Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zahajuju diskusi na téma, podle čeho vybíráte křestní jméno, podle jakých kritérií, co je pro vás důležité a co ne.
Já to mám takhle:
Jak to máte vy?
Příspěvek upraven 10.03.16 v 17:06
Oba s manželem jsme na M, tak jsem říkala, že by mohly být i děti na M, že budeme ladit. Takže bylo jasno, vybírat jména na M, kterých pro nás hezkých moc není, takže vybráno bylo rychle a jinak hlavní bylo Ne jména po rodičích ![]()
Samozřejmě i mimo jména v rodině, či mimo jména pro nás špatných osob ![]()
Nakonec máme i psa na M, ale z jmen vybrala dcera, co se jí líbilo, tak ladíme nakonec všichni ![]()
Ja si vypsala jmena z kalendare co se mi libila a predala sem seznam pritelovy ktery vyskrtal jmena co se nelibi jemu a ze zbytku jsme vybirali asi mesic nez sme se shodli
urcite jsem nepremyslela nad jmenem, ktere nikdo nema, to by musela byt nejaka silenost, ale zaroven sme nechteli tipicke jmeno jako tomas, martin, michal, ktere jsou hodne caste.
Kvuli bodu jedna nemelo dite jmeno jeste tyden po narozeni a nakonec ma 2, takze nejake cetnosti a podobne dalsi veci jsem uz fakt neresila ![]()
Příspěvek upraven 10.03.16 v 17:06
Od té doby co jsem vybírala jména pro dítě jsem si teprv pořádně uvědomila kolik lidí nesnáším
takže mě to hodně omezuje
Musí s emi líbit, a snažila jsem se takový, který bude mezinárodní, musí ho znát i v cizině(prostřednímu teda musím změkčit i, a sebrat háček, a až pak je to dost „mezinárodní“)
@Nafrněná píše:
Od té doby co jsem vybírala jména pro dítě jsem si teprv pořádně uvědomila kolik lidí nesnášímtakže mě to hodně omezuje
jo, tak to je přesný. ![]()
Jinak to „naše“ bylo takzvaně pracovní, až jsme si na něj za těch devět měsíců tak zvykli, že už jsme si nedokázali představit jiné.
Jinak teda kritérium bylo aby se nevyskytovalo v rodině (nesnáším pojmenovávání po někom) a aby nebylo mezi často dávanými jmény.
Jinak zdrobněliny neřeším, to se vždycky vyřeší. Já například zdrobněliny svého jména nesnáším, takže se mi říká základním tvarem, i když je dlouhý. Jméno z rodiny mi nevadí, dcera se jmenuje po mají mámě (a ve výběru bylo i jméno po tchyni) - resp. ne „po“ nich, ale ta jména se nám líbila, a shodou okolností je mají naše matky
Staromódní a výstřední se mi líbí ![]()
@Maty1989 jé, máme to stejně, čekáme miminko v srpnu a pokud bude chlapec bude také Matěj, u holčičky nevíme vůbec, ale chtěli bychom také od „M“
@SlečnaFerka S těmi výstředními jmény je to těžké… Některá zní hezky, ale při představě, že šéf na poradě říká třeba: „Liliano, jak jste pokročila se svou částí projektu..“ padám do mdlob:-D.
Koukám, že většině se nelíbí jméno po rodičích. Ti jsme asi výjimka
syn má jméno po tatínkovi
![]()
My máme obě děti vánoční, takže jsem vybírala jména i tak, aby neměly děti svátek v zimě.
Dcera má svátek v říjnu, syn v červnu.
Kamarádka má Natálku (svátek 21.12.) narozenou 16.12., no a pak hned jsou vánoce.
Švagrová (sestra manžela) dala synovi stejné jméno jak se jmenuje syn mé ségry.
Teď čeká druhé dítě a pro kluka má vybrané stejné jméno jaké má syn mého bráchy
- no nenadělám s tím nic, ale obávám se, že se dětem budou bratranci trochu plést:-(
@Phiriani píše:
@SlečnaFerka S těmi výstředními jmény je to těžké… Některá zní hezky, ale při představě, že šéf na poradě říká třeba: „Liliano, jak jste pokročila se svou částí projektu..“ padám do mdlob:-D.
Já si vždy představím, jak se bude dítě se „zvláštním“ jménem představovat opačnému pohlaví na diskotéce:-)