Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Febrilní křeče samy o sobě nejsou nebezpečné. Hlídá se to k vůli tomu, aby se to nezaměnilo s epilepsí. Máme v rodině dnes dospělou, která tím trpěla, dřív se to tak neřešilo, nedával se ani diazepam při příští teplotě. Nikdy se jí nic nestalo a dnes je zdravá.
Nechápu praxi některých pediatrů(u nás to není, četla jsem na emiminu),že při vysokých horečkách podávají rovnou diazepam, i když se u konkrétního dítěte febrilní křeč nikdy neobjevila.
@lenma píše:
Tak nevim, mozna to ta febrilni krec byla, prave mel ty divny pohledy a divne drzel hlavicku. Ale fakt to trvalo chvilku, pak normalne chodil i komunikoval…to me vubec nenapadlo…
Febrilní křeč bys poznala, věř tomu a volala bys sanitku hned. Pokud si nejsi jistá, tak to nebyla ![]()
Dcera ted prochází tím samým, včera jsme byli na výletě, ráno byla v pohodě, přes den jen víc spala v kočárku, byla ukňouranější, ale nechali jsme ji, byli jsme na čerstvém horském vzduchu, který byl takový řízný, myslela jsem, že je jen unavená, po návratu domů zase spala, což už mi přišlo divné a večer horečka, dostala nurofen a noc prospala v pohodě, ráno zase horečka.. teď už spí od poledne.. nic jiného k tomu nemá, když je vzhůru, normálně si hraje, dopoledne ječela u okna, že chce ven
Holt nějaká viroza ![]()
@Jana206 píše:
Febrilní křeče samy o sobě nejsou nebezpečné. Hlídá se to k vůli tomu, aby se to nezaměnilo s epilepsí. Máme v rodině dnes dospělou, která tím trpěla, dřív se to tak neřešilo, nedával se ani diazepam při příští teplotě. Nikdy se jí nic nestalo a dnes je zdravá.Nechápu praxi některých pediatrů(u nás to není, četla jsem na emiminu),že při vysokých horečkách podávají rovnou diazepam, i když se u konkrétního dítěte febrilní křeč nikdy neobjevila.
A když jde tedy jen o tu záměnu, proč se podává diazepam? Když fk není sama o sobě nebezpečná…
@AliTad tohle je asi diskutabilní, neřekla bych, že jsou úplně neškodné. Já jsem se o tom bavila s mým dr. a ten říkal hned volat sanitku jakmile se objeví. Sice říkal, že nejsou vyloženě životu nebezpečné, ale sranda to taky není. Musí se vyloučit jak epilepsie, tak další onemocnění jako třeba meningitida. Taky v okamžiku toho záchvatu to může být pro dítě nebezpečné, může se uhodit do hlavy, dusit zvratky. Dítě je vlastně na krátkou dobu v bezvědomí, může mít i potíže s dýcháním.
Ale věřím, že kdyby to u zakladatelky dítěte febrilky byly, že to pozná.
Tak bych asi mela zmenit nazev tematu…nakonec zadna kratka horecka, ale dneska potvrzena 5.nemoc. Opravdu v tu sobotu jenom zazracne zapusobil nurofen, druhy den mel zase 38, odpoledne neco pres…To uz jsem nesrazela, ale mel neklidnou noc, tak dostal nurofen v noci. V pondeli nam doktorka rekla, ze mame prijit dneska na crp pokud teplota neprejde, ale vcera odpo se osypal a bylo jasno…
Musim rict, ze me prekvapil ten efekt nurofenu, kdyz jsem ja takhke k. o.,tak se mi sice ulevi, ale ze bych byla takhle cupr, jak ten muj prcek ![]()
A doktorka mi rikala, ze srazet mam uz od 38 a na noc klidne i pri 37,5…a to jsem si taky myslela, ze tak cca do 38,5 teplota pomaha…tak nevim ![]()
@lenma Ohledně srážení se vůbec neřídím teplotou dítěte (většinou je pak už ani nechci trápit měřením), ale jeho stavem. Jsou situace, kdy dám a má jen těch 37,5, ale něco ho k tomu bolí a nemůže spát. Když je ale relativně v pohodě i při 39,5, nedávám nic.
Predchazi unava, kasel, ryma..maminky aby jste zbytecne nejezdily na odd JIP, tak mala rada..prevence! Pred zmnenou pocasi hlavne podzim a zima, nechte si napsat ribomunil! Davkovani je slozitejsi ale je to ucinne..doma vzdy po ruce claritin! Jak ditko dostane rynu( od toho se vse vetsinou odstartuje) smrkat! A nasadit 3-denn claritin dle veku a vahy.. Pres den mucosolvan, na redeni hlenu, ne na noc!! Psi sadlo mazat 3_ denne na zada, prsa, pod nos, celo a spanky..omezit jogurty apod…pokud dojde k akutnimu stavu, podavej te ihned cipek claritin( vzdy doma)! Dite si zabal te do deky, otevrit okno v zime a za par minut ditko zacne volneji dychat, do rana si ho nechej te v pololeze..chrapot, stekot trva cca 3 dny a po tu dobu jedeme mucosolvan, claritin. Pokud se stav objevuje i v lete, tak za ucelem ochlazeni krku a zmirneni otoku, zase ditko zabalte a sup pred mrazak..na topeni vzdy mokrou plenu, ci zvlhvovac, pred spanim vetrat teplota na spani pro deti s lar.je i 19-18 stupnu!! Pretapeni je mozny spoustec te to nemoci!! Vetsinou sama odezni kolem 10 roku ditete, vylecit se neda..je dulezita prevence..u miminek davat pres postylku vlhkou plenu..dodrzuj te techto par rad a budete koukat jak krasne s touto hnusnou nemoci zatocite a hlavne zadne nemocnice..preji at tahle zima u vsech konci jen posmrkanym kapesnikem…moje mala, prave dostala claritin,4 roky me od akutniho duseni ale pokoj, ikdy si nekdy jeste zasteka ![]()