Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, moje dcera asi špatně pase.Když ji dám na bříško, tak hezky zvedá hlavičku, ale nezvedá ji rovně nahoru ale na jednu stranu a tam i nohy, takže to vypadá že pase do klubíčka.Ona i když leží na zádech tak má stále hlavu na jednu stranu, tak ji ji pořád otáčím.Nelíbí se jí to tak mi tam nechce zůstat, nejlepší je když mi usne natvrdo tak ji hlavičku otočím a tak zůstane.Jinak podkládám vším možným, z válečků se mi dostávala.Jsou jí dva měsíce(příští týden).A byla konec pánevní takže i hlavičku má křivou tak jestli třeba i to za to může nevím.S dr.jsem se ještě o tom nebavila, zjistila jsem to nedávno.Neměli jste to tak taky někdo, spravilo se to?
Podle toho co popisuješ, bys to asi měla s dr. řešit, nám malý taky otáčel hlavičku jen na jednu stranu, byla jsem u doktorky a ta říkala, že pokud je jinak rovně, tak to velký problém není, což ale není váš případ. U nás se to spravilo samo, ale on měl zbytek tělíčka krásně v ose, otáčel pouze tu kebulku.
my jsem kvůli stejnému problému cvičili vojtovku, do měsíce se vše srovnalo a bylo po problému ![]()
merett píše:
my jsem kvůli stejnému problému cvičili vojtovku, do měsíce se vše srovnalo a bylo po problému
Určitě se s dr.poradím.Jaký cvik jste cvičili, jen tak pro zajímavost a jak často?
ono se to těžko popisuje, to by ti museli ukázat na rehabilitaci, ale šlo o to aby posílil svaly na obou stranách těla stejně. Měli jsme cvičit 4× denně ale to jsme určitě tak často nezvládali, bylo to na pár minut denně
zkus si na youtube.com najit vojtova metoda a uvidíš příklady cviků co se cvičí
merett píše:
ono se to těžko popisuje, to by ti museli ukázat na rehabilitaci, ale šlo o to aby posílil svaly na obou stranách těla stejně. Měli jsme cvičit 4× denně ale to jsme určitě tak často nezvládali, bylo to na pár minut dennězkus si na youtube.com najit vojtova metoda a uvidíš příklady cviků co se cvičí
Aha, jo, mrknu.Od kolika měsíců se cvičí, už od takového prtěte jak je moje malá?
určitě čím dřív tím líp. My jsme začali po 3měs ale podle Dr na rehabce jsme měli začít dřív. Ono je to pak jednodušší. Neboj se toho, začíná se tak že mimčo leží a ty mu mačkáš různý body na těle a ono podle toho zatíná svalíky. Může mu to jen prospět ![]()
Ahojky, pokud se malá nenarodila dříve, tak by měla od 6. týdnů otáček hlavičku oběma směry symetricky. Ale je možné, že nějakým nedopatřením, třeba nošením na jedné ruce (např. pořád na tvé levé) se trochu asymetrizovala, tzn. že třeba se ji i zkrátilo svalstvo na krčku, tak teď když chceš aby hlavičku otáčela tak ji to ani nejde. Jsou ji jen 2 měsíce, tak se to určitě srovná, ale i tak je nutné, abys to probrala ne s praktickým lékařem, ale s neurologem. Oni tě určitě pošlou na rehabilitaci, kde budete s malou absolvovat třeba 8× cvičení (Vojtova metoda) a vše se začne zlepšovat, jen se snažte (celá rodina) ji nenosit pořád na jedné ruce, kdyžtak ji i střídat polohy v postýlce (jednou hlavou vpravo a podruhé hlavou vlevo) a s tím polohováním hlavičky je to fajn.. ![]()
Tak držím pěsti, ať je to co nedříve ok ![]()
Mifinko, díky, a to mě asi pošle pediatra že na ty rehabky nebo tam mám jet sama se poradit?Je pravda že ji nosím na stejné ruce
Zkusím vyměnit.
verunielka píše:merett píše:Aha, jo, mrknu.Od kolika měsíců se cvičí, už od takového prtěte jak je moje malá?
ono se to těžko popisuje, to by ti museli ukázat na rehabilitaci, ale šlo o to aby posílil svaly na obou stranách těla stejně. Měli jsme cvičit 4× denně ale to jsme určitě tak často nezvládali, bylo to na pár minut dennězkus si na youtube.com najit vojtova metoda a uvidíš příklady cviků co se cvičí
Hlavně prosím cvič až po zacvičení rehab. sestrou, ať nenaděláš víc škody, jak užitku…
Rozhodně při nejbližší poradně o tom řekni Dr. a ona tě pošla k dr. buď na rehabilitaci nebo na neurologii. Pokud máš představu kam posílá (ke komu), tak už se tam klidně dopředu objednej, nic tím nezkazíš. Čím dřív začnete cvičit, tím lépe a je větší šance, že budete muset cvičit kratší dobu…
verunielka píše:
Mifinko, díky, a to mě asi pošle pediatra že na ty rehabky nebo tam mám jet sama se poradit?Je pravda že ji nosím na stejné ruceZkusím vyměnit.
To by na to teoreticky mohlo mít vliv, ale mně u obou dětí rehab. dr. řekla, že je to už od porodu…
Určitě se přidávám s polohováním prcka , hodně motivovat nějakýma hračkama a dávat ji na tu stranu kterou moc nechce sama otáčet.. jsou i taková chrastítka která se dají na ručičku jakoby hodinky , dát na tu stranu kterou chceš podporovat a tím jak to cinká se za tím otáčejí.. mi jsme to měli také , když jsme šli na kyčle tak nám dokotrka právě říkala motivovat motivovat k otáčení té hlavičky, protože pak se zkrátí ty svaly … určo se zeptej mudry a pošle vás na rehabku, Vojtova metoda je velmi dobré cvičení a čím dřív začnete tím lépe, jsou docela brzy výsledky pokud dodržuješ … ať je to co nejdříve dobré…
je tžeda chodila na vojtovku, nesrovnalo se to a krive pasl az do posledni chvile. mel jednu ruku pokrcenou a s pestickou, druhou natazenou. Nastesti se dost brzo rozlezl a rozchodil. cca od pul roku uz cvicit vicemene neslo, v roce ho skoukla RHB Dr a propustila nas ze sledovani.
Verčo, Hedvika to měla naprosto stejně… nosila jsem jí na jedné ruce, v postýlce se chtěla koukat směrem na nás… takže jsme skončily na RHB, poslala nás pediatra ve 2,5m … a chodím s holkou do teď, akorát už nemusím přímo cvičit, jen si s ní hrát…
jinak, co dělat už tu napsaly ostatní. Hlavně lákat vším možným na tu druhou stranu. Když se otočí sama, tak je to cennější, než když jí tam dostrkáš… ale i to je lepší než nic.
Jinak v postýlce jí otáčej a taky lákej hračkama na tu druhou stranu. Pokud to nezabere a bude se otáčet stále za váma, tak jí otoč v postýlce hlavou dolů.
Já kdybych si toho všimla dřív, tak tak dlouho určitě necvičíme…
Veru - pracuji jako rehabka, takže vím, že žádanku ti vystaví praktická lékařka, oni o tom většinou moc neví, tak ti třeba řekne, to je dobrý, ale nedej se odbýt a chtěj návštěvu neurologa, ten ti pak dá žádanku pro rehabku. A neboj, nemyslím si že by to nepomohlo, tady k nám chodí hodně dětiček a vždycky to pomůže buď dříve nebo později. Chce to trpělivost a svědomitost, ale většinou se to rychle upraví ![]()