Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
syn dneska na pohotovosti s kašlem, má laryngitidu a do toho covid.
Doslat nějaký jednorázový kortikoidovy sirup ale teď všude čtu o čípcích Rectodelt, že je lepší je mít doma, ale o těch mi tam nikdo neřekl, nedoporučili mi je. Volala jsem i pediatricce a ta je taky nezminila.
Dáváme tussin a teď jsem dala. fenistil kapky ale mám hrůzu z noci. Vím že při záchvatu dítě musím uklidnit a hlavně na něj třeba otevřít balkón aby se. ochladilo,.ale ten čípek kdyžtak nemám a. bojim se že bych ho měla mít. Ale.zase když mi o něm neřekli tam jestli k tomu neměli důvod, to nevím,.říkali jen že při zhoršení na ORL a museli by se hospitalizovat a dávat inhalace a tak.
Je ten Rectodelt na předpis? Můžu ho použít i bez doporučení lékaře? Děkuju.
Byl na předpis. Teď už myslím není k dispozici. Jsou jiné čípky, ale už přesně nevím, jak se jmenují. Ale taky na předpis.
Dveře z balkonu na dítě neotvirej. Pozor na průvan. Při záchvatu zabalit do deky, já dávala i přes hlavu jako kapuci a otevřela dveře mrazáku, před něj jsem s dítětem sedla. Úleva přišla obratem.
Syn měl laryngitidy dost často, některé jsme zvládli doma, jiné na pohotovosti bez hospitalizace, jiné s hospitalizací.
A rectodelt jsem doma neměla nikdy.
Rectodelt byl úlet, obsahuje 100 mg prednisonu, což je běžná maximální denní dávka pro 100kg chlapa. Vhodnější je dexamethason. Kortikoidy jsou tak jako tak vždy na předpis.
@Trojlístek když mě přijde, že z našeho mrazáku jde nějak málo chladný vzduch, máme hodně malý mrazák :/ já myslela že když pořádně zabalím, že právě ten čerstvý studený vzduch bude lepsi :/ tak teď nevím
Moje obe deti trpi na laryngitidy, mladsi ( 4 roky) zrovna od dnesni noci steka, ma teplotu, ale zatim to neni takova hruza…Dala jsem vyse pod hlavu, mame zvlcovac vzduchu (dobra vecicka, u nas jede nepretrzite), na kasel Stoptusin, ale nekdy davam Tussin, nebo Ditustat. Fenistil 3× denne a prave mam prichystany Dexamethason 4mg prasky, jako psal @Doctus. Nam ho dali v Motole na pohotovosti myslim pri predminulem zachvatu. Kdyz byl maly mensi, psala mi detska lekarka Prednisonove cipky a nechavala jsem si je delat na objednavku v jedne lekarne v Praze…
A jeste na rymu vystrikam nos morskou soli (Sterimar) a davam Olynth HA..
Jo a jeste davam Priesnitz na krk, ale ten menim tak po 10-15 minutach, aby se moc nezahral a nemelo to obraceny efekt..
Jo jo Rectodelt braval pred osmi lety muj starsi syn, kdyz byl jeste miminko, tim zacinal a ted to ctu, takovej hnuj, pak jej prestali vyrabet a presli jsme na ty Prednisonove cipky…
A jak mate stare dite?
Nikde neni napsane, ze musi dneska v noci dostat zachvat, treba uz bude v pohode..