Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Ou, myslím, že ses trochu zacyklila ve své pravdě a držíš se toho zuby nehty…
Zakladatelko samozřejmě že může být i chyba v učitelce a jejím přístupu. Některé učitelky si představují třídu jako skupinu hodných holčiček, které slušně sedí, malují si do sešitu srdíčka a tiše poslouchají, co říká učitelka. A jakmile někdo vybočuje, tak najednou neví, co s tím mají dělat.
To my tady v diskusi ale neposoudíme. To musíš vědět ty. Bohužel se s tím dá dělat asi jenom to, že změníte školu.
@Lucie_Sx píše:
Behem okamziku takhle muze zit fakt dost lidi. To bych fakt neodsuzovala. Energie za jeden pokoj budou luxusni.Zakladatelko, nejlepsi obrana je „utok“, resp. vlastni iniciativa to resit. Bez do skoly, domluv si schuzky, zkontaktuj nejakou neziskovku, co se tim zabyva.
Muzes jedine ziskat.
Evidentne takhle ziji uz dlouho a trapi ji jen to, ze by ji domu chodila socialka.
A ne, nemyslim si, ze by normalni pracujici clovek nemel ani korunu. To spis ti, kteri zili takhle budou mit dalsi vymluvu. Zakladatelka uz tak nejaky ten patek zije.
Dle diskuzi ma na prodluzko, tak asi to tak tezke nema.
Zbytečně se tocis na tom, jak zijete. Kdyby to pro tebe nebylo tema, tak to ani nezminujes, pritom je to fakt to posledni. jako jasne, pro pubose neni idealni zit v jednom pokoji s mamou, ale tak co, jsou horší veci na světě.
Dle meho ale jeho chovani prilis omlouvas, překrucujes. Ja teda par základních škol vystridala a nikde se nikdo nepral, natoz, aby se to delo vicekrat. Je dost rozdil delat klukoviny typu „zahrajeme si ve tride fotbal a podari se nam vysklit okno“ a mit problémy typu strkanic a monoklu.
Ma ve třídě kamarady? Vis, jak v tom kolektivu funguje? Co presne ti učitelka rika, na co si stezuje?
A ze ti dite doma funguje je mozne, ale jeho problémové chovani ani nemusi souviset s adhd, ale prostě je frustrovanej z vasi situace, mozna se neco delo v rodine pri rozchodu, to musis vedet ty. A tak upousti paru ve škole. To samozřejmě spekuluju.
Toho kurátora fakt škola nedělá jenom tak z nudy. Je to pro školu organizačně i papírově náročné. Dělají to jenom v krajních situacích.
Pokud nechceš aby ti někdo chodil domů tak to začni aktivně řešit a k žádné návštěvě nedojde.
Najdi si u vás Středisko výchovné péče. Pracují tam lidi co jsou k tomuhle tématu nejpovolanější. Ne, nebudou hodnotit tvoje rodičovství, budou hledat cesty jak klukovi pomoct. Pracuje tam sociální pracovník, psycholog, speciální pedagog a další. Budou se snažit klukovi pomoct aby nenastala situace že bude soudně poslán do diagnostického/výchovného ústavu. A tomu chceš předpokládám zamezit.
Někde mají i možnost docházky do jejich školy. Jenom na dobu vyučování. Mají tam pro ně upravený způsob výuky, to by pro vás taky mohla být cesta. Po vyučování jde dítě normálně domů.
Přestaň se bránit tomu že tvůj kluk prostě má problém, protože očividně má. Přijmi to jako fakt a začněte na tom pracovat. Stejně jako kdyby měl nějakou fyzickou nemoc - ta se přece taky léčí a nečeká se „až to přejde“
Z mýho pohledu máš teda fakt velký problémy. Mám dítko s ADHD, je dlouhodobě na medikaci a opravdu k nám nikdo neposílá kurátora a nikoho nezajímá kolik máme pokojů. S PPP spolupracujete? Jak si doposud spolupracovala se školou? Byl se někdo z PPP podívat na dítě ve škole, ve vyučování? Co nějaká kázeňská opatření už padla?
@Anonymní píše:
@Semtex to jsem nikdy neřekla. Já vůbec netvrdím že je to bezproblémové dítě co nedělá nic špatného. Zlobí, ano. Ale ne vždy je to jeho vina.
Děti, které jen normálně zlobí, se řeší s učitelkou, horší případy ředitel a pedagogická rada. Když už se zapojuje ospod a soud, tak to musí byt ale ku.va vážné ![]()
Bez důvodu asi kurátora řešit nikdo nebude. Pokud jste problémová rodina. Tak se nediv. Je třeba chránit i ty jiné děti ve škole. Copak mají nechat tvé dítě, ať se s nimi rve a nic neřešit?
Psala si, že si dítě doneslo ze školy monokl. Nic moc si k tomu neuvedla, řešila si to ve škole? Víš, co se stalo? Třeba má ve třídě problémy. Pokud dostává poznámky, za co je dostává? Má asistenta? Má nějaké sportovní aktivity, kde by tu energii ze sebe dostal?
@nuklear90 ano, monokl měl z rvačky se starším klukem který šikanoval jeho spolužáka. Opravdu jsem nikdy neřekla že je moje dítě bez problémů, kdyby byl nejezdíme na psychiatrii kde ale i paní doktorka několikrát uvedla ( i ve zprávě ) že syn není zlý, že je velmi rodině založený, soucitný a podobně. A sama mi na rovinu řekla že ona jako odborník na něm nic tak zásadního neshledává, že je jen nepozorný a neumí se zastavit když se jednou rozjede. Poznámky nemá moc často, pokud ano je to cituji “nevhodné chování v hodinách.” Paní třídní mi bylo řečeno že se tím myslí mluvení během hodiny, pokřikování na kamaráda ( chlapec s výchovnými problémy který už byl v napraveném zařízení a už 2 roky žádáme my i jeho rodiče aby spolu nebyli ve třídě protože mají jeden na druhého špatný vliv ) o asistenta žádám od 4 třídy vždy mi řeknou že není třeba že už ve třídě dvě děti mají asistenta a nevešli by do třídy. ![]()
@ontarova.stara píše:
Evidentne takhle ziji uz dlouho a trapi ji jen to, ze by ji domu chodila socialka.
A ne, nemyslim si, ze by normalni pracujici clovek nemel ani korunu. To spis ti, kteri zili takhle budou mit dalsi vymluvu. Zakladatelka uz tak nejaky ten patek zije.
Dle diskuzi ma na prodluzko, tak asi to tak tezke nema.
Tak pokud si nekdo muze vybrat, jestli dat pet tisic za vetsi byt nebo treba za aktivity pro deti, tak proste ma jine priority nez bydleni
.
@Anonymní píše:
@nuklear90 ano, monokl měl z rvačky se starším klukem který šikanoval jeho spolužáka. Opravdu jsem nikdy neřekla že je moje dítě bez problémů, kdyby byl nejezdíme na psychiatrii kde ale i paní doktorka několikrát uvedla ( i ve zprávě ) že syn není zlý, že je velmi rodině založený, soucitný a podobně. A sama mi na rovinu řekla že ona jako odborník na něm nic tak zásadního neshledává, že je jen nepozorný a neumí se zastavit když se jednou rozjede. Poznámky nemá moc často, pokud ano je to cituji “nevhodné chování v hodinách.” Paní třídní mi bylo řečeno že se tím myslí mluvení během hodiny, pokřikování na kamaráda ( chlapec s výchovnými problémy který už byl v napraveném zařízení a už 2 roky žádáme my i jeho rodiče aby spolu nebyli ve třídě protože mají jeden na druhého špatný vliv ) o asistenta žádám od 4 třídy vždy mi řeknou že není třeba že už ve třídě dvě děti mají asistenta a nevešli by do třídy.
Hele, jestli u vás není nic špatnýho a závažnýho, tak se žádnýho kurátora bát nemusíš. Bydlení nemáte ideální, ale lidi bydlí různě a děti jim nikdo nebere a nejsou ani dlouhodobě sledovány. ten kurátor není na věky věků
.
nebo pak, nevím z jak velkého města jsi a jaké máš možnosti, ale ještě můžeš („utéct“-jak by to určitě někteří nazvali) změnit školu.
@Anonymní píše:
@Ou můžu se zeptat jaký mám problém a co nezvládám? Že máme malý byt? To je ale na nás, kdyby nám to nevyhovovalo tak máme větší byt.
Vtipný zeptej se deti
@Agusaguss to já právě dělám, my spolu totiž otevřeně a normálně mluvíme. A ne, nemáme dluhy, nemáme exekuce, jsme takto zvyklý a vyhovuje nám to. Já taky nesoudím člověka co má tak velký dům že se s rodinou sotva potká, je mi jedno jestli někdo žije na lodi, ve srubu, v paneláku, na farmě s kozou v kuchyni nebo v obytňáku. Ne všichni to dělají z finančních důvodů a myslím že by se nikomu z vás nelíbilo kdyby někdo měl ten váš způsob života za špatný jen proto že má jiný názor.
@Lucie_Sx já platím 5 za ten jednopokojový. Jsem z malého města, čekací doba na byt i 5 let, nájem 2 pokojů není pod 10tisc tak že ano, radši pojedu s dětmi na dovolenou nebo je vezmu někam ![]()