Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Ahoj, mam doma digitální váhu a normální. Ta normální mi ukazuje o kilo min než ta digitální. Tak které mam věřit? Ty normalni že? ![]()
No ja bych věřila té, která váží míň, ať je to kterákoliv ![]()
No a teď vážně. Z logiky věci bych asi věřila té normální, ale včera se mi zrovna stalo u mé pětikilové váhy, že jsem vážila dva králíky. Jeden měl 2,20 a druhý 2,40, když jsem je vážila samostatně a dohromady zvážení měli 4,70. Vážila jsem to asi čtyřikrát, protože jsem nějak nevěřila svým vlastním očím. Nakonec jsem si to zdůvodnila tím, že jak jsou králíci takoví neforemní, tak jak přečuhovali přes misku, tak ji nakláněly a tudíž to mohlo zkreslovat, ale jistá si tím teda nejsem. Tak ti nevím, které váze bys měla věřit ![]()
@Johankac není to v podstatě jedno? jestli chceš váhu sledovat a hubnout, tak si prostě jednu vyber a hotovo ![]()
@Banny píše:
Samozřejmě té, co ukazuje míň![]()
jiste. co je to za dotaz ![]()
@Ijaa píše:
Jeden měl 2,20 a druhý 2,40, když jsem je vážila samostatně a dohromady zvážení měli 4,70. Vážila jsem to asi čtyřikrát, protože jsem nějak nevěřila svým vlastním očím. Nakonec jsem si to zdůvodnila tím, že jak jsou králíci takoví neforemní, tak jak přečuhovali přes misku, tak ji nakláněly a tudíž to mohlo zkreslovat, ale jistá si tím teda nejsem.
Ne. Všechno je to o zaokrouhlování. Když získáváš hodnotu součtem, tak se sčítají i chyby měření vzniklé u jednotlivých sčítanců (to samé platí, pokud získáváš honotu rozdílem, chyby měření se zase sčítají).
Přesnost měření je vždy polovina nejmenšího dílku, anebo polovina nejmenší hodnoty, kterou přístroj dokáže naměřit - zbytek se musí zaokrouhlovat. Tedy pokud váha váží s přesností na desetiny kilogramu, musí zaokrouhlit všechno s menší hodnotou, max. pět setin (0,05kg) takže to je chyba měření. Při součtu dvou hodnot je to 0,05+0,05=0,1kg.
Příklad. Jeden králík váží 2,24, váha zaokrouhlí na 2,20. Druhý králík váží 2,44, váha zaokrouhlí na 2,40. Zvážení dohromady mají 4,68, váha zaokrouhlí na 4,70, zatímco součet zaokrouhlených hodnot je 4,60. Rozdíl mezi výpočtem a naměřenou hodnotou je 0,1, zcela v souladu s chybou měření.
@Len-til-kah Přiznám se, že s takto velkou odchylkou měření u tohoto typu váhy jsem nepočítala.
Nemám moc v oblibě digitální, takže bych věřila analogové…
Jinak ale to kilo asi netřeba uplně řešit, taky to může být otázka kalibrace… ![]()