Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
moje dcerka absolutně odmítá příkrmy. Nejde snad ani tak o chutě, ale o krmení lžičkou. Naschvál svírá pusinku, když se přiblížím, otáčí hlavu a začíná natahovat.. Zkoušela jsem mrkev, dneska jablíčko. Nemáte nějaký fígl, jak jí aspoň trošičku do pusinky dostat? Jsem z toho docela zoufalá, protože už to zkoušíme asi 3 týdny, a pořád nic.. Díky.
Zuzina+Baruška
Když mi malá zamykala pusu, tak jsm jí zkusila rozesmát a pak honem lžičku do pusy. Skleničku první lžička jsm hodně dlouho jedly na 2-3× a to jsem ředila a dost vyhazovala. Pomalu si zvykla a dneska baští lžičkou hezky. Jen musíme dopilovat pořádné otevření pusy.
jediné, co mi nechce ze lžičky, je kaše. Doporučuju trpělivost. A jestli to nan i není husté. Malá se tim přidavovala, než se naučila. No, a pak taky některé děti hrajou na jistotu, že když si nedají, dostanou mlíčko (at již UM či MM)
hlavně trpělivost
Gabča a Barča, 10,5měs
Ahoj Zuzko,
u nás Niki první příkrmy uvítala s radostí,už měla mého mlíčka asi dost.Já vařila doma a mixovala do hladka.Jako první byla mrkvička a ládovala se lžičkou jak otesánek.Měla jsem z ní radost,jak nám to pěkně jde.My jsme praktikovali kojení před příkrmy,obráceně to nefungovalo/jako třeba zapití mlíčkem/.Pak v 8m se ze zeleniny poblinkala a začala odmítat všechny druhy.Zkoušela jsem to i z lahvičky s obrovskou dírou,nic.Tak jsem se na to měsíc vykašlala,ale hlodal mě červík,že nemá žádné živiny atd.Pak mi tady holky poradily,abych příkrmy nastavila UM/v 8m jsem přestala kojit/ a ono to fungovalo.Pěkně jí to klouzalo do krčku a zas pěkně papala.Teď pro změnu bojujem s přechodem na „hrubou“ stravu.Moc si zvykla na mix a teď se jakoby dáví,kucká.No musím se smát,jak jim to v hlavičkách šrotuje a zkouší.
Já bych třeba příkrmy na Tvém místě na týden vy:,–(ila,nebo zkusila přidávat MM nebo UM do zeleninky.Uvidíš,třeba to zabere a malá bude baštit o 106.Taky třeba zkus jinou lžičku.My máme 3,které přijme,jinak jsou problémy,když třeba někam jedeme a já zapomenu.Kaši Niki baští zas jen po lahvičce a popravdě,když jsme zkoušeli lžičku,bylo víc kaše na nás,než v bříšku,tak takhle jí vytahne za pár minut.
Tak snad jsem Ti trošku poradila a přejem úspěšné papaníčko
Ahoj Naďa
Ahoj Zuzino,
chci tě jen povzbudit. Petřík odmítal příkrmy, byl plně kojen osm a půl měsíce, pak nastal zlom. Zkoušela jsem všechno. Někdy jsem do něj dostala lžičku, dvě, tři, někdy vůbec nic.
Jediná rada, kterou můžu dát je: rozhodně nenuť. Můžeš jí tak udělat k jídlu pěknou averzi, kterou jsem asi způsobila já Peťanovi.
Tak měj trpělivost, od tebe dostává všechny vitamíny, které má mít, však příjde na to, že to jídlo není zas až tak špatný ![]()
Vím, že je to občas na palici, moc dobře si pamatuju, jak jsem se těšila na to, jak mi bude hezky papat a ono nic.
Tak držím palce ať to období brzy skončí.
Alča a Petřík 15 měs.
Ahoj zuzino,
tak mě taky napadlo jestli to nebude lžičkou. My jsme začínaly krmit plastovou lžičkou, ale takovou širší a malá to odmítala vzít do pusy, pak jsem zkusila lžičku vyměnit za menší a hlavně uzší taková pidilžička a funguje to.Od té doby pohoda.A možná zkus změnit hustotu stravy, třeba zeleninový polívky nebo naopak něco trochu hustšího. Přeju pevný nervy, chce to vyzkoušet vše možný i nemožný.
Pa Andrea+ skoro 7 měs. beruška
Ahoj holky,
souhlasím s Alčou.Asi ještě není zralá na lžičku.Asi bych to zkoušela,ale nic nelámala přes koleno.Jestli Ti bude prospívat,můžeš jí určitě ještě nějaký čásek kojit a zkoušet a zkoušet.
Pevné nervy a pokroky v papání,pa L.
Ahoj, taky jsme si uzivali s prikrmama. Vlastne stale uzivame, ale je to mnohem lepsi. Plne jsem kojila 7mesicu a pak zacala zkouset vse mozne. Nejen zeleninku, i sladke ovoce, kasicky. Hruza. Delali jsme kolem Vitka opicky, odlakavali pozornost. Asi to neni spravne, ale me otviral pusu na dudlik a v tu chvili jsem mu tam soupla prikrm. Kdyz opravdu nectel, nezabral ani dudlik. Ted uz ji sam bez dudlika, ale jen kdyz neni prilis unaveny nebo nema naladu. Ted je malemu devet mesicu a trikrat denne mu davam prikrm. Sni treba rano pul bananu a kousek chlebiku racio. V poledne zeleninku a vecer kasi nebo zase ovoce. Jinak stale vedne v noci kojim. Nekdy nechce nic krome kojeni. Jindy sni 200g kasi. Chce to obrovskou trpelivost.
Alusa
Holky,
díky moc za odpovědi a tipy. Vyzkouším všechny rady, co jste psaly a uvidíme, co zabere
Jinak Barušku kojím, prospívá dobře, takže to nebudu lámat přes koleno. Tak „příkrmům zdar“!
Zuzina
Ahojky Zuzko,
naše Niki nepotřebovala příkrmy do konce 8. měsíce - zkrátka jí mlíčko stačilo a do té doby byla plně kojená. Já ji do ničeho nenutila - když nechtěla, nedávala jsem jí. A pak začal zlom - šlo to nějak samo, jednou jsem jí nabídla lžičku a ona si vzala… a teď už baští jedna báseň - i když ta zeleninka jí pořád moc nejede, ale mlíčko už nemám, tak nemá na vybranou ![]()
Vydrž, všechno přijde, každé dítko je jiné.
Jo: a jinak jsem při jídle na Niku nikdy nedělala žádné opičky… apod. a teď jsem za to ráda, protože jí absolutně v klidu, bez rozptylování…
Ahoj holky,
tak Vám chci jen napsat,jak u nás dneska probíhal oběd/polívčička/.
Niki byla už hladová a netrpělivá,tak jsem si jí po:,–(ila do židličky,dala do ručiček vařečky a ohřívala papání.Pak otevírala,že jsem nestíhala nandavat na lžičku a začala se smát.Niki se hned opičí a začala se taky smát až z toho přešla do oblíbeného prskání.A už to bylo.Lžička do pusinky a všechno na bryndáku,další a další,až jsem jí řekla,už dost a malinko vážněji.Začala ještě víc a tak jsem se tomu zase začala smát.Ládovala jsem lžičky a ona s radostí prskala kde mohla.
Ještě že nemusíme malovat ![]()
Doporučuju omyvatelnou židličku a umístěnou hlaně ne u zdi
.Tak už mám uklizeno a zítra nanovo.
Ahoj Naďa.
Ahoj Zuzino,
holky už všechno napsaly, jen dodám, u nás zabrala úplně malinká lžička-moka (netuším, jak se píše) a velmi jemná konzistence jídla.
Lila