Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
mám 7měsíční dítě a všimla jsem si, že už delší dobu drží hlavičku mírně zakloněnou k jedné straně (je to viditelné jen když se na to zaměřím a mám ji na klíně zádíčkama k sobě), když leží na podložce na zádech, tak prohybá tělo do oblouku a ramínka nemá ve stejné úrovni. Zítra budu volat pediatře (znovu, protože poprvé mi řekla, že svaly zatuhlé nemá) a chci si domluvit konzultaci na rehabilitaci. Bojím se, aby nemělo křivou páteř.
Prosím Vás, má někdo zkušenost? Vím, že co dítě, to jiný případ, třeba to nic nebude a samo se to srovná, ale zajímalo by mě, jestli někdo z Vás chodí cvičit s miminkem pro špatné držení těla.
A leze uz? moja to mela stejne. uplne jsem z toho jancila, ze je cela nakrivo. taky se porad propinala do luku, hlavicku naklonenou na jednu stranu. a fakt se z toho vylezla.bude ji 11 mesicu a i kdyz trosicku, jeste naznak je (teda aspon ja to vidim, ostatni ne) tak se srovnala pekne sama. vylozila a ted se z toho jeste vychodi.kdyz stoji, tak je uplne rovna. cvicila jsem s ni doma co mi poradila doktorka, ale na nejakou zvlastni rehabilitaci nas neposilala. rikala, ze do roka se to urcite srovna a ze je to celkem normalni u deti po vaginalnim porodu…jinak cvik kterej nam hodne pomohl na posileni prave tech krcnich svalu - nad podlozkou jsem ji ve vzduchu otacela z jednoho boku na druhy.mela jsem ji polozenou na predlokti a dlanema jsem ji drzela v podpazi.tim padem musela tu hlavicku drzet na obe strany a posilovat
Moje byla taky křivá, když byla na zádech, tak jakoby vytvářela písmeno C (teda jen trochu, nijak úděsná křivule nebyla). Na rhb jsme přímo na toto cvik nedostali, ale ona ta dr třeba zjistí (což ty nevidíš), že ten a ten sval má zkrácený, jiný zas potřebuje posílit..prostě cviky, který by sis až tak nespojovala s tou křivulí, ale pak uvidíš, jak se dítě po x cvičeních postupně rovná. Já třeba s malou cvičila na břicho měla a má ho slabší, pak protahování šíje-to vypadá ošklivě, hodně u toho pláče. Cvičíme (no..dost to flákám) přes měsíc a je srovnaná. Určitě se toho neboj, protože jak se říká Co se v mládí naučíš.. ![]()
@mrs.gendy jeste neleze, teprve se zacina pretacet.
@zuzouš jj, je prohnuta do pismene C. Verim, ze se to spravi, ale bojim se to nechat osudu, aby ji nezustala kriva pater.
@Pomka urcite se porad s dr.ale verim, ze se to srovna. urcite ti sama doporuci nejaky cviky na doma.ono to fakt neni na skodu ani pro ´´rovne´´ dite.tim vsim pretacenim a jinym pohybem zacne teprve zpevnovat svalstvo a bude hledat teziste, takze ji to prirozene donuti ![]()
Holky, tak jsme byly kvůli tomu na neurologii, tam mi pan doktor k tomu skoro nic neřekl (ve smyslu, že to nic není). Snad se to spraví, ještě tam půjdeme, tak se na to ještě jednou zeptám, zda je to opravdu ok.