Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dnes byli na kontrole kyčlí v 6.týdnech. Doktor byl hrozně protivný a nic moc mi nechtěl vysvětlit, jen se tvářil, jako bych byla ten nejdhorší rodič na světě, když balím do papírových plínek. No a řekl mi, že musím malou balit na široko, což teda neumím, ani mi to momentálně nemá kdo ukázat a taky mi to v těch vedrech přijde otravné dávat takové vrstvy plínek. Ani tolik látkových plínek nemám
Kromě toho musíme u každého přebalování cvičit. Někde jsem tu ale četla, že prý to cvičení spíše škodí, než pomáhá, akorát to ti staří ortopedi neví… Nemáte s tímto názorem někdo zkušenost? Mám s ní cvičit? Co se týče toho balení - nosím malou skoro celý den v šátku tak, že má nohy rozkročené jako žába a tělem je na mě, nohy má na strany kolem mého těla - takže je jako kdyby na široko zabalená byla - stačí to?
Díky za odpovědi.
Ahot Markéto, možná budu neortodoxní, ale i od toho balení naširoko se někde upouští, prý ten vliv není tak velký; jaký jste měly nález? Někteří doktoři to chtějí preventivně u všech
…
Pokud nosíš v kříži s kapsou, je to jako balení naširoko - hlídej si, ať má malá kolena výš než zadeček; na noc to můžeš dát malé přes jednorázovku, pokud nechceš balit do bavlny.
U nás doporučovali přes jednorázovku 2 pleny složené na třetiny, přichytit to můžeš buď další plenou složenou na trojúhelník, kalhotkama nebo dírkovou gumou s našitým knoflíkem.
Ahoj Markéto,
s dcerkou jsem taky dost dlouho poslouchala, že mám balit na široko a cvičit a cvičit… balila jsem jen chvíli- pak se strašně potila, cvičily jsme hlavně kvůli prdíkům a co? V necelém 5měsíci už bylo vše OK, nikdo neprudil a já se nevytáčela. Šátek jsem teda nepoužívala, ale co jsem slyšela, tak jak píše maxik, v kříži to máš na široko taky a aspoň nepaříš dítko v plínkách.
Ahoj, nám nakázal přes papírovku jednu látkovou, preventivně… Nález je OK, v normě. Takže jsem se na to vyprdla. Kvůli vedru a taky kvůli prdíkům, malej je zvyklej pořád mrskat nožičkama a vyhánět je tak. V pondělí jdeme na KO, tak jsem zvědavá… Když jsem byla jako aupair v Anglii, tak tam ani žádné takové kontroly neměli. Amanda jela 4 hodiny po porodu domů a až na pár návštěv PA v následujících dnech u doktora s malou vůbec nebyla… Žádný vážení, žádný kyčle, žádný stres.
Markétko záleží na tom, jestli máte nález v normě.
Pokud ano, pak nebal. Taky jsem na to kašlala…bylo vedro
a po několika pokusech jsem to zabalila úplně, neuměla jsem to… Navíc pak dítě leží hlavou níž, což jsem nerada viděla kvůli blinkání.
Na zdravé kyčle je nejlepší pohyb a volnost. Tedy kopání, hejbání.....
Nevím ale, jaké cvičení máš na mysli????
Pro zdravý dítě je asi nejlepším cvičením právě ten přirozený fyziologický pohyb.
V pořadu Sama doma byl zhruba před rokem ortoped, který tvrdil, že široké balení zdravé kyčle poškozuje, omezuje vývin svalstva, čili si tak dítě může zadělat na potíže s vývinem lezení, chůze atd…čili pak další cvičení, Vojtovky a já nevím co ještě… Moderátorky z toho byly tak vyplesklý, že se ptali ještě jednou
prostě stará škola už neplatí.
Logicky s ním souhlasím.
Pokud nemáte problém, kvůli kterému je to nutné, nech tomu přirozený vývoj a bal papírově..
Pá
NiKi
No, co se týče toho nálezu, tak mi žádný papír nedal, prý až na kontrole za týden. Akorát něco říkal sestře, že 3 na obou stranách, tak nevím… Dítko vedle mělo 1,5 na jedné straně a cvičit nemuselo… Nevím, co ty čísla znamenají.
To cvičení - mám ji dát nohy od sebe,aby s tělem tvořily pravý úhel a tlačit dolů 10× 30 sekund při každém přebalování. Když to dělal, tak se malá úplně prohýbala v zádech, tak nevím.
Na to ležení hlavou dolů při širokém balení je jednoduchá pomoc - podložit mätraci tak, aby byla zešikma
- blinkacím dětem se to dělá běžně.
Irucha píše:
Ahoj, nám nakázal přes papírovku jednu látkovou, preventivně… Nález je OK, v normě. Takže jsem se na to vyprdla. Kvůli vedru a taky kvůli prdíkům, malej je zvyklej pořád mrskat nožičkama a vyhánět je tak. V pondělí jdeme na KO, tak jsem zvědavá… Když jsem byla jako aupair v Anglii, tak tam ani žádné takové kontroly neměli. Amanda jela 4 hodiny po porodu domů a až na pár návštěv PA v následujících dnech u doktora s malou vůbec nebyla… Žádný vážení, žádný kyčle, žádný stres.
V Olomouci to taky řekli všem, balit naširoko do 6 týdnů a pak se ptali, jestli to v rodině někdo neměl a když řekli že ano, automaticky to brali jako vadu i u miminka, já to pochopitelně zatajila
a nic jsem nedávala, už v 6 týdnech byl nález normální, jakýsi jadýrka jsme viděla na UTZ i já, takže mi to přijde zbytečný opruz, nechápu to v dnešní době. A pedistr řekl, že malý miminka (hubený, moje měla 2,8 kg) tu papírovou plínu stejně nezmáčknou, takže je to jako látková.
ahojte,
se satkem souhlasim, teda az na to, ze jsem byla tady upozornena, ze zalezi jestli jde o vykloubeni nebo o nevyvinuta jaderka. V pripade jaderek, neni nic lepsiho nez pohyb (prirozeny) a to noseni v satku. Taky nevim, co je zdravyho na tom, ze diteti zaskrtine nozky az pod bradu a lezi jak balicek. Ja jsem se na siroke baleni vyprdla ve tretim mesici, v patem jsme byli na kontrole, doktorovi jsem to rekla (satek a plavani), a byl nadseny, jake ma mala zpevnene svaly a nozky jak vino.
Irucha píše:
Ahojky, tak koukam ze bych se hned do te Anglie nastehovala, me ten pobyt v porodnici po prve s nasi Terezkou malem znicil, jidlo bylo tak hnusne a nevhodne ze jsem za tri dny snedla par jogurtu… a depky ze musim byt v nemocnici a ne v klidku a v pohode doma, kdyz je vse ok?? No ani nemluvit, Jen by me zajimalo kdy ty ambulantni porody zavedou i u nas, ale ja uz si to asi tolik nevychutnam, tohle je uz nase konecne miminko co ted cekam… Ale predstava je to nadherna
Netvrdnout tam a byt v klidku a pohode doma bez depresi a podobnych veci, neprijemnych a neochotnych sester…
""http://b1.lilypie.com/9QvVp2/.png:http://b1.lilypie.com/9QvVp2/.png /> ""http://bd.lilypie.com/iY1Dp2/.png:http://bd.lilypie.com/iY1Dp2/.png
Ahoj všechny maminky,
nám dal doktor, mimochodem taky hodně nepříjemný, dečku hned na první kontorle a vůbec neřekl proč. A já z toho byla tak vyplesklá, že jsem se ani nezeptala. Tak dáváme dečku, i když v těhle vedrech je to tedy něco
!!! Bojím se jí nedat, abysme něco nezanedbali… Další kontrolu máme za 3 týdny, tak to už se snad dozvíme, proč jí tedy vlastně máme…
Ahojky, my měly po první návštěvě taky: nález v normě, ale preventivně široké balení - papírovou a přes to jednu látkovou plenu. Jak to mám složit mi nikdo neřekl. Tak jsem plenu složila na dvakrát, vrazila ji na papírovku a přes to přetáhla větší bodýčko. Na noc jsem zavinovala, tak zase nervy, protože Berča měla nožky svázaný a tudíž stlačený k sobě. Dávala jsem teda na noc pleny 2, chudák, měla pod bříškem pěknou bouli z plen. Při druhé ko jsem se zeptala, když tedy máme nález v normě, proč široké balení, bylo mi řečeno, že jsme sice ještě v normě, ale na hranici, takže široké balení opravdu preventivně. Balila jsem dál a asi v 4 měsících jsme měly jadýrka.
Děs běs, vopruz největší! Doufám, že další mimi bude mít nožky v pohodě ![]()
Ahoj missak,
co jsou to jadýrka a jak jste to meli dlouho???? ![]()
Jadra se musi vyvinout v tech kloubnich pouzdrech na kloubu. Trva to jak komu. Kluci jsou vetsinou z obliga, i kdyz kamosky malej byl siroko balenej az do 10-ti mesicu, my jen to 5ti.
Takže asi záleží na doktorovi, nám to v porodnici popisovala sestra viz. výše ( ortoped dělal jen vyšetření pohmatem), pak u ortopeda ve 3 týdnech (tam i UTZ) ani slovo o širokém balení ani jiných parádách a jadýrka se Dalískovi vytvořila až v 6 měsících.