Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jste neskutečně a zbytečně zlý. Já osobně jsem romka a bylo nás i 12 ve dvoupokojáči. Ta rodina si byla blízká nikdy nám nic nechybělo a nikdy nám to nevadilo naopak teď když mám vlastní děti mi to chybí a nejradši bych se vrátila k našim a byla tam v tom láskyplném chaosu
@Anonymní píše:
@Agusaguss to já právě dělám, my spolu totiž otevřeně a normálně mluvíme. A ne, nemáme dluhy, nemáme exekuce, jsme takto zvyklý a vyhovuje nám to. Já taky nesoudím člověka co má tak velký dům že se s rodinou sotva potká, je mi jedno jestli někdo žije na lodi, ve srubu, v paneláku, na farmě s kozou v kuchyni nebo v obytňáku. Ne všichni to dělají z finančních důvodů a myslím že by se nikomu z vás nelíbilo kdyby někdo měl ten váš způsob života za špatný jen proto že má jiný názor.
Promin, mne je fuk, ze tak zijete, proste delas, co muzes. Ale netvrd tady, jak vam to vsem vyhovuje.
Ja ti to cely nevěřím, vypada to, ze obelhavas sama sebe a to nejen s bydlenim.
Neverim ti, ze vam nikomu nechybi soukromí, ze vam vyhovuje mit se porad na očích. A teda ten kec o velkym baraku byl fakt smesnej. ![]()
Tam to totiz funguje tak, ze se „potkaji“ kdyz chtějí, ne, ze jsou do potkavani prinuceni omezenym prostorem.
A k tomu, ze chce škola resit kuratora kvuli mluveni v hodine… co na to rict. Na začátku se kluk pral, pak jen postrkoval, pak vlastne jen jednou bránil hrdinne spoluzaka a nakonec možná ani to ne. ![]()
Klidne skolu zmen, ale nic to nevyresi. Pokud si na tve dite skutečně bezduvodne zasedl ucitelsky sbor, pak se prece nemůže stat nic. Aby te za bydleni v Cesku popotahovala sociálka, to bys musela zit v autě. Takže nevim, ceho se tak bojíš.
Šla bych cestou STŘEDISKA VÝCHOVNÉ PÉČE. Divím se, že tento postup škola nenavrhla sama. Možná proto, že je poměrně řídká síť těchto institucí s ohledem na problémy dnešních dětí. OSPOD a kuratela je dostupnější.
Střediska se přímo specializují na výchovné problémy žáků a celých třídních kolektivů. Mají různé programy(preventivní i pro chvíli, kdy už problémy jsou) a postupy, jak pracovat nejen s jednotlivcem, ale i celým kolektivem.
@Anonymní píše:
Jste neskutečně a zbytečně zlý. Já osobně jsem romka a bylo nás i 12 ve dvoupokojáči. Ta rodina si byla blízká nikdy nám nic nechybělo a nikdy nám to nevadilo naopak teď když mám vlastní děti mi to chybí a nejradši bych se vrátila k našim a byla tam v tom láskyplném chaosu
Nejsme tu zlí? A 12 osob ve 2 + 1
.
Nedivím se, že ti vyhovuje bydlení 1 + 1. A kurátor se opravdu navrhuje pokud jsou závažné problémy ve výchově.
@Anonymní píše:
Nebudu se do tebe navážet. Podle písemného projevu soudím, že máš všech 5 pohromadě a nejsi žádný asociál. Já na tvém místě bych se školou v maximální míře spolupracovala. Formou slušné diskuze se dá mnoho dosáhnout.
@topazio píše:
Nejsme tu zlí? A 12 osob ve 2 + 1.
Nedivím se, že ti vyhovuje bydlení 1 + 1. A kurátor se opravdu navrhuje pokud jsou závažné problémy ve výchově.
Znám 2 rodiny, co ve 4 bydlí v 1+1 a ani jedna rodina nejsou zadluženci a asociálové. Prostě jim ti vyhovuje. Ne každý chce být zatížen hypoškou do konce života.
@Anonymní píše:
To by možná ledacos vysvětlovalo. Kdyby něco, tak můžeš křičet, že jsou úřady rasisté ![]()
Ale teď vážně, kluk měl mít asistenta. U nás v rodině také škola furt volala rodičům daného dítka, že jsou s ním problémy, protože si s dítětem s Adhd neuměla poradit. A asistentovi se celé roky vyhýbala jako čert kříži. Nově ho už konečně má.
Co se týče bydlení, tak ne každý je rozmazlený, aby musel mít pro každého člena rodiny jeden pokoj. Známá žije ve 1+1 s postiženým klukem a manželem. Oba pracují a nevím, že by měli nějaké exekuce. Spousta rodin tak žila dříve. ![]()
A jak se na celou situaci dívá partner? ![]()
@Anonymní píše:
To je přece jedno, co jseš, kdyby se kluk choval normálně, nebo jen v nějakých mezích zlobil a dělal potíže, řeší se to vždy v prve radě v rámci školy s výchovnym poradcem, školním psychologem, ředitelem, ošetřuje se to kazenskym postihem nebo sníženou známkou z chování. Aby se k tomu volaly instituce zvenčí, se fakt zas tak často nestává a nedělá se to jen tak ze srandy nebo třeba proto, ze se Ucitelka nudí nebo vám chce skodit a nepostupuje se tak ani při prvním “provinění”. Takze kluk už musí dělat hodně velké potíže a hodně dlouho, když už sahají po tomto.
Chybí mi tu, na co konkrétně si ve škole stěžují. Ospod se nekontaktuje kvůli jedné strkanici a mluvení v hodinách, to už musí bejt, aby se začal řešit ospod a kurátor.
Takže co přesně škole na tvém synovi vadí? Bývá účasten konfliktů a „strkanic“? Protože jednou se to stát může, ale jednou za rok, ne jednou za týden. Co znamky, domácí úkoly, nošení pomůcek? Konflikty s učiteli?
Před cca. 20 lety naše rodinná známá musela být pod dohledem kurátora.
V té době jí bylo nějakých 12 let. Rodiče se rozvedli, ona to špatně nesla a bohužel se chytila špatné party. Chodila za školu, kouřila, napadala učitelku (prý se zastávala své „slabší“ spolužačky), kradla doma i v obchodech. Její máma na ni sama nestačila. Otec odešel, založil si novou rodinu a o své starší děti nejevil absolutně žádný zájem. Úplně je odstřihl ze svého života.
Její máma to neustále řešila se školou, na policii a nakonec museli docházet za kurátorem.
Tím tedy chci říct, že, dle mého, se kurátorem situace řeší opravdu jen ve velmi vážných případech a určitě bys měla se všemi spolupracovat. Ono už jen to, že jste Romové, vás může prostě ve škole zaškatulkovat Rom = problémové dítě.
Jinak ta holka je dnes absolutně normální ženská, ze všeho se dostala až nástupem na SŠ, kdy kompletně změnila kolektiv a přátele.
@Anonymní píše:
Před cca. 20 lety naše rodinná známá musela být pod dohledem kurátora.
V té době jí bylo nějakých 12 let. Rodiče se rozvedli, ona to špatně nesla a bohužel se chytila špatné party. Chodila za školu, kouřila, napadala učitelku (prý se zastávala své „slabší“ spolužačky), kradla doma i v obchodech. Její máma na ni sama nestačila. Otec odešel, založil si novou rodinu a o své starší děti nejevil absolutně žádný zájem. Úplně je odstřihl ze svého života.
Její máma to neustále řešila se školou, na policii a nakonec museli docházet za kurátorem.
Tím tedy chci říct, že, dle mého, se kurátorem situace řeší opravdu jen ve velmi vážných případech a určitě bys měla se všemi spolupracovat. Ono už jen to, že jste Romové, vás může prostě ve škole zaškatulkovat Rom = problémové dítě.
Jinak ta holka je dnes absolutně normální ženská, ze všeho se dostala až nástupem na SŠ, kdy kompletně změnila kolektiv a přátele.
A myslim, ze prave proto by zakladatelka mela zacit resit situaci treba s vychovnym strediskem, aby dala tomu klukovi sanci na normalni zivot. Spousta deti potrebuje nejaky rad a smer, ktery jim neumi dat rodice. To se stat muze a neni to ostuda. Ostuda je, kdyz to rodic bagatelizuje, protoze nechce problemy. Jiste je sance, ze z toho vyroste, ale take mohou nastat daleko horsi scenare. Ted ma stale jeste moznost to ovlivnit, za dva za tri roky uz to pujde o hodne hure.
Neni to jen o detech ze tridy, ale predevsim o jeho sanci na naprosto normalni a pohodovy zivot. A je skoda to promarnit.
@Anonymní píše:
Neříkám že to je normální a nikde nezmiňuji, že se vyloženě rve. Jsou to klasické klučičí strkanice. Nikdy nikomu neublížil, jen sám přišel jednou s monoklem.
Kluka, který se jen tak občas s jinými strká nebudou ve škole řešit vůbec. Chování syna musí být hodně za hranou, když na něho a vás chtějí ze školy poslat kurátora. Ve škole zřejmě nabyli dojmu, že vy, jako rodina, nefungujete správně a nedokážete syna správně vést. Asi s vámi již i jednali, ale od vás odezva žádná nebo to jen zlehčujete.
@Anonymní píše:Že žijete naprosto normálně, vnímáš ty, ale otázkou je, jak to vnímají děti. Určitě se nikde nechlubí, že celá rodina žijete v jednom pokoji a nikdo z dětí nemá žádné soukromí. Píšeš, že jste sociálně slabá rodina, to samo o sobě je pro dítě v kolektivu hendikep a čekala bych, že dítě bude nastartované nějak se tomu v tom dětském kolektivu postavit. Nikdo nechce být za outseidra. Předpokládám, že oblečení má z druhé ruky, mobil nic moc nebo žádný a pochlubit se, že byl u moře, to asi také nemůže, protože nikam nejezdíte. Tak se musí prosadit rvaním. Trochu bych viděla původ problému zde. A to, že je ADHD, to to jen zhoršuje.
@Ou nemáme žádný problém, žijeme naprosto normálně. Nevím jestli máte pocit že žít v malém bytě je poškozující pro dítě ale my jsme spokojeni. Neznáte mého syna prosím neříkejte věci jako “za rok drogy brát bude.” Nebude, nikdy by to neudělal a vím co říkám. Žijeme možná po svém ale nic špatného neděláme. Mám 3 děti, myslím že vím co dělám. Syn má adh a poruchu chování, to já opravdu neovlivním.
@Anonymní píše:
A v čem přesně by ti vadil kurátor?
pro školu to není nijak jednoduché, pokud by tam ty důvody nebyly, tak by to nenavrhovali. Už prostě asi jinak nemůžou. Takže buď můžeš spolupracovat, a vytěžit pro syna a sebe z toho, c o nejvíc dobrého, nebo se šprajcni, stěžuj si, ale dopadne to stejně, jen ty budeš mít nálepku nespolupracující rodič a kluk už může být ve větším průseru než doposud…
@ontarova.stara chtěla bych jen říct i když vám je po tom 💩 že ano, mám vlasy prodloužené, půlky mi dali děti jako dárek k narozeninám a půlka je zdarma v rámci pomoci lidem kteří vinou nemoci přišli o vlastní vlasy.