Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den holky,
chtěla bych se poradit ohledně nepravidelnosti cyklu, který mně momentálně trápí.
HA jsem vysazila již v červenci 2010, první cykly se pohabovaly cca 25 až 27 dní a byly bezproblémové. V říjnu jsem pak během cyklu krvácela 3× (vždy cca 3 až 4 dny)s odstupem asi 10 dnů, většinou vyvolané pohlavním stykem. Můj lékař mně vyšetřil, na UZ zjistil nepravidelné odlučování děložní sliznice a nasadil mi Orgametril na 15 dnů (2 tbl za den). V prosinci se cyklus ustálil, krvácení v mezidobí nenastalo a tak jsme se začali snažit o miminko.
Proběhly mi tři cykly bez obtíží (25 až 27 dní), měřila jsem BT i zkoušela ovulační testy (ovulace dle BT a testů proběhla, takže se nejspíš nejednalo o anovulační cykly, jen jsem zjistila kratší LF cca 10 až 12 dní) Tento týden 10DC jsem zakrvácela krátce po styku a proto jsem zajela na gyn. vyšetření, kde mi doktor udělal kompletní stěry a vyšetřil mně. Na čépku se mu nic nezdálo, mám si volat výsledky na začátku týdne, při zánětu čípku mně případně napíše recept na léčbu. Včera mně začal bolet podbřišek a prsa, dnes od rána opět slabé krvácení nebo spíš špinění
S doktorem to budu řešit v pondělí, i dle výsledků stěrů, ale spíše nežli zánět bych to vyděla opět na nějakou hormonální poruchu cyklu a proto bych se chtěla zeptat, jestli některá z vás nemá podobné zkušenosti, případně čím byla léčena a jaké ji lékař prováděl vyšetření a co se z nich zjistilo za příčinu (hormonální profil apod.)
Přeji hezký den a děkuji za odpovědi a zkušenosti ![]()
Veronika
Ahojda Veru. Hlásí se taky Verča ![]()
Tak problémy s nepravidelným krvácením mám a dlouho. Měla jsem to před prvním těhu. Jenže u mě nedocházelo k ovulaci, takže vím, že mi gynekolog nasadil dvoje prášky. Jeden z nich byl Dufaston(nevím, jestli se to tak přesně píše). A ten mi nechal i když mi ty druhý léky vyvolali ovulaci.
Poporodu se to vrátilo do starých kolejí. Cyklus mám tak 24-27 dní. Samotná menstruace trvá 7 dní. Ale 7-10 dní krvácím před menstruací. Sice slabě, ale krvácím. Teď mě hematolog nabíral hladiny hormonů. Gynekoložka říkala, že jsou v pořádku. Jen jeden je prý trochu nižší. Říkala ale, že i přesto bych měla normálně otěhotnět. Ale chtěla mi napsat zase ten Dufaston. A ten by mi to krvácení srovnal. Půjdu si pro něj tak za tři měsíce.
Jinak já osobně bych Orgametril už nebrala. Brala jsem ho jednou asi dma měsíce v kuse a měla z něj špatné jaterní testy. Takže to bude pěknej humus ![]()
Ahoj Veru, díky za reakci. Já mám ty ovulace ověřený jen z měření BT (graf vypočítal, že proběhla a měla jsem pozitivná OT). Myslím si, že mi gynekolog v pondělí zase nasadí nějaký ten gestagen (Orgametril, Proveru nebo ten Dufaston) Asi bych se s ním i chtěla domluvit na hormonálním profilu, abych byla trochu klidnější, že se vyšetřuje, proč se to děje. A musím se hlavně zeptat, jestli se při téhle léčbě můřeme snažit dál nebo jestli se to nějak vylučuje a musím počkat, až se mi cyklus utrovná
Opravdu závidím holkám, které otěhotní hned a bezproblémově, mimčo už si totiž moc přejeme…
Ahoj holky,
podělím se o zkušenost. My jsme se při orgametrilu snažit mohli, ale hned druhý měsíc se mi při orgametrilu udělala v prsu cysta velká jako pěst ruky. Vyděsila jsem se a přestala jej užívat. Později mi pak cystu odsály v mamacentru, ale obnovila se zčásti znovu. Paní doktorka nález nazvala, chobotnatá megacysta
![]()
Raději jsem si pak cyklus srovnala přírodní cestou - tj. užíváním sarapis mensis a pitím maliníku. Ms zatím chodí jak hodinky, i když bych byla raději kdyby nepřišla.
Já beru přírodní mateří kašičku, ta je prý v Sarapisu taky obsažená. Do těch hormonů se mi taky vůbec nechce, ale problém je v tom, že co tady čtu diskuze, tak gynekologové tyhle přípravky typu Gynex, Sarapis nebo Femigard vůbec neuznávají a mávají nad nimi rukou
Ty jsi taky krvácela mezi cykly než jsi začala brát ten Serapis??? A který bereš a v jakém dávkování???
A jak dlouho se snažíte???
Dík za odpověď
Ahoj Veru,
já jsem dostala orgametril na dlouhé cykly, respektive na jejich srovnání, ale po té cystě jsem jej přestala užívat. Psala jsem to také proto, abyste se třeba nelekly. Já jsem byla hrozně vyděšená, když jsem si najednou nahmatala v prsu něco jako hodně velký kámen - časem to změklo, ale dělalo mi to velké problémy, vyčuhovalo mi to ven z prsu nad bradavkou. Manže byl taky vyděšený. Po téhle zkušenosti jsem raději přešla na přírodní věci.
Jestli jsi brzy po HA, tak se špinění vůbec nedivím. Já když jsem vysadila HA, tak jsem taky hodně špinila, ale byla jsem v zahraničí a partner doma, takže styk na to vliv mít nemohl. Já jsem to brala, jako že tělo se upravuje po HA a upravilo se to opravdu časem úplně samo. Ten orgametril jsem dostala až když jsme se už intenzívně snažili a dvakrát se mi zpozdila ms. Ale pak po vysazení orgametrilu a baštění sarapis mensis a pití maliníku mám cykly už dlouho pravidelné. Snažíme se třetí rok, ale máme leukocyty ve spermatu, s mým cyklováním to nesouvisí.
Tak snad Ti informace k něčemu budou.
hezký víkend! ![]()
Jo a ještě mne taky napadá, že není přípravek jako přípravek, třeba gynex si píše, že je tzv bioinformační
![]()
Taky mi jej svého času prodal nějaký švihlý léčitel (má první a poslední návštěva léčitele), zatímco sarapis mensis se prodává v lékárně jako doplněk stravy. A třeba kontryhelový a maliníkový čaj běžně doporučují porodní asistentky jako čaje na ženské problémy. Neházela bych to do jednoho pytle. Sarapis mensis je na trhu dost nový, myslím, že doktoři to vesměs nesledují. Je to doplněk stravy, berou to tak, že jich se to netýká.
Já jsem na mateří kašičku a vlastně i na Serapis taky slyšela jen samou chválu. Mateří kašičku beru od minulého víkendu, mám ji čerstvou od včelaře. je sice chuťově dost hnusná, ale co bych pro mimi nevydržela…
O tom Sarapisu jsem už taky přemýšlela, tak ještě uvidím, co mi v pondělí řekne doktor. HA už mám vysazenou od července minulého roku, tak bych čekala, že už to bude dobrý, ale asi ne… ![]()
Asi máš pravdu, že gynekologové tyhle doplňky stravy moc nesledují a ani neuznávají. Ale já některým věcem z přírody docela věřím, dělala jsem na chíře a u některých lidí na chronický rány taky třeba zabral med lép než všechny ostatní léky… ![]()
Veru u mě teď k ovulaci dochází a krvácení pokračuje taky
. A jak tu píšou holky, určitě se snažit budete moct. A mě gynekoložka řekla, že když budu brát Dufaston, tak se bude oplodněné vajíčko líp uhnizďovat.
Tak uvidím, co mi řekne doktor v pondělí, ještě jsem tu četla, že by to mohlo být nedostatečnou funkcí žlutého tělíska a to se asi taky podporuje hormonálně
O tom Sarapisu budu uvažovat ![]()
tak já krvácela jednu dobu taky mimo cyklus a udělals e hormonální profil a bylo to jasný, hormony mam pod hranicí normálu takže normální cestou neotěhotnim
, ani ovulaci nemam. takže mě pomohl clostík a utrogestan. Lékař by měl udělat hormonální profil a dle výsledků nasadit léčbu
Taky o tom hormonálním profilu uvažuju, tak snad bude doktor v pondělí mít podobný myšlenky!!! ![]()
o něj si řekni, půjdeš 2× během cyklu v určitých dnech na krev a dost to napoví kde může být problém protože pokud krvácíš mimo cyklus tak dle mého ty hladiny hormonů budou rozhozené na což dost dobře a okamžitě zaberou léky ![]()
Markéta80 píše:
o něj si řekni, půjdeš 2× během cyklu v určitých dnech na krev a dost to napoví kde může být problém protože pokud krvácíš mimo cyklus tak dle mého ty hladiny hormonů budou rozhozené na což dost dobře a okamžitě zaberou léky
Jak jsem psala, já na tom hormonálním profilu byla. Sice jen jednou, ale gynekoložka byla až překvapená, jak byl hezkej. Nečekala to. Takže bych krvácet neměla mimo cyklus a stejně krvácím
![]()