Látkové X papírové pleny

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16291
17.2.12 22:05
Alpaka píše:
Hanule píše:
Taky by mne zajímalo čím farmář zatěžuje planetu víc, než rodina žijící z polotovarů :think:
nebuď vztahovačná :jazyk:

Nejsem, žiju z polotovarů, neb zahrádka se se mnou nebaví :lol: Jen by mne zajímalo jak (například) samodomo vypěstovanou mrkví můžu zatížit planetu víc než když ji koupím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
17.2.12 22:10
Hanule píše:
Alpaka píše:
Hanule píše:
Taky by mne zajímalo čím farmář zatěžuje planetu víc, než rodina žijící z polotovarů :think:
nebuď vztahovačná :jazyk:
Nejsem, žiju z polotovarů, neb zahrádka se se mnou nebaví :lol: Jen by mne zajímalo jak (například) samodomo vypěstovanou mrkví můžu zatížit planetu víc než když ji koupím.

protože když jí pěstuješ sama, tak se spotřeba vody, hnojiv a případné další techniky padne na tvojí hlavu. Když to koupíš, tak na hlavu pěstitele. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16291
17.2.12 22:27

Voda - z potoka - technika - kárka se sudem a kybl + lidský pohon :lol:

Jsme se zrovna s chlapem bavili o těch plenách, prý látkovky nechávají na zemi „delší uhlíkovou stopu“, než jednorázovky. Ale už si nevzpomněl proč :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485
18.2.12 08:54
kabelitka píše:
lepší asi nic nekomentovat
:potlesk: :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
25.2.12 18:52

Já dala na doporučení známe…byla s látkovými moc spokojená a dala mi kontakt na paní, která je prodává při mateřské. Vše mi v klidu doma ukázala a vysvětlila. Byla jsem z toho nadšená a i přes drahé pořizovací náklady jsem doufala, že tím ušetřím. To jsem se však přepočítala. Měla jsem dva druhy plen oboje od značky popolini…frotačky, které potřebují ještě svrchní kalhotky a pleny 2v1. Ty druhé jsem používala hodně, nebyly zas až tak robustní, ale ty druhé vůbec, protože mi přišli na té malé prdélce obří a musela bych jí oblékat do mnohem většího oblečení. A navíc s těmi svrch. kalhotkami mi to přišlo příliš komplikované. Takže jsem měla nakonec k dispozici jen těch 10 plen 2v1 a kombinovala jsem to s jednorázovkami. Ty 2v1 jí vydržely tak do pátého měsíce a byly jí už malé. Tudíž nastoupily jednorázovky a a rvu si ted vlasy, že jsem ty látkový vůbec pořizovala. Myslela jsem že výjdou levněji, jak se teda psalo na internetu. Jenže jsem pozdě zjistila, že se dají jednorázovky koupit levné a přesto kvalitní, což mě dost překvapilo. Kupuju hlavně v tescu, albertu a DM. Papersky mám taky, ale ty jsem dostala vždy darem a i v těch se občas stane, že má hovínko až mezi lopatkama. Takže závěrem…rozhodně jsem pro látkové…příjde mi to levnější, pohodlnější…nemusí se tak často přebalovat. Praní mi zas až tak nevadilo…naopak jsem to považovala za výhodu. Protože se dá spolu s plenkami prát i ostatní prádlo. Takže jsem k tomu přihodila i těch pár bodýček a dupaček, takže jsem jich nepotřebovala tolik, během tří dnů byly vyprané a znovu k použití. Takže kdybych našla nějakého zájemce, klidně bych látkovky prodala. Sice jsem se chvástala, že mi starost o pleny nebude vadit, když budu s malou doma, ale asi jsem moc pohodlná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485
26.2.12 10:20
ZannettaP píše: ..... Takže závěrem…rozhodně jsem pro látkové…příjde mi to levnější, pohodlnější…nemusí se tak často přebalovat.....

A nespletla ses?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
26.2.12 10:36

Já používala oboje :mrgreen:
Na doma a v okolí látkovky, na cesty a na noc papírovky (byla jsem lenošná se s látkou tahat :oops:)
Kdybych měla další dítě, dělám to stejně, akorát s látkováním začnu dřív :)
Finančně mě látkovky vyšly pár tisíc (tři, čtyři? :think: ) Měla jsem hodně čtverců, přikoupila jsem nějaké svrchňáky, pár plen jsem doma ušila - baví mě to. Separačky a snapku jsem koupila. Později jsem pletla vlňáky, to mě taky baví.

Finančně vycházejí rozhodně lépe látkovky. Teda pokud si z nich neuděláš sběratelský koníček :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Před látkováním jsem dávala za papírovky zhruba 1000Kč měsíčně.

Když jsem látkovala, prala jsem zhruba 2 pračky týdně navíc. I když plíny nevyšly na celou pračku, nechala jsem je vymáchat a pak přihodila normální oblečení. Prala jsem je buď ve slizu nebo jsem nastrouhala prací mýdlo a přidala sodu. Někdy jsem prala i v Persilu, dcera to snášela dobře.
Nemyslím si, že by ty dvě pračky týdně navíc vyšly na několik set (rozdíl oproti papírovkám).

Nějaká práce navíc s látkovkami je, ale nic strašného. Musíš je vyprat, pověsit a pak zas poskládat, to je vše.

Navrhuju koupit dva balíky jednorázovek, pár látkovek, jedny svrchňáky a prostě si to vyzkoušíš. Pokud ti látkování nesedne, těch pár plen snadno prodáš. Pokud se ti zalíbí, pleny dokoupíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
673
26.2.12 21:42

Mě taky přišly látkovky na levno. Mám výbavu za 6000,– a to jsem si dopřála i několik hezkých, které nutně nepotřebuju. V pohodě by se daly používat jen čtverce a svrchňáky a to vyjde tak na 4000. Myslím, že těch zbylých 16000, které zbývají k rozdílu s jednorázovými člověk za praní rozhodně neutratí.

Omýlá se to tu pořád dokola. Nejhorší je nakoupit rovnou celou výbavu a pak začít používat jednorázovky…to člověka stojí nejvíc peněz.
Koupila bych pro začátek pár čtverců a svrćhňáky a třeba dvoje kalhotovky, vše ozkoušela a člověk sám uvidí, jestli mu to bude vyhovovat…

Já peru třikrát týdně - i s ostatním oblečením. Práce navíc to určitě je, ale nevadí mi to a vyhovuje mi, že ušetřím…:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
26.2.12 22:24

Nespletla…vyšlomě to téměř na 8000 a stejně jsem sem tam musela dát i jednorázovky + náklady na praní. Ale bylo to tím že ty plenky 2v1 stály 5000. Ty druhý byly levný, ale zase jsem je nepoužívala, takže to byly vyhozený peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
26.2.12 22:28
Ivana1000 píše:
ZannettaP píše: ..... Takže závěrem…rozhodně jsem pro látkové…příjde mi to levnější, pohodlnější…nemusí se tak často přebalovat.....
A nespletla ses?

Tipuju, že Ivana myslela to častější přebalování :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2249
27.2.12 11:39

Mi přijde, že práce s látkovkama navíc moc není. Když tedy neberu v úvahu klasické čtverce, které jsou proacnější na věšení a já je navíc i žehlím (blbej zvyk :) ) Ale baví mě to, jinak bych asi zblbla. Vaření mi moc času nezabere, v zimě venku moc času s malým trávit taky nemůžu, uklízení mě nebaví, na práci do práce se stejně moc soustředit nemůžu kvůli malému, hraní a blbnutí s malým mi taky celý den nezabere a navíc musím něco přenechat i taínkovi :-ú a z vysedávání na internetových diskuzím mizačíná hrabat :lol: Tak aspoň ta péče o plenky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9318
13.3.12 15:02

http://www.novinky.cz/…-plenek.html

a podle mě jednorázovky teda nejso to nej pro dítě, ale spíš pro matku :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1088
13.3.12 15:11

Látkové pleny na rozdíl od jednorázových plen neobsahují chemické látky jako je chlór (používaný k bělení jednorázovek), těžké kovy, dioxiny a jiné. Některé chemikálie obsažené v gelech jednorázových plen jsou karcinogenní.
Zadeček Vašeho miminka bude díky prodyšnosti látkových plen dýchat a snížíte tak výrazně možnost vzniku nepříjemných opruzenin, vyrážek či kvasinkových infekcí.
Látkové pleny přirozeně zajišťují široké balení, jež podporuje správný vývoj kyčlí Vašeho miminka.
Nezávislé studie poukazují na fakt, že teplota v jednorázové plence je o 1 až 2 stupně vyšší. To v praxi znamená neustálé přehřívání pohlavních orgánů, což může v budoucnu negativně ovlivnit plodnost mužů, u žen pak hrozí nárůst urogenitálních infekcí a gynekologických problémů (kombinace vyšší teploty a vlhkosti je totiž živnou půdou pro kvasinky).
S látkovými plenami máte přehled kolik toho Vaše miminko opravdu vyčůrá

Opravdu jsou jednorázovky to nejlepší PRO DÍTĚ???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20848
13.3.12 16:13

Provokace a urážky jsem smazala.

Tereza

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kdoule
13.3.12 16:13

Prádlo - dala jsem si práci a hledala. Praní na 60-70°C POKAŽDÉn zničí spolehlivě všechny (hlavně fekální, oč u plen jde) bakterie. Pokud nepoužíváme pokaždé takto vysoké teploty (což většina nepoužívá), museli bychom s každým praním použít chemické bělidlo (stačit by měl perkarbonát, ovšem správně aktivovaný podle teploty vody). I prádlo vyprané ne zcela „hubícím“ postupem, tj. běžný prášek na 40, se zbaví většiny bakterií, pokud uschne volně na vzduchu. Žehlení spolehlivě zabíjí zbytky bakterií přítomných v prádle po praní, tedy ne že by se potom nenastěhovaly jiné, jenom většinou nemáme volně v bytě bakterie fekální (ze stolice), což například v uschlých plenkách zbytkově je.

Osobně vnímám žehlení opodstatněné u dětí s problémy (opruzeniny, záněty moč. cest nebo výtok holčiček), tam i to praní min.60, lépe 90 a k tomu ještě nejlépe sušit v sušičce, tuto kombinaci prý nepřežijí ani odolné nemocniční potvory. U zdravých - při praní prádla mámy nedělky a dítěte dohromady, to plánuju opravdu na 60 prát i žehlit, protože část toho oblečení půjde dítěti na pusu, část mně na prsa… Je to jistější a lepší, než potom řešit kvasinky kdekoliv nebo horší věci.

Odborníci doporučují mýt si ruce po věšení dětského spodního prádla (tím i plen) a prádla vyžadujícího praní ve studené vodě, ale všichni připouštějí, že nákaza z takto neumytých rukou je občasná a náhodná, tož rozum do toho, netřeba snad kohokoliv titulovat prasetem jen proto, že sama ráda žehlím, případně že vím, že jsem na hygienu trošku pinktlich přes obvyklou míru :think:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure