Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@monca114 píše:
@Morc Tak tohle je debata hlavně o krbu
Dekuji za upozorneni. Jako bystra zena, vsak zajiste rychle zjistis, jsem nebyl prvni, kdo zminil plyn.
@Morc netvrdím, žes byl první
Nevím, co máte za kotel, ani jak velikej barák, ovšem na náš barák by kotel stál tak kolem těch 70ti tisíc. Nejlépe kondenzák, protože s topením bychom se nedoplatili. Jen náš obývák má 50m2
Máme taky koberec u krbovek, pod nima jen plech. Koberec má na pár místech malá vypálená kolečka, ale taky jsem ho moc nešetřila, býváme tam sporadicky a nějak tam už na všechno kašlu ![]()
@monca114
Dal jsem si tu praci a zjistil jsem Vam mame Proterm Panther Condens 25KKO o vykonu max. 26,7 kw.
Problem neni s horni hranici vykonu, ale s dolni. To pak dost zvysuje cenu kotle. My mame kvuli nizkym tepelnym ztratam kotel se spodni hranici 4 kW a stal asi 60, kondenzacni.
Máme rohovej krb, ode zdi ke zdi máme udělanej schod a ten je obloženej dlažbou. Na kraji máme ohrádkou kvůli dětem, to na fotce ještě není. Jinak po celým obýváku je koberec. Je to bez problémů. Až budou prachy, srovná se podlaha a chci tam lino.
Jen abych to uvedla na pravou míru.
Bavila jsem se o rozvodech a kotli. Myslela sem tím komplet rozvody, tedy včetně trubek a radiátorů, protože pokud někdo vytápí jen lokálně (krbem a pod.), tak ty rozvody nemá.
Jinak jak bylo řečeno, kotel stojí, co tak vím okolo těch 70 +- k tomu 7 radiátorů…no a sme tam.
To vyúčtování, jak jsi psal @Morc tak to je jako roční vyúčtování za plyn? no tak to je např. pro mě palba, kterou bysme neuplatili… ![]()
@PetraJ nádhera ![]()
Jinak my máme krbová kamna od firmy Haas&sohn a stály kolem 30 tisíc, s výměníkem ![]()
@Mar__tanka1983
Ano, je to rocni vyuctovani za plyn 3 podlazniho RD, kazdy byt o vymere cca 120m. Plyn je jak na vytapeni, tak na ohrev vody pro 10 lidi. Kotel za +- 70 na sedm radiatoru je zbytecne predimenzovan (zalezi kolik m3 ma vytapet). Stejnou sluzbu na 7 radiatoru udela i kondenzacni kotel za polovinu. Deskove radiatory se daji koupit kolem 1-2000czk ( opet zalezi jak velke mistnosti maji vytopit), medene trubky cena cca 200 czk/metr.
@Mar__tanka1983
Jeste dodam, ze jsem nasel kotel 77 tisic, ale ten vazi 499kg, jeho lacinejsi bratricek za 58 tisic vazi 421 kg. Vykonostne jsou ty kotle uplne nekde jinde- to jsou kotle pro statek, kde je topeni i v mastali.