Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
manža jako z křesťanské rodiny říká že možný to je, ale nemělo by se to jen tak stávat.
A ono pokřtít může kdokoliv kdykoliv a kdekoliv. I ateista. Stačí ten úmysl. To se teda koná hlavně v ohrožení života - když třeba umírá miminko v porodnici…
IlkaV píše:
Zase ale na drhou sdtranu, se divím, pokud kněz tvůj postoj věděl už před svatbou, že vás vůbec oddalvím že náš by to zarazil hned na začátku a neoddal. To samé s křtěním, když se mu něco nezdálo tak odmítnul - je to totiž i jejich zodpovědnost
ale vím že větčí moc než maminka, má při křtu kmotra. U nás pokřtil farář miminko nesezdaných rodičů, jenom proto že se za něj zaručila spolehlivá kmotra a složila všechny sliby i za rodiče.
a náš dobrý kamarád, kněz, mě a příteli, kteří žijeme spolu víc než 16 let a zná nás dítě nepokřtil, protože nejsme sezdaní. Takže se taky divím, že když Martex dávala svoji nevoli k víře tak najevu už při přípravě sňatku, že se sňatkem souhlasil.
No, já si myslím, že by si měla zakladatelka pořádně pohovořit s manželem. Protože podle toho co čtu, tak on sám na křtu netrvá, ale jeho maminka ano. Takže pokud manžel není mamánek, měl by si to vyřídit v rodině sám.
martext píše:papavlinka33 píše:dobra otazka
Zajímá mne čistě teoreticky jde ten křest vlastně vůbec pak ještě nějak zrušit?
Zrušit ne, ale dá se za určitých okolností zneplatnit.., ale to vědí fundovanější lidi..
Martext,
to by ses divila, kolik lidí se pro víru rozhoduje v dospělosti, i když k ní nebylo vůbec vedeno.
Více komentovat nebudu - souhlasím s těmi, kdo píšou, ať si o tom hlavně otevřeně promluvíte s manželem. Je to věc vás dvou.
martext píše:
jak jsem uz psala, s manzelem jsem promlouvala. On oto proste ani tak nestoji, ale chce to kvuli sve matce!!! A slovy, tak ja taky uz nic pro tvou matku neudelam, se dostavam nekam, kde vlastne ani byt nechci. Jsem z toho v Prdeli…![]()
![]()
takže mamánek, nerejpu, jenom pro odlehčení.
IlkaV píše:
Zase ale na drhou sdtranu, se divím, pokud kněz tvůj postoj věděl už před svatbou, že vás vůbec oddalvím že náš by to zarazil hned na začátku a neoddal. To samé s křtěním, když se mu něco nezdálo tak odmítnul - je to totiž i jejich zodpovědnost
ale vím že větčí moc než maminka, má při křtu kmotra. U nás pokřtil farář miminko nesezdaných rodičů, jenom proto že se za něj zaručila spolehlivá kmotra a složila všechny sliby i za rodiče.
prave, ze tohle jsme resili s knezem tady v Irsku, rekl mi taky o tom, ze budu muset deti vest k vire, tak jsem to odmitla. delal nam jen ty prednasky, zkratil to na 2 navstevy, ale ankonec nam ten podpis pro ceskeho kneze dal. Tam moc casu na reseni nebylo, prijeli jsme tyden pred svatbou, jeden den jsem odskocila ke knezi jen neco podepsat a odpovedet na par otazek a nic vic se neresilo…
MMartina1 píše:martext píše:
jak jsem uz psala, s manzelem jsem promlouvala. On oto proste ani tak nestoji, ale chce to kvuli sve matce!!! A slovy, tak ja taky uz nic pro tvou matku neudelam, se dostavam nekam, kde vlastne ani byt nechci. Jsem z toho v Prdeli…![]()
![]()
![]()
On ale mamanek fakt neni, spis takovy ten typ, ze neumi rict nikomu NE! A taky chce byt s kazdym zadobre, na ukor sve zeny!!
martext píše:MMartina1 píše:martext píše:
![]()
![]()
![]()
On ale mamanek fakt neni, spis takovy ten typ, ze neumi rict nikomu NE! A taky chce byt s kazdym zadobre, na ukor sve zeny!!
a nežere tě tohle nejvíc? Víš jak to myslím, jakože neumí své máti říct ne. Jako já jsem věřící, proti křtu nemám nic, princip víry a zásady se mi líbí, církem to je otázka druhá, do kostela nechodím, ale kdyby mi tchýně řekla, že něco udělá s mým dítětem za mýma zádama, ta to bych byla teda běsná
a kdyby se mě partner nezastal, zvlášť když o onen akt nějak zásadně nestojí, tak to bych byla běsná dvakrát tolik.
tak to bude ten problém. Jako myslím si že by vás tady snad ani neoddali. Ale i v církvi se dějou věci, takže mě to nepřekvapuje.
Manža říká, že pokud by někdo z rodiny… přišel že chtějí dítě pokřtít, tak že by ho mohli pokřtít i bez přítomnosti matky.
No, kdybys to chtěla vědět přesně a neděsit se, až budeš v ČR si můžeš za knězem dojít a sama se poinformovat. Ať z toho nemáš noční můru. A určitě promluv s manžou, pokud ani on netrvá tak ať doma stojí při tobě.
Prý i mezi katolíky jsou 2 směry, jedny co jsou pro křest dětí - když dítě umře dostane se do nebe - a druhý směr, kterej netrvá na křtu, ať si dítě rozhodne samo. Takže pokud tato možnost je a není to nic proti víře, tak bych šla tímto směrem, těmito argumenty i na manžu a na rodinu.
MMartina1 píše:martext píše:a nežere tě tohle nejvíc? Víš jak to myslím, jakože neumí své máti říct ne. Jako já jsem věřící, proti křtu nemám nic, princip víry a zásady se mi líbí, církem to je otázka druhá, do kostela nechodím, ale kdyby mi tchýně řekla, že něco udělá s mým dítětem za mýma zádama, ta to bych byla teda běsnáMMartina1 píše:martext píše:
![]()
![]()
![]()
On ale mamanek fakt neni, spis takovy ten typ, ze neumi rict nikomu NE! A taky chce byt s kazdym zadobre, na ukor sve zeny!!a kdyby se mě partner nezastal, zvlášť když o onen akt nějak zásadně nestojí, tak to bych byla běsná dvakrát tolik.
Opravdu me nezere to, ze neumi sve matce rict NE!
Jako musim rict, ze jeho mati je takova zlata, nikdy jsem s ni zadny problem nemela, taky se ke mne chova velmi dobre, casto i nekdy kara manzu a rika, jakoze ja mam pravdu a mel by na me dat. Ale to taky asi bude tim, ze se cely rok nevidame ![]()
IlkaV píše:
tak to bude ten problém. Jako myslím si že by vás tady snad ani neoddali. Ale i v církvi se dějou věci, takže mě to nepřekvapuje.
Manža říká, že pokud by někdo z rodiny… přišel že chtějí dítě pokřtít, tak že by ho mohli pokřtít i bez přítomnosti matky.
No, kdybys to chtěla vědět přesně a neděsit se, až budeš v ČR si můžeš za knězem dojít a sama se poinformovat. Ať z toho nemáš noční můru. A určitě promluv s manžou, pokud ani on netrvá tak ať doma stojí při tobě.
Prý i mezi katolíky jsou 2 směry, jedny co jsou pro křest dětí - když dítě umře dostane se do nebe - a druhý směr, kterej netrvá na křtu, ať si dítě rozhodne samo. Takže pokud tato možnost je a není to nic proti víře, tak bych šla tímto směrem, těmito argumenty i na manžu a na rodinu.
zkusim
![]()
No ja se prave bojim, ze kdyz prijedeme do CR, tak uz bude vse nachystane ![]()
Ahoj,
já Martex chápu. Její muž věděl o jejím vztahu k víře a jak píše Martex jeho vztah k víře byl hodně chladný. Když to přeženu tak jeho nynější lpění na křestu dětí musí být pro zakladatelku docela velké překvapení a právem se může cítit ukřivděně. Kdo by nebyl - manžel večer skoro ateista a ráno katolík.
To že souhlasila s církevním sňatkem mohla brát jako ústupek z lásky a teď je snad na druhé straně, aby zkusila chápat Martex. Na tom není přece nic špatného.
Nechápu argumenty, že když si vzala muže v kostele, tak se přece ke všemu zavázala, stala se z ní katolička atd. a teď MUSÍ (podle toho asi už navždy)chápat/následovat/poslouchat. To zní skoro jako když se z ní stal otrok.
Martex, můj názor je, že byste si měla v klidu a bez emocí promluvit s mužem. Pokud se vám ho podaří přesvědčit, můžete se společně „postavit“ tchýni a to už bude lepší. Tahle sama budete v presu a jako Napoleon pořád na bojišti. Dál pak uvidíte.
Jinak na otázku, zda to jde bez podpisu matky, tak jde. Před křtem se vyplňují jen takové formuláře, které pak zůstanou u faráře. Rodiče dostanou po obřadu křestní list.
Příspěvek upraven 26.02.12 v 23:14
no tak si někam napiš mejl, nevím jak se instituce jmenuje, ale nějaké biskupství nebo tak a vznes dotaz. Normálně to popiš jak se situace má a počkej co ti odpoví.
Špageta píše:
Ahoj,
já Martex chápu. Její muž věděl o jejím vztahu k víře a jak píše Martex jeho vztah k víře byl hodně chladný. Když to přeženu tak jeho nynější lpění na křestu dětí musí být pro zakladatelku docela velké překvapení a právem se může cítit ukřivděně. Kdo by nebyl - manžel večer skoro ateista a ráno katolík.
To že souhlasila s církevním sňatkem mohla brát jako ústupek z lásky a teď je snad na druhé straně, aby zkusila chápat Martex. Na tom není přece nic špatného.
Nechápu argumenty, že když si vzala muže v kostele, tak se přece ke všemu zavázala, stala se z ní katolička atd. a teď MUSÍ (podle toho asi už navždy)chápat/následovat/poslouchat. To zní skoro jako když se z ní stal otrok.Martex, můj názor je, že byste si měla v klidu a bez emocí promluvit s mužem. Pokud se vám ho podaří přesvědčit, můžete se společně „postavit“ tchýni a to už bude lepší. Tahle sama budete v presu a jako Napoleon pořád na bojišti. Dál pak uvidíte.
Příspěvek upraven 26.02.12 v 23:14
Jinak na otázku, zda to jde bez podpisu matky, tak jde. Před křtem se vyplňují jen takové formuláře, které pak zůstanou u faráře. Rodiče dostanou po obřadu křestní list.
spagetko, vystihla si to uplne presne!!! ![]()
Ale na druhou stranu jsi me vubec nepotesila ![]()
Když je to takhle, tak to nehroťte, ale sypejte do toho písek, nebo nějak šikovně kličkujte. Protože: kvůli mamince byla svatba v kostele, kvůli mamince by měly být křtiny, kvůli mamince bude… a pak zase něco kvůli mamince.
Prostě váš manžel jednou musí dospět. A babička si musí uvědomit, že její syn už má právo - spíš povinnost být na světě sám za sebe.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat