Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Když malému během hodinky dvou už poněkolikáté říkám, netahej kočičku za ocásek bolí jí to, netahej pejska za ouško mohl by tě kousnout, netřískej z dveřma, nebouchej paličkou do obrazovky televize, nezapínej počítač, za žaluzii se netahá, netrhají se listy v knížce, nelez na stůl, nevytahuj oblečení z šuflíků, neskákej z postele, neházej balonek na kuchyńskou linku, neotvírej myčku, na dveřích od myčky se nesedí, nehraj si s dveřma od pračky, záchod se splachuje jen po použití, nevytahuj špinavé prádlo z koše - dnes nebudeme prát, nechoď v mých botech atd. atd. atd. atd. atd. atd.....tak už to prostě po nějaké době taky nedám a zařvu
@Jimiša
tak to je jako bych slyšela sebe, jen každou tu větu zopakuji 3×, pak zařvu. No a nakonec napočítám do tří, že jestli toho fofrem nenechají, tak dostanou na zadek. Dcera už se poučila, syn si pořád myslí, že si dělám srandu a nakonec dostane. Oblíbenou zábavou poslední dobou je drobení jídla na zem, schválně, se slovy pro ptáčky a mravence a já jak blb pořád dokola opakuji, že doma se na zem nedrobí, na jídlo se nešlape a nerozmazává se po zemi a koberci atd. A oni se mi smějí a dělají to dál, takže nakonec zařvu a v horším případě dostanou na zadek.
Ano, i mi často ujedou nervy. Ale přiznám se, že přes den většinou rezignuji a nevšímám si jí…Je děsná hysterka (taky 2,5roků) no celá já…
Jenže holky, co ona mi vyvádí v noci? Budí se i 3× za noc s řevem, skáče po posteli bouchá do zdi (nejsem si jistá, jestli je vzhůru) a vymýšlí, že chce ke mě spinkat a nebo řve, že jí něco bolí, když se jí ptám co, ona si lehne a spí dál. Nebo prostě řve i hodinu v kuse, že chce mlíčko!
Děs, mám hrozné spaní, když mě něco vzbudí, usnu až za hoďku, spím 20 minut a ona začne vyvádět znova…Většinou když už je 2 či 3 noční výstup tak už řvu jak smyslu zbavená, že si musí sousedi myslet, že asi nejsme normální… ![]()
@Jimiša píše:
@Laajakoukám všude je to stejný
Tak tak
Ale jsou to úúúžasné „starosti“. Když pak večer všichni spí ve svých postýlkách, tak si ani nedovedu představit, že by mě mohly během dne vytočit do ruda
![]()
U nás je řev na denním pořádku. I když mě to potom mrzí, stejně se neudržím. Mám pocit, že asmiletý syn je v pubertě. ![]()
Tak u nás se jaksi křičení /moje/ zcela míjí účinkem…tedy,pokud by výsledkem mělo být poslouchání a respekt ze strany dětiček
Starší puberťačce je to nějak jedno…a ta mladší z toho má legraci,řekla bych
Pokud zvýším hlas a něco důrazně říkám,tak se pošklebuje,dělá opičky,naschvál provokuje a tu samou věc dělá pořád dokola…a ještě k tomu mi s lišáckým úsměvem opakuje :
" Jajátka zlóóóbíííííí !!!" ![]()
@Marie B. přesně,když na ně koukam,jak sladce spinkaj se i těšim až se zase probudi.rano si zase kolikrat řikam,at už jdou zase spinkat ![]()
Děkuji za ujištění, že nejsem jediná řvoucí matka. Není mi to příjemný, až bych řekla, že se za to stydím, ale vybuchuji celkem často ![]()
Ondra (skoro 2,5) docela provokuje, neposlouchá, a to je něco pro mou trpělivost, které jsem moc nepobrala.
Taky někdy řvu jako fúrie a k sousedům je to určitě slyšet hodně. Ale v tu chvíli vidím rudě a jedu ![]()
A poslední dobou na Ondru zabere jen zařvání. Něco po něm chci, pětkrát mu to řeknu v klidu, poprosím, nezabírá. Tak musím zařvat. tuhle jsem se ho ptala, jestli ví, co jsem po něm chtěla, jestli to slyšel. Tak mi to zopakoval. Tudíž je mi jasný, že slyší, jen prostěnechce poslechnout
![]()
Taky si myslím, že nejsi děsná matka a myslím si, že někdy je to holt potřeba na ty naše capartíky zakřičet…Ale né samozřejmě pořád nebo bezdůvodně.Taky občas zakřičím,a le někdy mi přijde, že to s malou stejně nehne ani po dobrým ani po zlým ![]()
já taky občas ujedu u nás syn 3 roky ještě dodá že to dělá schválně a tak to někdy prostě nedám a křičím tak že sousedi musej koukat mám nad sebou skoro tchýni a zatím si na mě nestěžovala a to bych řekla že se moc v lásce nemáme ale co pozoruji tak někdy poslechne jindy musím zařvat a někdy se stává že nepomůže nic i kdybych ho přerazila tak bude dělat to co zrovna chce a v tu chvíli odcházím syna nacpu do pokojíku a ven z něj nesmí dokud se neuklidním já i on ![]()
Ahoj, určitě nejsi děsná matka. Já mám sice jenom jednu dcerku, ale ta je příšerně živá, takže u nás se to bez řevu přes den neobejde. Je jasný, že jí nenadávám dlouho a příliš nahlas-to ani nemůžu, dcera je epileptička, mohlo by jí to vyvolat záchvat.
Prostě mi taky někdy ujedou nervy, ale všeho s mírou-mé oblíbené rčení ![]()
Já řvu a často a hodně…minule jsme si říkala, že asi brzo přijde sociálka
jsem slyšet po celým baráku ![]()
Také přiznávám, že křičím, i když se snažím nekřičet… Hlídám se, snažím se řešit porblémové situace v klidu a mírně, jenže to občas nejde, no… Pyšná na sebe nejsem ale syn je fakt náročný, ted to snad už bude lepší
@draga píše:
Já řvu a často a hodně…minule jsme si říkala, že asi brzo přijde sociálkajsem slyšet po celým baráku
Tak tak - jsme na tom stejně!!!
Pak mě to večer mrzí a je mi to líto ![]()