Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky - prosím o rady. Situace - já pokřtěna, přítel není, kmotr nevím. Naši holčičku by jsme rádi nechali pokřtít. Nejsme oddáni. Lze to? Máte podobnou zkušenost a pokřtili vám miminko Praha a okolí někde v této situaci? Jak postupovat? Děkuji
Kmotr pokřtěný být musí. Sezdání záleží na knězi..hodně často se dělá církevní svatba a poté křest dítěte. Ale nechala bych to na individuálním posouzení, vzhledem k tomu že přítel věřící není.
@pabe14
Rodiče dítěte být sezdaní nemusí. Kmotr být pokřtěný musí, takže to bych si zjistila, jinak být kmotrem dítěti nemůže. Potom záleží na knězi, jak se k tomu bude stavět. Mnohdy jde spíše o to, jak rodiče křest vidí a proč se rozhodli nechat dítě pokřtít než to, zda jsou manželé či nikoliv. Je to o knězi a domluvě.
Koukám, že dneska lidi jen tak co se jim hodí, že? Věřící si žije v sexu s nevěřícím, svatbou se neobtěžuje, ještě si dítě pořídí opět bez svatby a pak chce dceru pokřtít. Na co? Je z nekompletní rodiny a dcerou bezvěrce… když už jste tak věřící. Krom toho jako ateista nechápu, proč dítěti již víru vnucovat, když by jste mohla začít třeba sama u sebe. Můžete mně tady třebas ukamenovat. Chcete aby se víra točila podle Vašich potřeb? Vy sami nic? To si prostě myslím já a zaráží mně celá situace. Určitě mi to hned líp vysvětlíte, když tomu zřejmě nerozumím
.
@Rashina zakladatelka nepsala, ze je verici, jen, ze je pokrtena. A decku dost mozna viru vnucovat (rozumej vychovavat ve vire, jak se u krtu slibuje) nechce.
Nicmene bych jeste podotkla, ze resit kdo zije v jakem hrichu neprislusi resit nikomu, jen PanuBohu samemu.
Vzdycky u techte diskuzi nechapu, proc chteji lide nepatrici do cirkve pokrtit dite.
Kdyz chteji nejaky obrad, proc si neudelaji peknou slavnost doma. Treba obed, vyzdobena domacnost, pekne saticky, promluvi nejstarsi clen rodiny, ostatni donesou miminku darky - proste takove slavnostni privitani na svet.
Krest je podle me neco jineho - dite se pri nem stava clenem cirkve a rodice se zavazuji jej vychovavat k vire…
@olga1975 píše:........Krest je podle me neco jineho - dite se pri nem stava clenem cirkve a rodice se zavazuji jej vychovavat k vire…
Přesně jak to říkáš… lidi si z toho začli dělat holubník jen tak naoko ![]()
@Pudloslava tak to je ale dle mně ještě horší, že křest je jen taková srandička. Jako proč o to teda jde? A ty myslíš, že když jí chce pokřtít, tak není věřící?
A já nikomu rozhřešení dávat nebudu, ale o tom jak kdo jedná, můžu hovořit jak se mi zachce. To může kdokoli. Názor mám takový a ty zas makový. To je přeci normální. ![]()
@Rashina Hele, mně se líbí optimismus našeho faráře, který tvrdí, že už ta touha dítě pokřtít (ať se zdají „vnější“ důvody jakkoliv pochybné) je z Ducha Svatého a i takový křest může zasít dobré semínko.
Na druhou stranu mám silný dojem, že by ty chudáky rodiče „vopruzoval“ s předkřestní přípravou a patrně s dalšími věcmi ![]()
Dobré ráno, předem poděkuji holkám, které se snažily poradit. Moc děkuji
Odpověď pro holky " přesně vím, jak to je a teď jí to natřu" si připravím ![]()
Holky děkuji zkusím se poptat, přímo dle vášich tipů. ![]()
@Rashina píše:
@Pudloslava tak to je ale dle mně ještě horší, že křest je jen taková srandička. Jako proč o to teda jde? A ty myslíš, že když jí chce pokřtít, tak není věřící?
A já nikomu rozhřešení dávat nebudu, ale o tom jak kdo jedná, můžu hovořit jak se mi zachce. To může kdokoli. Názor mám takový a ty zas makový. To je přeci normální.
Kdyby byla verici, respektive alespon malicko praktikujici, nemusela by se takto ptat, vedela by. Vetsine takovych lidi jde jen o hezke fotky.
Ac mam sama deti pokrtene, osobne bych klidne krty malych deti v katolicke cirkvi zrusila, kdyz vidim, ze neverici vyuzivaji cirkev jako zazitkovou agenturu.
Jde mi spis o deti samotne, samozrejme se mu nic zasadnbiho nestane, kdyz je pokrteny a nechce - leda by se stal satanistou a desne by ho to stvalo. Ale pokud by nahodou v budoucnu konvertoval, tak vlastne prisel o krasnou udalost, kterou si mohl intenzivne sam prozit.
Jak si kdo zije v souladu nebo nesouladu se svym svedomim mi neprislusi soudit. Uz podruhe jsem se setkala s postojem „ja nesoudim, to je jen nazor“. Protoze nemame vykonnou moc, abychom takove zhyrale zenstiny zaviraly do klady, kazdy nas soud je vlastne „jen nazor“. Hranice je velmi nejasna. Ja povazuji za soud kazde nevyzadane nesouhlasne a pohrdave vyjadreni k necimu chovani.
@olga1975 píše:
Vzdycky u techte diskuzi nechapu, proc chteji lide nepatrici do cirkve pokrtit dite.Kdyz chteji nejaky obrad, proc si neudelaji peknou slavnost doma. Treba obed, vyzdobena domacnost, pekne saticky, promluvi nejstarsi clen rodiny, ostatni donesou miminku darky - proste takove slavnostni privitani na svet.
Krest je podle me neco jineho - dite se pri nem stava clenem cirkve a rodice se zavazuji jej vychovavat k vire…
@monrom píše:
Holky, každý má své osobní důvody, proč chce nechat dítě pokřtít a myslim, že nám opravdu nepřísluší posuzovat každého pohnutky.
Křest je dobrý základ pro dítě, lze ho pak přihlásit na hodiny náboženství… a později se může sám rozhodnout.
Já jsem Slovenka a tam je ta víra někde jinde, než v ČR. Kolikrát jde o velikou tradici…
Pokud dítěti nedáte možnost poznat Boha již v útlém věku, těžko se k němu sám v dospělosti propracuje, nebo jenom minimálně.
@pabe14 hele ale když církev odmítáš ale křest chceš (chápu), proč ten křest chceš od církve?
Dítě si můžeš pokřtít sama.
@Pudloslava
No dyt, to je presne to, co nechapu.
Proc lide, co nechteji patrit k cirkvi, do ni prihlasuji krtem svoje dite…
Ale nemyslim to zle, jenom to nechapu.
Me to tak zacina pripadat. ze nekteri lidi krti dite, ale nevi, co to znamena.