Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky jdu pro radu mam 2,5 syna uz asi tyden ma jakoby plny nos strikala jsem sterimar a vysavala ale vcera uz jsem pri vysavani mela kousky krve a večer mel v nose zaschle holuby uz ne rymu ale zaschle tak jsem vzala vatove tycinky a postupne vyndavala hned se mu nos uvolnil ale mela jsem na vate taky krev a dneska rano zase chrochtal radsi uz jsem ho nestrikala nevim jestli jsem mu to toou morskou vodou nerozdrazdila ani jsem nevysavala ale zase jsem mu opatrne vyndala uschle holuby co tam mel pres noc…ale zase s krvi mam plasit nebo co mam pouzit aby mu krev netekla nikdy jsme takhle zaschle nemely vzdycky mel rymu co sla ven a ted poprve tohle jsem z te krve vykulena…
Mate zrejme doma suchy vzduch, rozves mu v pokojicku mokre rucniky a teplota by mela byt max 19 stupnu.
Je mozne, ze ma krehci cevy jako takove, muze mu chybet cecko nebo rutin, to je na dlouhodobejsi reseni v jidelnicku.
Tak to znám, ale u sebe. Jakmile mám delší rýmu, tak smrkam krev. Už to mám od dětství. Jako dítě jsem brala ascorutin, ale prostě mám křehčí cevy. Mám to po mamce. Ale da se s tím žít v pohodě.
Ted jsme byly venku chvili tak se mu spustila ryma trochu ale uz se mu tam hrabat nebudu jen mu budu utirat rymu a ucit hi smrkat…i ted kdyz jsem ho otirala tak mel rymu s primesi krve ja jen jestli mam plasit???
@Mišulemišule neplaš.. někdo to tak má pořád.. já bez krve snad rýmu ani nikdy neměla.. prostě citlivější žilky, hned to praská.. pokud mu z nosu nevalí jen krev, je to v pohodě.
@Mišulemišule ne, poidle me to neni duvod k plaseni. Klidne se diteti muze i klasicky spustit krev z nosu, pokud jde zastavit, neni duvod plasit
Ja jen ze se nam to takhle nidky nestalo a ted si vycitam ze jsem ho chudaka treba i nechtit dloubla tema tycinkama…
Má podrážděné a suché sliznice a žilky potom rády praskají, na tom není nic vážného ![]()
Já bych dále stříkala pro zvlhčení sliznice, ale už bych neodsávala. Odsávám jen při hnusné husté zelené rýmě. Pokud je vodová, akorát mu podráždíš sliznici. Celkově myslím, že se od odsávání spíš ustupuje.
@Mišulemišule píše:
Ted jsme byly venku chvili tak se mu spustila ryma trochu ale uz se mu tam hrabat nebudu jen mu budu utirat rymu a ucit hi smrkat…i ted kdyz jsem ho otirala tak mel rymu s primesi krve ja jen jestli mam plasit???
neplaš. Můj roční syn tohle má od malinka, podle dr je to normální, protože je sliznice podrážděná od rýmy, tak zakrvácí. Jen mi říkala, že kdyby mu krev tekla nějak hodně a byly v tom kousky sliznice, tak ošetřit fucidinem nebo framykoinem
Ja mam dvou mesicni mimco, ktere ma asi 14 dni rymu a nekdy kdyz mu odsavam tak ma v tom taky trošinku krve, ale jinak mu neteče, ma to sem tam jen v tom snopliku. Nevim jestli to u tak maleho mimca mam řešit. K dr jdeme až 8.1. Samozdrejme se snažime zvlhcovat vzduch i nosanek.
Holky tak vcera jsme cely den nestrikaly sterimar bala jsem se a ani rymu uz nema ale ted mel zase zaschle holuby tak jsem mu jednou strikla a vyndala tema vatovyma tycinkama a zase mel na tamponu cerstvou krev myslela jsem ze uz to bude ok ale neni…to mu tam mam jako ty zaschle holuby nechat smrkat proste nechce a neumi…tak co s tim jak dlouho se mu to v tom nose muze hojit vzdyt mu to tam nemuzu nechat zaschle ne???Uz jsem zoufala…
Pritom rano uz ani pamatka po krvi kdyz jsem mu do nosu kouokala tak me napadlo nemam mu prestat strikat ten sterimar preci jenom je to voda a sul aby mu to ted na to nevadilo…???
@Anonymní píše:
Pritom rano uz ani pamatka po krvi kdyz jsem mu do nosu kouokala tak me napadlo nemam mu prestat strikat ten sterimar preci jenom je to voda a sul aby mu to ted na to nevadilo…???
Myslím, že stříkání Sterimaru je spíš vhodné, zvlhčí to sliznici a ta nebude mít sklon ke tvorbě prasklinek. Fakt bych z toho nedělala vědu, asi tam měl malý stroupek a ten jsi s tím holubem prostě strhla.