Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj prosím,kde mají to jádrové mýdlo na sliz?chtěla bych ho zkusit,mají třeba v DM i tu sodu?? a kolik mýdel na kýbl slizu?perete s tím jen plíny nebo se dá vše?prášek mi dost nepobírá flekatý bodýčka.
kolik slizu dáváte do pračky? já dávám 2,5 kelímku od jogurtu 150g a nevím jestli nedávám zbytečně moc
ŠárušN píše:
Jo, už jsem si to našla, máte pravdu, ten sliz vyjde úplně levně, když si ještě k tomu koupím mýdlo v celku a nastrouhám ho. To se mi docela zamlouvá.harpyje omlouvám se, já už nevím kde jsi mi to všechno psala, nechce se mi znovu pročítat celou diskuzi
A ještě bych měla pár dotazů: Dá se v tom slizu prát i barevné prádlo? Vyperu v tom úplně všechno? A jakou má ten sliz životnost, když bych si ho dejme tomu vyrobila na půl roku dopředu, vydrží?Ale ok, najdu si to
A ještě jeden dotaz k plenkám: Když má malý dobrý den a nic ho netrápí, prospí třeba 4 hodiny v kuse. Co se stane když by byl celou dobu v jedné látkovce? Vydrží to ta plenka? On čůrá řekla bych docela málo, ale když už se jednou za pár dní pokadí, tak to teda stojí za to
Sliz má tendenci vysychat, takže je potřeba ho skladovat v uzavřené nádobě, třeba v PET flaškách nebo tak, z těch se i dobře dávkuje.
Můžeš prát i barevné. Jen pozor, sliz má nepříjemnou vlastnost, že když ho dáš moc nebo málo, můžou být na prádle jakoby zašedlé povlaky. Takže je potřeba chvíli experimentovat, kolik je toho potřeba dát. A taky se nelekni, že bílé bude jakoby zašedlé, totiž normálně bílé, bez té zářivosti, kterou dělají optické zjasňovače v prášcích.
4 hodiny nejsou problém, ale asi bude potřeba dovycpat nějakou bambusovou vkládačkou, nevím, jak by to pobraly samotné čtverce…
marsve píše:
kolik slizu dáváte do pračky? já dávám 2,5 kelímku od jogurtu 150g a nevím jestli nedávám zbytečně moc
To se nedá tak říct, záleží na tvrdosti vody a koncentrovanosti slizu… Jinak jde používat i „instantní sliz“, tj. jen namíchané nastrouhané mýdlo + soda + může být navíc perkarbonát sodný na bílé.
werunka89 píše:
Ahoj prosím,kde mají to jádrové mýdlo na sliz?chtěla bych ho zkusit,mají třeba v DM i tu sodu?? a kolik mýdel na kýbl slizu?perete s tím jen plíny nebo se dá vše?prášek mi dost nepobírá flekatý bodýčka.
Nikdy jsem ji tam neviděla, zkus nějakou „starodávnou“ drogérii. Jádrové mýdlo je Jelen nebo Kamzík.
ivuska.h píše:werunka89 píše:Nikdy jsem ji tam neviděla, zkus nějakou „starodávnou“ drogérii. Jádrové mýdlo je Jelen nebo Kamzík.
ahaa,tak díky,to teda nevím jestli nějakou tady máme,no ale mrknu.. díky
werunka89 píše:
máte u vás teta drogérii? Tam mají určitě. Peru v něm vše kromě tmavého prádla.
aha tak teta tady někde myslím je..tak to zkusím.aaa na to aby to prádlo bilo bílý a ne zašedlý,pomůže mi ta sůl na skvrny??
werunka89 píše:ivuska.h píše:ahaa,tak díky,to teda nevím jestli nějakou tady máme,no ale mrknu.. díkywerunka89 píše:Nikdy jsem ji tam neviděla, zkus nějakou „starodávnou“ drogérii. Jádrové mýdlo je Jelen nebo Kamzík.
ja ho myslim videla i v Globusu ![]()
u nás mají jádrové mýdlo i sodu normálně v Bille - ale sodu mají jen krystalickou - a já radši práškovou, takže si ji kupuji v drogerii.
to jádrové mýdlo mají Kamzíka a nebo nějaké slovenské- prsotě se jmenuje jadrove mydlo ![]()
jak koncentrovaný máš sliz? řeknu ti své již osvědčené dávkování - na 11 litrový kýbl (mám zavírací, od pracího prášku) nastrouhám dvě mýdla + cca půlku balíčku sody- máme měkkou vodu. a takto koncentrovaného slizu dávám do své 6kg pračky 250ml. šáruš- to už nehledej ![]()
já v tom peru bílý a barevný normálně, ale třeba černé manželovy kalhoty a košile- to už ne- občas mi to udělalo ty světlé fleky na plátěných věcech
půl roku je dost, ale to bys ho měla i hodně udělanýho, udělej si spíš tak ze dvou mýdel slizu, ne? a to ti zas půl roku nevydrží… 3-4 měsíce v tom zavřeném kýblu mi vydrželo normálně. to, že se ti nahoře na slizu bude rozpouštět „voda“ vůbec nevadí- normálně to použijte.
werunko- dá se to tak říct, když přidáš perkarbonát sodný )s§l na skvrny) může být prádlo bělejší-ale zářivé jak od vizíru nebude ![]()
třeba zde: http://www.fichema.cz/…7_54_53.html
Mám dojem že jádrové mýdlo jsem potkala i v Kauflandu
Já teda na ten sliz používám marseilské olivové mýdlo, kostka 300g stála tuším kolem 90,– Kč a měl jsem to na dvě dávky slizu, plus trochu té sody. Ale je to jedno, jde to z každého pracího mýdla
Mě tohle vonělo a bylo hodně přírodní, tak proto.
Fakt je, že po prvním vyprání se objevily i dávno „vyprané“ fleky, takže jsem si jen ověřila že prášky neperou až tak dobře, ale mají schopnost fleky skrýt
Ale jinak pral sliz dobře, jen jak píšou holky, na tmavé opatrně, já to řešila přídavným mácháním a bylo to v pohodě, ale na 60°C.
Tak my mame hooodne tvrdou vodu a asi kvuli tomu mi sliz nepral dobre:-( I kdyz jsem dala vic sody, tak to nepomahalo…
Já jsem na více špinavé prádlo (protože máme taky příšerně tvrdou vodu), přidávala do pračky ještě sodu navíc, nebo Namo a pak to bylo v pohodě.
Taky jsem zkousela davat sodu navic… Ale mela jsem pak povlak z venku na bubnu a ani ocet nepomahal…asi to neumim:-(
Jo, už jsem si to našla, máte pravdu, ten sliz vyjde úplně levně, když si ještě k tomu koupím mýdlo v celku a nastrouhám ho. To se mi docela zamlouvá.
harpyje omlouvám se, já už nevím kde jsi mi to všechno psala, nechce se mi znovu pročítat celou diskuzi
Ale ok, najdu si to 
A ještě bych měla pár dotazů: Dá se v tom slizu prát i barevné prádlo? Vyperu v tom úplně všechno? A jakou má ten sliz životnost, když bych si ho dejme tomu vyrobila na půl roku dopředu, vydrží?
A ještě jeden dotaz k plenkám: Když má malý dobrý den a nic ho netrápí, prospí třeba 4 hodiny v kuse. Co se stane když by byl celou dobu v jedné látkovce? Vydrží to ta plenka? On čůrá řekla bych docela málo, ale když už se jednou za pár dní pokadí, tak to teda stojí za to