Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Gabrielaaa píše:
Loki01: jo tlačuit nmůžeš dlouho ale když má to dítě na kahánku tak je lepší když tomu holt někfdo pomůlže.. myslím že je to stejně nebezpečné jako třeba kleště.. a nějak z tebe dítě vyndat musí když je špatně zrotované a je tam seklé a císař už jaksi nelze provést.. někomu se to mluví, když nemá při porodu žádné problémy..
Ja jsem skoncila na CS…a sel provest, prestoze sla videt hlavicka. Takze zadne problemy pri porodu ![]()
Ja jsem zminovala delku jen protoze mi pripadlo ze mas pocit, ze 47 minut je dlouho.
A proc teda WHO zakazala skakani po brise a ne kleste? Nemyslis, ze kdyz je to VSUDE zakazane tak asi ti lekari vi proc?
@Petiik píše:
Citace z článku: „Tento manévr je zakázaný, ale přesto se s ním mnohde setkáte! Je velmi rizikový pro matku i dítě, při tlaku na dělohu se do krve vyplavují koagulační působky, které mohou způsobit trombózu. Hrozí také poranění břišních orgánů ženy nebo poranění dítěte. Tento zákrok by měla žena nebo otec u porodu razantně odmítnout.“
Já jsem teda zatím nerodila a v nejbližší době ani nebudu, ale dost mě to vystrašilo, pak člověk neví jestli se tomu bránitnebo je nechat po sobě skákat…
holka, moc čteš na netu
ono ani použití kleští nebo pumpy není pro dítě nic moc. a jsou případy, kdy to prostě jinak nejde a umřelo by dítě i máma…
Ano, je to zakázané a nebezpečné. Sama to vím, jsem PA, ale u porodu mi PA na břiše ležela. V tu chvíli jsem jí nedokázala odporovat a díky medikaci jsem to ani moc nevnímala. Teď si to hodlám napsat do porodního plánu.
@nozu Asi jo
Ono to čtení kdejakého článku na netu prý člověka akorát zblbne ![]()
holky me skakala PA na brise nebo spis teda tlacila loktem, ze pritel uplne nejvetsi sok z celeho porodu ma prave z tohohle…ja mela pak asi dva tejdny na brise po tom pekny fleky…takze to asi moc idealni nebylo, ale ja netusila co je a co neni normalni a tak maly i ja sme byli v poradku tak sem to nijak neresila…a kort ne v te chvili
@Gabrielaaa píše:
@Billi přesně..Gladys: v tomhle s tebou nesouhlasím, já zkoušela při tlačení asi 4 další polohy a nic.. tlačila jsem opravdu 47minut..
ta doba tlačení není pro prvorodičku nijak extrémní… A přijde mi zvláštní, že tvé miminko mělo údajně na mále a přitom mělo apgar v 1. minutě 10, což svědčí o dobrém stavu v průběhu tlačení…
a myslíte že kdyby zrovna tohle co dělaly nám, většině je tady zakjázané? myslíte že by si to riziko těch 90% Pa na sebe vzalo? dyť kdyby si na ně někdo stěžoval, asi by byly všechny bez prac. místa ne? ![]()
Nevím, jestli to je, nebo není zakázané, ale troufám si říct, že při prvním porodu právě tato „pomoc“ zachránila život mému synovi a dost možná i mně. A navíc jsem po čtyřicetihodinovém boji na sále ke konci už vůbec neměla sílu tlačit, takže kdoví, jak by ten můj porod tenkrát dopadl, nebýt právě tlačení na břicho. A dostala jsem na vybranou, buď hopsání po břiše, nebo kleště, které jsem okamžitě zavrhla, protože jsem nechtěla malého jakkoliv ohrozit…
Je fakt, že mám v doktory docela důvěru. Takže pokud by mi po břiše hopsat chtěli, tak bych asi neprotestovala a jak si to tady pročítám, tak je to asi celkem běžné.
@P28 píše:
Jo, rodit na zádech, aby PA a MUDr. dobře viděli a pak tvrdit, že dítě nejde vytlačit a není dorotované…Prostě rodíme málo často, tak máme pocit, že to ten doktor ví nejlíp, ale zkuste si kadit vleže na zádech - to by vás ani nenapadlo, že?
Ja polohy menila a pak proste nebyl cas. Myslim, ze to bylo tim, ze do me cpali urychlovaky. Ale pokud to udou delat timto zpusobem, tak se nezbavime ani skakani po brise. Maly sel nakonec vexem, nastesti jsme oba ok.
moc nechápu, kde berete názor, že jsou kleště nebezpečné. Když jsou dobře provedené a jedná se o „východové“ kleště (hlavička už vykukuje), je to bezpečný zákrok. Proti tomu k.e. je non lege artis a s jasnými riziky pro matku i dítě.
@Gabrielaaa píše:
a myslíte že kdyby zrovna tohle co dělaly nám, většině je tady zakjázané? myslíte že by si to riziko těch 90% Pa na sebe vzalo? dyť kdyby si na ně někdo stěžoval, asi by byly všechny bez prac. místa ne?
Opravdu je to zakázané. Nehledě na to, že správně se KE provádí jinak, nejedná se o tlačení loktem, ani celým tělem, ale pouze dlaní.
Ale u kleští ti nehrozí, že rupne děloha.