Kritéria na vybírané křestní jméno?

89
10.3.16 16:58

Kritéria na vybírané křestní jméno?

Zahajuju diskusi na téma, podle čeho vybíráte křestní jméno, podle jakých kritérií, co je pro vás důležité a co ne.
Já to mám takhle:

• Samotné se mi musí něčím líbit nebo mi znít nějak „zajímavě“ - třeba jména jako Hana a Dana mi zní tak nějak „nijace“.
  • Z jména musí jít snadno udělat hezké krátké oslovení vhodné i pro dospělého člověka. Z tohohle důvodu se mi nelíbí třeba Adéla nebo Karolína nebo Oliver, i když jsou to sama o sobě moc hezká jména. Jak je budou oslovovat jejich blízcí? „Áďo!“ „Kájo!“ Nějak mi to nezní.
  • Jméno nesmí znít příliš staromódně nebo příliš výstředně. Neumím si představit pojmenovat dceru Apolenu, Bohumilu nebo Lilianu nebo syna Ferdinanda nebo Barnabáše.
  • Jméno by pokud možno nemělo být mezi nejčastějšími v současnosti dávanými jmény, ideálně spíš zřídkavé.
  • Jméno by mělo dobře ladit s příjmením (k česky znějícímu česky znějící a naopak, ke dlouhému krátké atd…).
  • Jméno by se určitě nemělo vyskytovat u nikoho v rodinách rodičů. Vlastně bych asi ani nedokázala dát jméno, které už mám hodně spojené s nějakou konkrétní osobou (naštěstí nemám až tak moc známých:-D).

Jak to máte vy?

Příspěvek upraven 10.03.16 v 17:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6499
10.3.16 17:00

Musela jsem to cítit ve svém srdci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3088
10.3.16 17:00

Oba s manželem jsme na M, tak jsem říkala, že by mohly být i děti na M, že budeme ladit. Takže bylo jasno, vybírat jména na M, kterých pro nás hezkých moc není, takže vybráno bylo rychle a jinak hlavní bylo Ne jména po rodičích :dance:

Samozřejmě i mimo jména v rodině, či mimo jména pro nás špatných osob :)

Nakonec máme i psa na M, ale z jmen vybrala dcera, co se jí líbilo, tak ladíme nakonec všichni :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37140
10.3.16 17:03

Ja si vypsala jmena z kalendare co se mi libila a predala sem seznam pritelovy ktery vyskrtal jmena co se nelibi jemu a ze zbytku jsme vybirali asi mesic nez sme se shodli :D urcite jsem nepremyslela nad jmenem, ktere nikdo nema, to by musela byt nejaka silenost, ale zaroven sme nechteli tipicke jmeno jako tomas, martin, michal, ktere jsou hodne caste.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
10.3.16 17:03
  1. v zadne pripade po rodicich, jen pres mou mrtvolu
  2. musi se mi libit
  3. nesmim ho mit spojene s nekym nesympatickym

Kvuli bodu jedna nemelo dite jmeno jeste tyden po narozeni a nakonec ma 2, takze nejake cetnosti a podobne dalsi veci jsem uz fakt neresila :mrgreen:

Příspěvek upraven 10.03.16 v 17:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nafrněná
10.3.16 17:04

Od té doby co jsem vybírala jména pro dítě jsem si teprv pořádně uvědomila kolik lidí nesnáším :mrgreen: takže mě to hodně omezuje

• Citovat
  • Upravit
31672
10.3.16 17:09

Musí s emi líbit, a snažila jsem se takový, který bude mezinárodní, musí ho znát i v cizině(prostřednímu teda musím změkčit i, a sebrat háček, a až pak je to dost „mezinárodní“)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7745
10.3.16 17:09
@Nafrněná píše:
Od té doby co jsem vybírala jména pro dítě jsem si teprv pořádně uvědomila kolik lidí nesnáším :mrgreen: takže mě to hodně omezuje

jo, tak to je přesný. :mrgreen:

Jinak to „naše“ bylo takzvaně pracovní, až jsme si na něj za těch devět měsíců tak zvykli, že už jsme si nedokázali představit jiné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7745
10.3.16 17:12

Jinak teda kritérium bylo aby se nevyskytovalo v rodině (nesnáším pojmenovávání po někom) a aby nebylo mezi často dávanými jmény.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
10.3.16 17:14

@Phiriani

• Netluče se s příjmením.
  • Nemá ho dneska každý druhý.
  • Nemusí se hláskovat.

Jinak zdrobněliny neřeším, to se vždycky vyřeší. Já například zdrobněliny svého jména nesnáším, takže se mi říká základním tvarem, i když je dlouhý. Jméno z rodiny mi nevadí, dcera se jmenuje po mají mámě (a ve výběru bylo i jméno po tchyni) - resp. ne „po“ nich, ale ta jména se nám líbila, a shodou okolností je mají naše matky ;) Staromódní a výstřední se mi líbí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
992
10.3.16 17:17

@Maty1989 jé, máme to stejně, čekáme miminko v srpnu a pokud bude chlapec bude také Matěj, u holčičky nevíme vůbec, ale chtěli bychom také od „M“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
89
10.3.16 17:18

@SlečnaFerka S těmi výstředními jmény je to těžké… Některá zní hezky, ale při představě, že šéf na poradě říká třeba: „Liliano, jak jste pokročila se svou částí projektu..“ padám do mdlob:-D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
levante
10.3.16 17:29

Koukám, že většině se nelíbí jméno po rodičích. Ti jsme asi výjimka 8) syn má jméno po tatínkovi :P :lol: :dance:

• Citovat
  • Upravit
2398
10.3.16 17:33

My máme obě děti vánoční, takže jsem vybírala jména i tak, aby neměly děti svátek v zimě.
Dcera má svátek v říjnu, syn v červnu.

Kamarádka má Natálku (svátek 21.12.) narozenou 16.12., no a pak hned jsou vánoce.

Švagrová (sestra manžela) dala synovi stejné jméno jak se jmenuje syn mé ségry.
Teď čeká druhé dítě a pro kluka má vybrané stejné jméno jaké má syn mého bráchy :zed: - no nenadělám s tím nic, ale obávám se, že se dětem budou bratranci trochu plést:-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2398
10.3.16 17:35
@Phiriani píše:
@SlečnaFerka S těmi výstředními jmény je to těžké… Některá zní hezky, ale při představě, že šéf na poradě říká třeba: „Liliano, jak jste pokročila se svou částí projektu..“ padám do mdlob:-D.

Já si vždy představím, jak se bude dítě se „zvláštním“ jménem představovat opačnému pohlaví na diskotéce:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze