Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Na zkoušku radím koupit plen jen pár, jednu snappi sponku a jedny svrchní kalhotky + separačky
Vyzkoušíš a uvidíš, jak ti to sedne.
Na začátku do toho investuj opravdu co nejméně.
Svrchní klahotky za 200 stovky? ![]()
Asi to není nereálný, ale na úkor kvality (nesedící střih, neprodyšný materiál, malá životnost).
Já mám nejlepší zkušenost s vícevelikostními kalhotkami, nejradši mám natahovací, na druhém místě na patentky.
Pleny se nevyváří a žehlit je taky nemusíš.
Řekla bych, že nejoblíbenější separačky jsou Popolini - celulozové (pro novoše) a viskozové (pro starší děti).
Jaká je spotřeba energií netuším, ale rozhodně to není 1500.
Nemám spočítáno přesně, ale maximálně to budou 200
![]()
Tak co se tyce prani…urcite nevyvaruj, to je zrout energie a je to zbytecny. Peru pliny na 60, vetsinou s rucnikama nebo jeste s necim. Pokud mas obavu z bakterii, kapni par kapek teetree, slouzi jako desinfekce, kdyz treba nebudes zehlit.
Hodne holek pere i na min s normalnim pradlem, nejdriv da pliny na machani s octem (taky desinfikuje), pak prihodi pradlo a da normalni cyklus.
Co se tyce spotreby, tak u nas se to nepozna, protoze peru minimalne dve pracky denne, tech par plen navic neni znat ![]()
Snoopy sponky
To je krasnej preklep Snoopyho miluju
Ale sponka je Snappi ![]()
Pliny zehlit nemusis ani v sestinedeli, pokud budes prat, jak jsem psala. Ale ja stejne ctverce zehlim, mam to radsi ![]()
80 plín se mi zdá zbytečně moc. To jsem nepotřebovala nikdy . Navíc 80×80 budou moc velké na malé mimino. Raděj si kup bambusové kikko vícevrstvé,třeba 12 ks a k nim 30 obyč. 70× 70. Ty vv jsou perfektní na noc a když někam jedeš,obyč můžeš mít přes den na doma.Až mimi povyroste,bambusky ti zůstanou,k nim můžeš ještě dokoupit nebo přikoupíš plíny 80×80.
Tohle celé ti vyjde něco přes 2000. Bez těch větších plín.
Dobré jsou třeba Baby Luci fix kalhotky,stačí dvoje na jednu velikost. Snapky taky dvoje.
Dnes se plíny už nevyvařují,ty bambusky se perou dokonce jen na 40 . Neboj,vypereš i při téhle teplotě. Žehlit nemusíš,dnes se už nežehlí.
Když budeš prát cca 1 x za 2 dny,tak víc,než 2 stovky ti to nesežere,nevim,nikdy jsem to nepočítala.
peru tak,že dám pleny vymáchat v pračce ( zapnu máchání,ždímání) a pak normálně program na 60,peru v lovele a nedávám ani ocet
pleny peru 2× 3× do týdne,nežehlím,jen když mám náladu polechtám žehličkou to bylo zatím asi 5× za 3 měsíce
No spotřeba energie nevím přesně, ale co se týká našich záloh na elektřinu, tak od té doby co máme rok a půl dítě, tak za poslední vyúčtování jsme dopláceli asi 800,–, rok předtím nám vraceli asi 2000,–, takže za rok by to dělalo ty 2800,– rozdíl, což je taky zhruba dvě stovky na měsíc jak říkají holky.
80 čtvercovek je zbytečný, to souhlasím. Taky bych nakombinovala s vícevrstvýma plínkama. Svrchňáčky by mohlo 5 ks stačit - pro začátek stoprocetně. Typ ti neporadím, my měli vlňáčky, s PULkama jsme začli až na roce a používám Itti bitti plínky, což jsou pleny něco jako vše v jednom, jen rozložitelné na vnitřek a vnějšek a ten vnějšek používám i jen jako svrchňáky se čtvercovkama. S originál vkládačkou používám na cestování.
A dáváte kolik plen? Jednu, dvě nebo tři? vyčetla jsem, že klasické látkové jsou už tenčí než za dob našich maminek, když nás lákovaly a proto se teď musí dávat tři,aby neprotekly.....
Moc děkuju za tip na plenky Baby lucy fix, pro začátek myslím, že poslouží. ![]()
a když nevyváříte, to se vyperou i fleky od hovínek? Vím, hodně zachytí separačka,ale syn se někdy pokakal dost fest.
Zakladatelka
Presna spotreba energie zalezi na typu pracky a na tom jak casto budes pleny prat (ja peru pleny kazdy 2. nekdy 3. den). Vyvarka je fakt zbytecna, nektere plenky se ani vyvarovat nesmi. 1500 to urcite nebude
Snappi ti staci dve (jednu mam jako zalozni kdyz tu prvni nemuzu najit
. Svrchni kalhotky do 200,– sice nejake jsou ale vetsinou vypadaji dost neprodysne. Jestli mas nekoho kdo plete tak kup vlnu merino a uplet vlnacky vyjdou te kolem 100. Z PUL kalhotek ja doporucuji Imse Vimse, v brane je maji za 244,– to neni zas o tolik vic.
http://www.branakdetem.cz/…soft-zoo.htm
Svrchni kalhotky ti staci tak 3 max.
Zehlim pouze ctvercove pleny jen kdyz jsou pomackane, pokud je napnu pres suseni a pak poskladam tak se ani zehlit nemusi.
Pokakané plíny od „vajíček“ jsem potírala žlučovým mýdlem. Barvivo je to kvalitní, ale po vícero vyprání se pustilo i ono
Plínky točím už na druhém dítěti a flekaté teda rozhodně nejsou (to spíš už začíná pomalu odcházet materiál… - mám hodně kalhotkových plín a tam už se krabatí sucháče, semtam se začíná rozpadat látka, ale tyhle plíny jedou s měsíční přestávkou 4 roky, takže bych řekla, že mají nárok
).
Tak když koupíš čtvrecovku za 20Kč z Tesca, tak jich můžeš dávat i pět a je zbytečný ![]()
Levné čtvercovky jsou skoro až průsvitné a některé, co jsem měla v ruce, působily umělým dojmem ![]()
Jak staré máš dítě?
Jestli má tuhou stolici, mohl by stačit čtverec poskládaný na nudli.
Jestli je stolice řídká, měla bys spíš skládat a do skladu dát poskládaný čtverec.
Aby neprotekly? Jsem teda ještě nezažila, že by mi protekla i třeba jedna čtvercovka ![]()
Připrav se na to, že budeš přebalovat často, tak snad ani nic protéct nemůže
Mně se osvědčily ze čtvercovek nejvíc IKEA osusšky Barnslig. Vyjdou na cca 30 Kč jedna (jsou to ty obrázkové 3 v balení), takže asi jako Kikko lux čtvercovky, ale přijde mi, že se zatím drží líp. Hrubnou a žmolkatí oboje, ale neprosvítají a sají docela dost, Kikko žmolkatí víc.
EDIT a mám jich asi 40 a stačí. I když teda občas dávám kalhotovky (na ven, na noc) a na mimino jsem dávala vázačky s vícevrstvýma. Vícevrstvých mám asi 12.
Já separačky nepoužívám a osvědčilo se mi vzít pokaděnou plínu okamžitě horkou sprchou a fleky nezůstávájí. Jinak čtverec dávám jen jeden, aby neměl velkou prdelku a přebaluji o to častěji… na noc používám bambusové vícevrstvé a navrch fleesovou separačku a ven fešácké plínky - buď itti bitti nebo svadlebees či jak se to píše…
Cappy, dítko se ještě nenarodilo. A starší syn má plenku jen na noc. Na mě je toho totiž na trhu strašně moc a tápu…
Zakladatelka
Anonymní píše:
Cappy, dítko se ještě nenarodilo. A starší syn má plenku jen na noc. Na mě je toho totiž na trhu strašně moc a tápu…
Zakladatelka
Jasné, já to chápu, každá z nás na začátku tápala.
Látkovky nemáme, jen jsem si se zájmem přečetla /u Matyho to ke mně ani nedorazilo, u dvojčat zvítězila úspora mé energie, času, prostoru../. Jinak jediné, co mi nesedí, je těch 1500 za jednorázovky, to jsem nedala za měsíc ani u dvojek!
Vycházelo mi to pro obě tak 1200 max. - kupovala jsem ve slevách, radši pořádnou zásobu, abych vydržela do další akce - Pampersky, Huggiesky, Happy. Už máme odplenkováno od roku a 3/4, takže mají jen každá 2 denně (na polední a noční spaní).
Ahoj,
pročetla jsem mnoho diskuzí o látkování. Nejdřív jsem byla zarytý odpůrce,ale teď červíček hlodá a hlodá a začíná mě to zajímat víc a víc. Potřebuju radu od zkušených látkařek.Přesnou odpověď na moje otázky jsem nenašla…
Nechci do toho zpočátku investovat moc, kdyby se mi to prostě nelíbilo, nevyhovovalo a tak. Mám v plánu koupit asi 80ks klasických látkových čtvrecových plen rozměru 80×80cm, několik snoopy sponek a max. pět svrchních kalhotek a balík separačních vložek. Na kolik mě to asi příjde? Myslíte, že se vejdu do tří tisíc?
Myslíte, že to bude stačit ten počet plen, svrchních kalhotek?
Jaké byste doporučili svrchní kalhotky? Jednovelikostní a nebo rozdělené podle velikostí? A na suchý zip a nebo na patentky nebo jiné zapínání? Ehm, taky,aby stály jedny max. 300.-
nejlépe dvě stovky,ale to je asi nereálný.
Jaké byste doporučili separační vložky.
A teď poslední otázka. řeším spotřebu vody a proudu. bydlíme v paneláku. Měsíčně dáme za jednorázovky do roka a půl věku dítěte 1500.- ( mám vyzkoušeno na synovi, skoro tříletý). Takže pokud bych látkovala, ušetřila bych měsíčně 1500.- což by našemu rodinnému rozpočtu momentálně náramně bodlo. Ale…jak je na tom spotřeba vody? Prala bych tak řekněmě třikrát do týdne na vyvářku. to jsou dvě hodiny v pračce (proud a voda) může spotřeba stoupnout měsíčně o těch 1500.- korun, co bych jinak dala za jednorázovky? Co myslíte…manžel říká, že ano, já myslím, že ne…
a ještě jeden dotaz, snad už poslední

můžu klasické pleny žehlit jen po dobu šestinedělí a pak už ne, pokud budou vyvařené? Mě totiž žehlení stráááášně nebaví a je to zásah do času strávených s dětma…večer se mi u prkna stát nechce.
Omlouvám se za anonym,ale čte to tu rodina, tak se raději kryju, kdybych se nakonec rozhodla pro jednorázovky,aby si ze mě neutrhovali.
Všem moc a moc děkuju za odpovědi.