Je to hypertonie?

JANIIICKA
15.5.11 12:02

je to hypertonie

ahojda vsem,chtela jsem se zeptat dcerka je zdrava 6nedelni holcicka,porad spontalni dlouhy,vyvolavany.pri porodu nachviili spadla pry brachykardie.jinak vse ok.pustily nas normalne,na kontrolach taktez,pribira krasne.chtela jsem se zeptat dr.me vylekala rekla ze by mohla byt heprtonicka,porad se neceho leka,hlavne vecer neklidna ve stejny cas,rucicky zahazuje do stran,do luku se ohyba,a uplne zcervena jak place,nic nefunguje jen pak usne.myslite ze to muze byt ta hypertonie pres den je normalni,je sice vztekla ale jinak krasne spinka atd.poradite,?co vase mimi

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Nikynka86
15.5.11 12:28

.

Příspěvek upraven 27.02.12 v 14:09

• Citovat
  • Upravit
618
15.5.11 12:52

Ahoj,
já myslím, že není třeba být vylekaná. Hypertonická znamená, že má vyšší svalové napětí než je „obecný průměr“.
Naše Kačka je také hypertonická a dráždivá. Snažila jsem se držet pevné nervy a důsledně ji z „luku“ pohlazením narovnávat, držet spíše v klubíčku a co se tak všude radí. Osobně si ale myslím, že úplně nejvíc pomohla denní rutina stejná každý den. Miminko je pak jistější, protože ví, co bude následovat a je v klidu.
Jo a mimochodem, je pořád lepší hypertonická než hypotonická. Tahle miminka totiž jen leží bez pohybu a můžou být opožděná v motorickém vývoji. A v jedné knize jsem četla, že dráždivé děti jsou vnímavější a proto pak i chytřejší. :palec:
 Nimu

P.s. … a to co popisuješ, není to náhodou tříměsíční kolika? Kačka tohle v tomhle věku dělala taky a do tří dnů zabraly kapky Bio Gaia.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
141
15.5.11 13:10

Ahoj,

mi to nepřijde. Takhle se přesně chovaly moje dítka do 3.-4. měsíců. Holčička tedy byla uřvanější, ale chlapeček zase nespavý. Co pomáhá na ty ručičky a neklid, pevně zavinout jako housku. Slyšela jsi něco o metodě dr. Karpa, doporučuji přečíst. Dále pomáhá opakování věcí ve stejnou dobu. Chvilku tu trvá než si miminko zvykne, ale pak už ví, je klidné ba i to vyžaduje. Pak vás ještě můžou zlobit prdíky, zkoušela jsi něco na bříško?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10142
15.5.11 17:56
Nimuel píše:
Ahoj,
já myslím, že není třeba být vylekaná. Hypertonická znamená, že má vyšší svalové napětí než je „obecný průměr“.
Naše Kačka je také hypertonická a dráždivá. Snažila jsem se držet pevné nervy a důsledně ji z „luku“ pohlazením narovnávat, držet spíše v klubíčku a co se tak všude radí. Osobně si ale myslím, že úplně nejvíc pomohla denní rutina stejná každý den. Miminko je pak jistější, protože ví, co bude následovat a je v klidu.
Jo a mimochodem, je pořád lepší hypertonická než hypotonická. Tahle miminka totiž jen leží bez pohybu a můžou být opožděná v motorickém vývoji. A v jedné knize jsem četla, že dráždivé děti jsou vnímavější a proto pak i chytřejší. :palec:
NimuP.s. … a to co popisuješ, není to náhodou tříměsíční kolika? Kačka tohle v tomhle věku dělala taky a do tří dnů zabraly kapky Bio Gaia.

ahoj,taky mi to doktor u malé napsal. co jsem k tomu četla, tak že je to to větší svalové napětí. asi jsem to úplně správně nepochopila, myslela jsem, že je to to, že má víc uvolněný klouby, protože jí třeba lupne v lopatkách, když ji zvedám nebo že je taková gumovější 8-o mě tohle totiž tenkrát řekli na ortopedii, že to jsem já a že mám uvolněnější klouby :nevim: a ted čtu tohle :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
618
15.5.11 19:18

Né, o kloubech to není :-) Každý člověk má určitý svalový tonus (napětí) a prostě někdo vyšší a někdo nižší. Dědičnost v tom asi taky hraje roli a naše děti halt mají vyšší. Já vím, že to vypadá hrozně, když je miminko jakoby v křeči a prohnuté do luku. Chce to ovládnout svou vnitřní paniku, pohlazením po hlavičce narovnávat, uvolnit. Pokud to mimís snese, tak klubíčkovat. Ale Kačka to nenáviděla. Jak poroste a bude se víc hýbat, tak to bude dělat méně a méně, protože bude zábavnější plazit se/sedět/lézt/atd. než se prohýbat. Akorát v rozčilení nebo ve vzteku se prohne.
Tu dráždivost jsem pochopila tak, že miminko je hodně vnímavé a velice nelibě nese jakékoliv překvapení. Ať už prudký pohyb, hlasitý zvuk, změnu v režimu apod. Samozřejmě zase čas hraje pro nás, jak roste a je chytřejší, tak už se nebojí tolika věcí. Když mu dáš pocit jistoty (pevný a neměnný režim a rituály, jemné zacházení, žádné prudké pohyby apod.), tak bude miminko v pohodě a spokojené.
Naši Kačku viděla primářka na dětské rehabilitaci ve dvou měsících a pak v devíti a pochválila mne, že je Kačka krásně klidná a že jsme s ní dobře pracovali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10142
15.5.11 19:33
Nimuel píše:
Né, o kloubech to není :-) Každý člověk má určitý svalový tonus (napětí) a prostě někdo vyšší a někdo nižší. Dědičnost v tom asi taky hraje roli a naše děti halt mají vyšší. Já vím, že to vypadá hrozně, když je miminko jakoby v křeči a prohnuté do luku. Chce to ovládnout svou vnitřní paniku, pohlazením po hlavičce narovnávat, uvolnit. Pokud to mimís snese, tak klubíčkovat. Ale Kačka to nenáviděla. Jak poroste a bude se víc hýbat, tak to bude dělat méně a méně, protože bude zábavnější plazit se/sedět/lézt/atd. než se prohýbat. Akorát v rozčilení nebo ve vzteku se prohne.
Tu dráždivost jsem pochopila tak, že miminko je hodně vnímavé a velice nelibě nese jakékoliv překvapení. Ať už prudký pohyb, hlasitý zvuk, změnu v režimu apod. Samozřejmě zase čas hraje pro nás, jak roste a je chytřejší, tak už se nebojí tolika věcí. Když mu dáš pocit jistoty (pevný a neměnný režim a rituály, jemné zacházení, žádné prudké pohyby apod.), tak bude miminko v pohodě a spokojené.
Naši Kačku viděla primářka na dětské rehabilitaci ve dvou měsících a pak v devíti a pochválila mne, že je Kačka krásně klidná a že jsme s ní dobře pracovali.

no tak děkuji moc za vysvětlení, nevím proč jsem si to takhle blbě vysvětlila :roll: . toto mnohé vysvětluje :wink:
ještě jednou díky! :kytka: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
veverunka11
15.5.11 19:58

hypertonie opravdu znamená zvýšené nápětí,takže myslím,že je to v poho

• Citovat
  • Upravit
19494
15.5.11 20:02

malej to mel taky, doporucuju klubickovat, to je dulezity a naucit se spravne chovat. Taky doporucuju knizku Nezna naruc rodicu, je tam vsechno s fotkama, co je dobre, co je spatne. Hodne, opravdu hodne to pomaha. A jak uz nekdo psat, prisne dodrzovanej rezim a balit do zavinovacky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10142
15.5.11 20:32
careynka píše:
malej to mel taky, doporucuju klubickovat, to je dulezity a naucit se spravne chovat. Taky doporucuju knizku Nezna naruc rodicu, je tam vsechno s fotkama, co je dobre, co je spatne. Hodne, opravdu hodne to pomaha. A jak uz nekdo psat, prisne dodrzovanej rezim a balit do zavinovacky.

malá teda zavinovačku odmítala už po týdnu. u nás se neosvědčila. v rukou se jí snažím držet v klubíčku, ale je to fakt had, furt se kroutí :think: :cert: tak se hádáme :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nikynka86
15.5.11 21:45

.

Příspěvek upraven 27.02.12 v 14:09

• Citovat
  • Upravit
10142
16.5.11 21:44

no a cvičíte nějak s miminkama co mají hypertonus? mě to doktor jen napsal k malé do karty a nic mi k tomu neřekl :nevim: že je prý vše v pořádku, až pak jsem si toho všimla, že m napsáno, že je hypertonická :think:
klubíčkuju, sice se vzpírá, ale snažíme se. pěstičky na bříšku už nemá, obecně je neklidnější, před den spí jen 2× půl hodiny, v noci spinká v pohodě…do luku se propíná občas, hlavně když se nerví a něco se jí nelíbí, tak nevím, jestli s ní mám cvičit nějak :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19494
17.5.11 08:37
petratavali píše:
careynka píše:
malá teda zavinovačku odmítala už po týdnu. u nás se neosvědčila. v rukou se jí snažím držet v klubíčku, ale je to fakt had, furt se kroutí :think: :cert: tak se hádáme :roll:

no ono se jim to prave ze zacatku nelibi a prohybaji se a vyskakujou, mela jsem to samy :-) je dulezity, aby se mimcu nezaklanela hlavicka, proto se z postylky zveda nabalenim a prevracenim na brisko. Za krkem maji citlivy nervy a drazdi to jeste vic. Proto se klubickuje, aby meli bradicku na prsou :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19494
17.5.11 08:40
petratavali píše:
no a cvičíte nějak s miminkama co mají hypertonus? mě to doktor jen napsal k malé do karty a nic mi k tomu neřekl :nevim: že je prý vše v pořádku, až pak jsem si toho všimla, že m napsáno, že je hypertonická :think:
klubíčkuju, sice se vzpírá, ale snažíme se. pěstičky na bříšku už nemá, obecně je neklidnější, před den spí jen 2× půl hodiny, v noci spinká v pohodě…do luku se propíná občas, hlavně když se nerví a něco se jí nelíbí, tak nevím, jestli s ní mám cvičit nějak :think:

jj, cvicim. Je to cvik na uvolneni svalstva. Mimco lezi nahy na zadech a ty palcem jedny ruky mackam pod bradavkou v urovni ty vystouply kustky mazi zebirkama a druhym palcem tlacis za ousko (to pravy misto si musis nahmatat). Pri spravnym podrzeni se aktivujou svaliky a mimco zvedne nozicky k brisku a uvolni rucicky :-) a drzi se kazda strana tak minutu a pul a pak to otocis. A tak 4 denne, treba pri prebalovani. Az si nahmatas to spravny misto kdy ti zvedne nozky, tak uz je to pohoda :-) vychazi to cca 2cm pod bradavkou a tak v pulce ouska na ty kosti vzadu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
618
17.5.11 10:29

…no, tohle mi připadá jako Vojtovka a klasický cvik na posílení břišních svalů. Pokud by mi to výslovně doktor nedoporučil, tak bych si netroufla cvičit vojtovku jen tak sama. Hypertonus neznamená automaticky, že miminko potřebuje „přicvičit“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí