Kyčle, balení na široko a cvičení

876
12.7.06 15:17

Kyčle, balení na široko a cvičení

Dnes byli na kontrole kyčlí v 6.týdnech. Doktor byl hrozně protivný a nic moc mi nechtěl vysvětlit, jen se tvářil, jako bych byla ten nejdhorší rodič na světě, když balím do papírových plínek. No a řekl mi, že musím malou balit na široko, což teda neumím, ani mi to momentálně nemá kdo ukázat a taky mi to v těch vedrech přijde otravné dávat takové vrstvy plínek. Ani tolik látkových plínek nemám :? Kromě toho musíme u každého přebalování cvičit. Někde jsem tu ale četla, že prý to cvičení spíše škodí, než pomáhá, akorát to ti staří ortopedi neví… Nemáte s tímto názorem někdo zkušenost? Mám s ní cvičit? Co se týče toho balení - nosím malou skoro celý den v šátku tak, že má nohy rozkročené jako žába a tělem je na mě, nohy má na strany kolem mého těla - takže je jako kdyby na široko zabalená byla - stačí to?

Díky za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5846
12.7.06 15:24

Ahot Markéto, možná budu neortodoxní, ale i od toho balení naširoko se někde upouští, prý ten vliv není tak velký; jaký jste měly nález? Někteří doktoři to chtějí preventivně u všech :roll:
Pokud nosíš v kříži s kapsou, je to jako balení naširoko - hlídej si, ať má malá kolena výš než zadeček; na noc to můžeš dát malé přes jednorázovku, pokud nechceš balit do bavlny.

U nás doporučovali přes jednorázovku 2 pleny složené na třetiny, přichytit to můžeš buď další plenou složenou na trojúhelník, kalhotkama nebo dírkovou gumou s našitým knoflíkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
278
12.7.06 15:33

Ahoj Markéto,
s dcerkou jsem taky dost dlouho poslouchala, že mám balit na široko a cvičit a cvičit… balila jsem jen chvíli- pak se strašně potila, cvičily jsme hlavně kvůli prdíkům a co? V necelém 5měsíci už bylo vše OK, nikdo neprudil a já se nevytáčela. Šátek jsem teda nepoužívala, ale co jsem slyšela, tak jak píše maxik, v kříži to máš na široko taky a aspoň nepaříš dítko v plínkách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3025
12.7.06 15:33

Ahoj, nám nakázal přes papírovku jednu látkovou, preventivně… Nález je OK, v normě. Takže jsem se na to vyprdla. Kvůli vedru a taky kvůli prdíkům, malej je zvyklej pořád mrskat nožičkama a vyhánět je tak. V pondělí jdeme na KO, tak jsem zvědavá… Když jsem byla jako aupair v Anglii, tak tam ani žádné takové kontroly neměli. Amanda jela 4 hodiny po porodu domů a až na pár návštěv PA v následujících dnech u doktora s malou vůbec nebyla… Žádný vážení, žádný kyčle, žádný stres.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
12.7.06 15:35

Markétko záleží na tom, jestli máte nález v normě.

Pokud ano, pak nebal. Taky jsem na to kašlala…bylo vedro :lol: a po několika pokusech jsem to zabalila úplně, neuměla jsem to… Navíc pak dítě leží hlavou níž, což jsem nerada viděla kvůli blinkání.

Na zdravé kyčle je nejlepší pohyb a volnost. Tedy kopání, hejbání.....

Nevím ale, jaké cvičení máš na mysli????
Pro zdravý dítě je asi nejlepším cvičením právě ten přirozený fyziologický pohyb.

V pořadu Sama doma byl zhruba před rokem ortoped, který tvrdil, že široké balení zdravé kyčle poškozuje, omezuje vývin svalstva, čili si tak dítě může zadělat na potíže s vývinem lezení, chůze atd…čili pak další cvičení, Vojtovky a já nevím co ještě… Moderátorky z toho byly tak vyplesklý, že se ptali ještě jednou :lol: prostě stará škola už neplatí.
Logicky s ním souhlasím.

Pokud nemáte problém, kvůli kterému je to nutné, nech tomu přirozený vývoj a bal papírově..

NiKi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
876
12.7.06 15:37

No, co se týče toho nálezu, tak mi žádný papír nedal, prý až na kontrole za týden. Akorát něco říkal sestře, že 3 na obou stranách, tak nevím… Dítko vedle mělo 1,5 na jedné straně a cvičit nemuselo… Nevím, co ty čísla znamenají.

To cvičení - mám ji dát nohy od sebe,aby s tělem tvořily pravý úhel a tlačit dolů 10× 30 sekund při každém přebalování. Když to dělal, tak se malá úplně prohýbala v zádech, tak nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
12.7.06 15:38

Na to ležení hlavou dolů při širokém balení je jednoduchá pomoc - podložit mätraci tak, aby byla zešikma :idea: - blinkacím dětem se to dělá běžně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80
12.7.06 17:30
Irucha píše:
Ahoj, nám nakázal přes papírovku jednu látkovou, preventivně… Nález je OK, v normě. Takže jsem se na to vyprdla. Kvůli vedru a taky kvůli prdíkům, malej je zvyklej pořád mrskat nožičkama a vyhánět je tak. V pondělí jdeme na KO, tak jsem zvědavá… Když jsem byla jako aupair v Anglii, tak tam ani žádné takové kontroly neměli. Amanda jela 4 hodiny po porodu domů a až na pár návštěv PA v následujících dnech u doktora s malou vůbec nebyla… Žádný vážení, žádný kyčle, žádný stres.

V Olomouci to taky řekli všem, balit naširoko do 6 týdnů a pak se ptali, jestli to v rodině někdo neměl a když řekli že ano, automaticky to brali jako vadu i u miminka, já to pochopitelně zatajila :lol: a nic jsem nedávala, už v 6 týdnech byl nález normální, jakýsi jadýrka jsme viděla na UTZ i já, takže mi to přijde zbytečný opruz, nechápu to v dnešní době. A pedistr řekl, že malý miminka (hubený, moje měla 2,8 kg) tu papírovou plínu stejně nezmáčknou, takže je to jako látková.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
139
12.7.06 18:04

ahojte,
se satkem souhlasim, teda az na to, ze jsem byla tady upozornena, ze zalezi jestli jde o vykloubeni nebo o nevyvinuta jaderka. V pripade jaderek, neni nic lepsiho nez pohyb (prirozeny) a to noseni v satku. Taky nevim, co je zdravyho na tom, ze diteti zaskrtine nozky az pod bradu a lezi jak balicek. Ja jsem se na siroke baleni vyprdla ve tretim mesici, v patem jsme byli na kontrole, doktorovi jsem to rekla (satek a plavani), a byl nadseny, jake ma mala zpevnene svaly a nozky jak vino.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
329
12.7.06 20:01
Irucha píše:

Ahojky, tak koukam ze bych se hned do te Anglie nastehovala, me ten pobyt v porodnici po prve s nasi Terezkou malem znicil, jidlo bylo tak hnusne a nevhodne ze jsem za tri dny snedla par jogurtu… a depky ze musim byt v nemocnici a ne v klidku a v pohode doma, kdyz je vse ok?? No ani nemluvit, Jen by me zajimalo kdy ty ambulantni porody zavedou i u nas, ale ja uz si to asi tolik nevychutnam, tohle je uz nase konecne miminko co ted cekam… Ale predstava je to nadherna :lol: :lol: :lol: Netvrdnout tam a byt v klidku a pohode doma bez depresi a podobnych veci, neprijemnych a neochotnych sester…
""http://b1.lilypie.com/9QvVp2/.png:http://b1.lilypie.com/9QvVp2/.png /> ""http://bd.lilypie.com/iY1Dp2/.png:http://bd.lilypie.com/iY1Dp2/.png

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
92
12.7.06 21:25

Ahoj všechny maminky,
nám dal doktor, mimochodem taky hodně nepříjemný, dečku hned na první kontorle a vůbec neřekl proč. A já z toho byla tak vyplesklá, že jsem se ani nezeptala. Tak dáváme dečku, i když v těhle vedrech je to tedy něco :( !!! Bojím se jí nedat, abysme něco nezanedbali… Další kontrolu máme za 3 týdny, tak to už se snad dozvíme, proč jí tedy vlastně máme…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
294
12.7.06 21:55

Ahojky, my měly po první návštěvě taky: nález v normě, ale preventivně široké balení - papírovou a přes to jednu látkovou plenu. Jak to mám složit mi nikdo neřekl. Tak jsem plenu složila na dvakrát, vrazila ji na papírovku a přes to přetáhla větší bodýčko. Na noc jsem zavinovala, tak zase nervy, protože Berča měla nožky svázaný a tudíž stlačený k sobě. Dávala jsem teda na noc pleny 2, chudák, měla pod bříškem pěknou bouli z plen. Při druhé ko jsem se zeptala, když tedy máme nález v normě, proč široké balení, bylo mi řečeno, že jsme sice ještě v normě, ale na hranici, takže široké balení opravdu preventivně. Balila jsem dál a asi v 4 měsících jsme měly jadýrka. :x Děs běs, vopruz největší! Doufám, že další mimi bude mít nožky v pohodě :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
92
12.7.06 22:13

Ahoj missak,
co jsou to jadýrka a jak jste to meli dlouho???? :?:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
139
12.7.06 22:21

Jadra se musi vyvinout v tech kloubnich pouzdrech na kloubu. Trva to jak komu. Kluci jsou vetsinou z obliga, i kdyz kamosky malej byl siroko balenej az do 10-ti mesicu, my jen to 5ti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
12.7.06 22:28

Takže asi záleží na doktorovi, nám to v porodnici popisovala sestra viz. výše ( ortoped dělal jen vyšetření pohmatem), pak u ortopeda ve 3 týdnech (tam i UTZ) ani slovo o širokém balení ani jiných parádách a jadýrka se Dalískovi vytvořila až v 6 měsících.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí