Je to hypertonie?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10142
17.5.11 11:14
Nimuel píše: …no, tohle mi připadá jako Vojtovka a klasický cvik na posílení břišních svalů. Pokud by mi to výslovně doktor nedoporučil, tak bych si netroufla cvičit vojtovku jen tak sama. Hypertonus neznamená automaticky, že miminko potřebuje „přicvičit“.

právě, doktor nic neříkal, takže tohle dělat nebudu, myslela jsem něco obecného, jednoduššího, tak budu nosit jen v klubíčku..vojtovku bez doporučení dělat nebudu, to ne :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19494
17.5.11 13:09
petratavali píše:
Nimuel píše: …no, tohle mi připadá jako Vojtovka a klasický cvik na posílení břišních svalů. Pokud by mi to výslovně doktor nedoporučil, tak bych si netroufla cvičit vojtovku jen tak sama. Hypertonus neznamená automaticky, že miminko potřebuje „přicvičit“.
právě, doktor nic neříkal, takže tohle dělat nebudu, myslela jsem něco obecného, jednoduššího, tak budu nosit jen v klubíčku..vojtovku bez doporučení dělat nebudu, to ne :kytka:

tohle neni z vojtovky, ale to je na tobe :-) ja kdybych se ridila podle svyho dr tak mam dite davno zmrzaceny :-( :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
240
3.6.11 11:01

Tak náš malý hypertonii má. Řekla mi to pediatrička, když byla u nás na první kontrole po návratu z porodnice. Řekla mi, že to nemusím řešit, že mám klubíčkovat. Byla jsem z toho úplně hotová, hned jsem hledala na internetu, a tam čtete věci, jako dětská mozková obrna apod, takže jsem byla hotová ještě víc. Proto jsem hned volala na neurologii, abych malého objednala na vyšetření. Kromě hypertonie se potvrdila ještě predilekce hlavy doprava. Od jeho 2 týdnů chodíme na rehabilitace, zítra mu bude 7 měsíců a ještě nějakou dobu chodit budeme. Cvičíme doma Vojtovu metodu, reflexní plazení, pak cvičení na boku + cvičení na zádech se stiskem reflexního bodu (to tady někdo popisoval). Doma malý u cvičení ani moc nebřečí, ale na rehabilitaci ano, už ví, co ho čeká a nesnáší to tam…

Jsem moc ráda, že jsem na tu neurologii šla z vlastní vůle. Je problém, že spousta dětí začne cvičit až kolem třetího měsíce, kde jde nejvíce vidět, že dítě dělá něco špatně, že je jeho psychomotorický vývoj ne úplně dobrý. Pak je problém, že se musí začínat úplně od začátku a trvá to pak déle, kdežto když cvičíte od úplného začátku, psychomotorický vývoj jde více méně tak jak má.

Hypertonie je zvýšené svalové napětí. U Jakuba to bylo tak, že se prohýbal do luku, od narození držel hlavičku (napětí v krčních svalech), ručičky v pěst, hrozně zakláněl hlavu, což jen podporuje zvýšené napětí. Byl problém, že na bříšku měl pořád pěsti, neopíral se o otevřené dlaně, a to ani ve třech měsicích, kdy je takový zlom. Dlouho mu trvalo, něz vymizel reflexní stoj, ten má vymizet cca do 3 měsíců. Dlouho měl i jiné reflexy, které již měli vymizet. Nosila jsem ho jen v klubíčku, pak taky na tygříka. Nikdy ne ve svislé poloze, to není dobré pro žádné dítě, pouze to zvyšuje namáhání páteře, která na to ještě není připravená a pak můžou být problémy, jako skolióza nebo jiné. Od mala jsem ho dávala na bříško, kdy jsem mu držela lokty a hlídala hlavičku, aby se nezakláněla. Jakub nesmí plavat, nesmím ho nosit v šátcích, nesměl být v lehátku, ležet pouze na rovné tvrdé podložce.

Jinak doporučuji knihu Něžná náruč rodičů, je tam krásně popsáno, jak dítě nosit, jak s ním manipulovat, co dělat a co nedělat. Je u toho i CD.

Za sebe bych doporučila objednat se na naurologii, mic za to nedáš, když se to nepotvrdí, budeš mít klid, a pokud se to potvrdí, čím dřív začnete cvičit, tím lépe.

Kdo by měl zájem, zde je nějaké čtení:

PSYCHOMOTORICKÝ VÝVOJ DÍTĚTE V PRVNÍM ROCE ŽIVOTA http://wicca.ic.cz/…ky-vyvoj.pdf
HYPERTONIE http://wicca.ic.cz/…pertonie.pdf

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4401
30.10.11 15:46

ahoj,taky mám doma hypertonickou holčičku..jsou jí skoro 4 týdny a máme za sebou první rehabilitaci…taky jsem se vyděsila,když sem začala pátrat na netu…dětskou mozovou obrnou,ale věřím že se vše spraví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6362
30.10.11 16:44

hlavně klid.....cvičení pomáhá a ono se všechno v dobré obrátí :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4401
30.10.11 17:12

jj snažím se díky moc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6362
31.10.11 14:06

také jsem byla vyděšená, protože syn se prohybal do luku a cvičení pomohlo…i když to byl boj a teď tu běhá jako čamrda :-) Takže opravdu trpělivost a na internet za takovými informacemi je lepší nechodit, ono si to pak člověk ještě víc přibarvuje a ty noci nejsou nic moc…takže je třeba myslet pozitivně :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2238
27.7.12 08:19

Zdravim, mam na vas take otazku. nejsem si jista, jestli muj syn ma zminovanou hypertonii, tak se zde pokusim popsat jeho chovani, ktere me k tomuto podezreni vede :roll: : prohyba se do luku, stale ma rucicky v pest a nechce je otevrit, je celkove hodne nevrle a uplakane dite, uz od mala drzel hodne dobre hlavicku, tak vsichni chvalili jak je sikovny, ale me prisel spise stuhly, absolutne nesnasel klubickovani(nyni v jeho veku uz se ani nesnazim) a kdyz ho mam v naruci, tak je napnuty jak struna. kdyz lezi na podlozce, tak se stale prohyba do luku…protoze se do 5m nezacal pretacet, poslala nas dr. na rehabku a tam cvicime ten reflexni cvik vojtovky, pretaceni, motivace na plazeni atp. nejsem si jista, ale kdyz tak nad tim zpetne uvazuju, tak se mi zda, ze pri prvni navsteve pani z rehabky prohodila neco o tom, ze je hypertonicky, ale nechci kecat…jdem tam za ni az za tyden tak ze zeptam, ale rada bych vedela i vas nazor???diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
27.7.12 10:07

Pokud ti rehabilitačka řekla, že je hypertonický, tak nejspíš je… a i z tvého popisu je. Určitě to má i v nálezu od neuroložky, ne?
Ale. Ber to tak. Je nějaký normotonus, pak je hypertonie a pak hypotonie. Každý má něco a že je někdo hypertonický neznamená, že bude postižený.
Samozřejmě může. Ale zas většina nakonec není, že. Důvěřovala bych rehabilitačce a cvičila a cvičila. :hug: Hypertonické dětičky jsou ty, co třeba chodí po špičkách.

Jo a 50% dětí se otáčí od 6ti měsíců. Tzn, někdo dřív a 50% později. Má paní dr přísnější tabulky než jsme se učili na kurzu Vojtovy metody. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2238
27.7.12 10:09

@Aladina ja mam za to, ze u neurolozky jsme nikdy nebyli… :think:
jako ja to nijak extra nehrotim, jen me to tema proste zajima, no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
27.7.12 10:16

Tak to je pro mě zvláštní postup. Podle mě by na takové cvičení měl poslat neurolog. I když třeba naše dětská je rozumnější než naše místní neuroložka. To je taky fakt. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6362
27.7.12 11:43

@Aladina tak u nás proběhl také neurolog a první rehabilitace vojtovkou současně…podle těch příznaků to vypadá, že je syn hypertonický…ale to byl měl právě říct ten neurolog a i na té rehabce…ale pokud už cvičíte vojtovku tak to je dobře, hodně pomáhá a i já jsem zpětně ráda, že jsme jí cvičili, i když teď je syn pěkný živel :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1026
27.7.12 20:46

Návštěva neurologa je dobrá i proto, že k němu pak zajdeš třeba za 3 měsíce cvičení a on pozná, jak se to lepší. Jinak taky myslím, že to co popisuješ je hypertonie, my ji máme taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
4.8.20 15:00

Ahoj, malý má 10,5 týdnů a dnes jsem pojala podezření na hypertonii. S přibývajícím věkem je čím dál víc neklidný (často ho trápí prdíky, ale občas to prdy nejsou - třeba po 10min spánku se rázem probudí s totálním řevem, úplně rudý, prohlý do luku, zaťaté pěstičky a natažené nohy, někdy kope a přestává dýchat jak řve a jediný, co ho uklidní je skákání na balónu (je to vůbec dobře…??)). Dávám ho na doporučení pediatra na bříško, ale mám pocit, že to dává čím dál hůř. Na začátku úplně v pohodě a teď poslední dny pozoruju, že sám dává ručky podél těla a pak mu padne hlavička. Vrátím mu je dopředu, aby se o ně opíral, šíleně prohne krk a zaklání se a za pár vteřin jsou ruce zas na boku a padne hlava. No a dnes ráno se několikrát překulil z bříška na záda. Nejdřív jsme se radovali, jak je šikovný, ale pak jsem se zamyslela. To byl ten moment, kdy jsem začla googlit, protože mi to přijde na 2 měsíčního prcka moc brzo a navíc by to mělo probíhat opačně - ze zad na bříško. On se teda už tak od třetího týdne mrská sám z boku na bok a nepomůže žádné podložení… No a pak tu je to dýchání. On i když je úplně v klidu a spokonený, tak jede, jak říkáme „mašinku“. Hrozně zrychleně a mělce dýchá, funí, ručky v pěst a mává s nima všude možně i nemožně, nohy jedou taky. Poslední dobou je takový nerudný, tak si říkám, že to fakt může být únavou, že i když by chtěl spát, tak ho třeba probudí bolest…? Kdo ví. Pomáhá ho pevně zavinout, to je klidnější. Jinak v noci nám vlastně spí od 9 do 6 ráno. Tak si říkám, že to je asi totální vyčerpání ze dne… x) jinak vy, co máte zkušenosti - máme jít k pediatrovi na kontrolu co nejdřív? Termín na 3mes kontrolu máme až koncem měsíce. Nebo na konzultaci na fyzioterapii? Jak se to řeší a mám vůbec plašit? Četla jsem, že čím dřív se to odhalí a začne řešit, tím líp. Díky moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
363
4.8.20 15:15

@knira Já mám už dvouletého kluka, který měl údajně hypertonii a některé ty věci sedí (to na bříšku, ta "mašinka), jiné jsou třeba fakt normální (to rychlé dýchání - kojenci dýchají rychle a mělce nebo ten spánek - zvlášť pokud nekojíš, je normální, že v noci hezky spinká. Být tebou tak se hlavně nestresuju a na kontrolu bych se nehnala.
Náš měl přikázanou rehabilitaci ale moc jsem tomu nedala, bylo mi ho líto. Hezky na bříšku se asi i proto naučil být až po půl roce, teď je ale úplně ok, tak klídek. :) A vyzkoušej ho dát na bříško na ten balón, to by mu mohlo pomoct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí