aby mi ho dala…a ona mi raději řekla heslo k trezoru a přitom jak jsem předtím řekla že k trezoru nemám mít přístup…tak se mi to zdá divný že mi řekne heslo k trezoru…nechá mě tam dát ten vak a ted tohle

No tak, by to měla zaplatit ona prodavačka. Má taky hmotnou zodpovědnost a v tomhle pochybila, takže je to defacto její problém.
Jestli v tom nemá prsty šéf, tak mu toto sděl.
A jak říkala Slavuska, tak bych to nechala vyšetřit policií :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6212
2.7.14 13:37

@JLP nooo to je taky pravda, tohle praktikujeme u nás v práci, lítají mezi námi zaměstnanci peníze a vše jde přes sešit a datum s podpisem :palec:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
2.7.14 13:38
@JLP píše:
@JulieJulie další věc je, že pokud zodpovídá za tisíce, pak není od věci předávat peníze proti podpisu… tzn. že prodavačka jí má podepsat, že od ní převzala konkrétní částku. Může to být jen v nějakém sešitě, kde se napíše datum, částka a podpisy předávající/přebírající - otázka jedné minuty :nevim:

To je správná připomínka. Měl by být pouze jeden člověk, který za peníze ze všech pokladen ručí. Zakladatelka má sice hmotnou zodpovědnost, ale předpokládám, že jen na svou pokladnu. Nemůže přece nést zodpovědnost za peníze uložené v trezoru, kam může evidentně kdokoliv :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
myšák1187
2.7.14 13:41
@Medvídek19 píše:
Prodavačka ma hmotku a ja jako brigádnice taky…ja dam peníze o vaku a od tý chvíle do dalšího dne než přijde šef, tak by za to měla mít hmotnou zodpovědnost prodavačka.
víte co…když furt nad tím přemýšlím tak to zaplatím…ale bojím se toho aby mě nešel i tak udat třeba. mužu mu říct at mi to ztrhne z výplaty?

tak myslím že majiteli jde přesně o to abys to zaplatila,
pokud za vak zodpovídá i prodavačka už je to jen slovo proti slovu jestli tam ta tvoje obálka byla nebo ne, myslím že v tomto případě byste měli vak pečetit a hlavně přepočítat peníze ve vlastním zájmu obě a obě podepsat výčetku že je tam opravdu ta hotovost.
Ve hmotné zodpovědnosti bývá i klauzule o tom, že zaměstnanec nemůže zodpovídat za majetek pokud mu to zaměstnavatel neumožní, takže pokud ty dáš vak prodavačce a ta sním ještě manipuluje, nemáš možnost tuto svěřenou hodnotu už chránit, ale je to dle mého soudu, určitě by ti s tím pomohl právník :think:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.7.14 13:47

Pokud nemá ve firmě za pokladnu zodpovědnost pouze jeden člověk, ale dá se prokázat svědectvím, že přístup k penězům má několik osob najednou, nemusí se zakladatelka bát, zaměstnavatel tím hází vinu sám na sebe. U soudu by nic neprokázal. Ještě pozor co jste podepsali za vnitřní předpisy, jak se má z hotovostí zacházet. Jsem zaměstnavatel, mám s tím trochu zkušenost a být zakladatelkou, nebojím se postihu. Zaměstnavatel nevytváří prostředí pro bezpečné nakládání s penězi.

• Citovat
  • Upravit
rokris
2.7.14 13:48
@Olion píše:
Máte hmotnou zodpovědnost. Zaplatíte to tak jako tak.

Ano.

• Citovat
  • Upravit
8448
2.7.14 13:51

Nečetla jsem diskusi, tak se jen zeptám: něco jako předávací protokoly? Jako šéf si ty peníze mohl klidně ulejt sám, že. Důvodů může mít 100+1

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
632
2.7.14 13:54
@JulieJulie píše:
@JLP nooo to je taky pravda, tohle praktikujeme u nás v práci, lítají mezi námi zaměstnanci peníze a vše jde přes sešit a datum s podpisem :palec:.

Přesně tak :palec:. To je ale rada pro zakladatelku pro budoucnost. Každé předání a převzetí peněz podepisovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat