Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@olinka11 píše:
Jj, bohužel jo.. je to antibiotikum
Achjo, a Pityol je asi blbost mazat že? Jen jsem zkusila neb jinou mast nemám jen takové na opruzeniny zadečku.
Můžeš nějakou tu mastičku zkusit, ale chtělo by to něco, co máš vyzkoušené, že vám hezky hojí ![]()
@olinka11 píše:
Můžeš nějakou tu mastičku zkusit, ale chtělo by to něco, co máš vyzkoušené, že vám hezky hojí
No obruzeniny nám dobře hojí dětská nivea a bambuským máslem, ale to je dost mastné. No do pondělí zkusím všechny matičky co mám doma a jestli to nezmizí zajedeme k doktorce. Jen jsem chtěla vědět zda nejde o něco vážné, kde by bylo nutné vyhledat doktora hned aby se něco nezanedbalo
Zkus třeba i ten heřmánek a určo co nejvíc nechat pupík „větrat“.
A jak je starý?
U novorozence a malého kojence je toto důvodem k urgentnímu vyhledání pediatra(i na pohotovosti, pokud nejsou ordinační hodiny)..Zvlášť, pokud pupík odpadl přirozeně a nebyl odstraněn v porodnici.
Ani u starších dítěte bych na to sama nemazala žádné masti, zvlášť ne ATB, ale šla bych hned k doktorce..Pupík je vstupní branou infekce.
Radim nechat pupek napokoji, dloubani lihem je na nic. Strup je součástí hojení a tvoří přirozenou barieru proti bakteriim.
Myslím, že u takhle většího miminka to není nutné hned letět k doktorovi. Pokud z pupíku nic neteče, nebo nehnisá.
@Jana206 píše:
A jak je starý?
U novorozence a malého kojence je toto důvodem k urgentnímu vyhledání pediatra(i na pohotovosti, pokud nejsou ordinační hodiny)..Zvlášť, pokud pupík odpadl přirozeně a nebyl odstraněn v porodnici.Ani u starších dítěte bych na to sama nemazala žádné masti, zvlášť ne ATB, ale šla bych hned k doktorce..Pupík je vstupní branou infekce.
Malému je 8. měsíců, pupík byl odstraněn v porodnici a zahojil se rychle, žádné komplikace s hojením nebyli
Já bych to nepodceňovala. Můj syn - 2 měsíce, s tím měl problémy v podstatě od porodnice, kde mu pupík snesli cca dva dny po porodu.
Pupík na jednom místě hnisal, dělal se krvavý strup, ten odpadl ale znova se začal tvořit. Dětská nás po šestinedělí, kdy se to nelepšilo, poslala na ambulanci a chodili jsme tam denně celý týden. Byl to granulom a stěry prokázaly přítomnost stafylokoka. Dávali mu na to zásypy a sterilní krytí a mluvilo se i o chirurgickém zákroku. Oni to řeší docela hodně, jak už tu bylo zmíněno, pupík je vstupní brána do břicha a jakmile se tam dostane infekce, tak je zle.
No podařilo se to uzdravit, ale chce to péči doktorů. Minimálně by to měl doktor vidět a sám posoudit, jaký zásah a léčba je tomu adekvátní. Snad už budeme mít klid a konečně se to zacelí úplně.