Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Známé takhle u trošku staršího syna zjistili celiakií. Těch variant je moc, ale myslím, že teď to nikdo řešit nebude (není to akutní).
Synovi tak zjistili v 6ti letech ABKM. Ze zacatku jsem si taky rikala, ze si asi jen natrhl kadak.
Jak často chodí syn na stolici? Určitě bych hodil projímadlo po psovi a vyzkoušel makrogol (např. Forlax). Do konečníku pak Faktu čípky nebo mast.
Děkuji všem. Dle očekávání na kontrolu jezdit nemáme a dalších 14 dní sledovat. Stolici má denně max obden…V čem je prosím lepší ten Forlax? Na jaké se soustředit vhodné potraviny? Zatím se snažím hodně vlákniny a více pít.
@Anonymní píše:
Děkuji všem. Dle očekávání na kontrolu jezdit nemáme a dalších 14 dní sledovat. Stolici má denně max obden…V čem je prosím lepší ten Forlax? Na jaké se soustředit vhodné potraviny? Zatím se snažím hodně vlákniny a více pít.
Forlax obsahuje polysacharid, který na sebe nachytá vodu, čímž se stane stolice lehce objemnější, ale „jemnější“ konzistence. Neudělá však průjem, který není pro správnou funkci řitních svěračů ideální. Projímadla fungují většinou na principu podráždění střevní sliznice. Forlaxu můžete dávat s přehledem 1 g preparátu na každý 1 kg tělesné hmotnosti (toto můžete rozdělit do několika dávek).
Prosím o radu, zda někdo nemá podobnou zkušenost.
U syna (4r) se objevila krev na toaletním papíře. Syn nechtěl chodit na WC, bolelo ho to. Pediatr nás poslal na chirurgii. Tam našli trhlinky, dali mast z dubové kůry a lehké projímadlo. Krev, že je světle červená, lepší varianta.
V pondělí má být kontrola. Krev ve stolici pořád je, ale jinak syn nemá žádné obtíže-nic ho nebolí, chodí v pohodě na WC. V pondělí ráno budu volat na tu chirurgii, v této situaci bych tam nejraději nejela, v tom pavilonu měl jeden z personálu koronavir, taky nám možná řeknou ať počkáme…mám strach, aby neměl něco vážnějšího…pořád mi to šrotuje v hlavě. Chjo.