Léčba hematomu po úraze

• Fotoalbum (8)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
5702
29.6.12 07:14

léčba hematomu po úraze

Prosím o radu, mám na stehně velký hematom asi 11×8 cm od pádu na kole. Je to již 11 dnů, zbarvení se díky mazání heparoidem ztrácí, ale zatvrdlina, která tam je od počátku zůstává (velikost cca 5×1,5cm) a vůbec se nezmenšuje. Máte s tím někdo zkušenost? Mám strach že mi to budou muset odstranit chirurgicky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24292
29.6.12 07:51

Mazala bych, mazala, jemně masírovala… no a punkci hematomu jehlou už jsem taky viděla. Nic strašlivého. Prostě chirurg píchl do hematomu (byla to boule na hlavě jak z kreslené pohádky) jehlou se stříkačkou a odsál to.

Příspěvek upraven 29.08.16 v 08:31

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5702
29.6.12 08:08

@danyk mažu 2× denně, když jsem doma, tak leduju, já myslela, že to řežou, už si představuju jak mám jizvu přes celý stehno :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
29.6.12 08:11

Ahoj, stalo se, musela jsem to píchnout. Ale v tomhle mi to nevadí, vzala jsem chirurgickou jehlu a píchla to sama a vymačkala. Jestli je to tvrdé, tak radši chirurgie, jizvička bude jen velmi malá, oni Ti to říznou a vyčistí, za 5 minut hotovo. Já mám jizvu max 5 mm..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
29.6.12 08:16

@radka101 Kdybys chtěla, tak Tě možná říznou :mrgreen:. Ne, promiň. Ještě je mast Ibu-Hepa (kombinace heparoidu a ibuprofenu). Kdyby ji neměli, tak nově je to samé jen s jiným názvem Ibalgin duo efekt krém. Taťka spadnul ze štaflí na prdiznu a měl taky takovou zatvrdlinu a modřinu. Docela dost dlouho to měl (skoro měsíc), ale vstřebalo se to. A kdyby to nemizelo, zkusila bych toho dr.

Příspěvek upraven 29.08.16 v 08:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9022
29.6.12 08:30

V Heparoidu je heparinu málo - v podstatě na hranici placeba. mnohem lepší je Lioton gel, kterým se i modřina masíruje. Ibu-hepu bych nedávala, jak heparinu, tak ibuprofenu je tam malinko. Taky doporučuji chladit :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
545
29.6.12 09:09

Chirurg vidí rudě - ten Ti do toho bude chtít píchat nebo řezat. Hematomy se vstřebávají pomalu, dala bych tomu čas, velký hematom klidně i měsíc a déle. Prostě mazat, můžeš ledovat, dát tomu klid a čas. Viděla jsem hematomu spoustu (jsem lékařka) a většinou se obešli bez chirurga. Když výrazně nebolí, není hodně teplý, zarudlý, nebo se ti nějak jinak nezdá, tak bych ho nechala v klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5702
29.6.12 09:14

@lusila Děkuji za odpověď, docela jsi mě uklidnila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Veronikasss11
16.1.13 19:22

Hematom - 9 měsíců po úrazu

Chtěla bych poprosit o radu :) Před devíti měsíci jsem spadla ze schodů a udělal se mi na noze (lýtku) veliký hematom, ihned jsem navštívila lékaře a ten mi doporučil mazání. Tak měsíc jsem mazala a začalo to mizet, na další kontrole mi řekl, že je to dobrý, že se to dobře vstřebává. Nechala jsem to tedy být, ale zůstalo mi tam takové tvrdé místo. Nejspíš se ten hematom úplně nevstřebal a dlouho jsem to zanedbávala, spíše jsem myslela, že se to nějak vstřebá. Samozřejmě navštívím lékaře, ale nejdříve bych byla ráda, kdybyste mi někdo napsal své zkušenosti či rady :) Moc děkuji :)

• Citovat
  • Upravit
2069
16.1.13 20:44

Ahojky-já napíši toto, muj manžel spadl na motorce a na bedrech se mu také utvořil pod kůží hematom. U doktora doporučili mazat, že to zmizne. Je pravda, že se to zmenšilo, ale pak se to zastavilo a zustal tam stejně pod kuží takovej stvrdlej hrbolek. A podle druhého mudr.byla chyba, že se to hned v počátku, kdy se to stalo, že se to neodsálo pryč, protože tet se stím už nedá nic dělat-protože ten hematom tam zrosolovati a stvrdne a tet mu jen poradil, že by se to dalo pryč jen takovím způsobem-že se ta kuže nařízne a ten vnitřek zapouzdřenej by se musel vyškrabat pryč a kůže zase zpátky zašít a že by tam měl tak 10stehů. Tak už je to více, jak rok a manžel říkal, že nato kašle, že to řezat nepujde-jen v nejkrajnější možnosti, kdyby mu to v něčem vadilo, nebo překáželo.
Ono se to prej v tom prvopočátku mělo odsát-jako když ti tahají injekcí vodu z kolena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alcapalka
16.1.13 23:33

Šílenost

Zní to blbě, ale zkuste (jen tak pro srandu) „léčbu indiánské babičky“. Sežeňte si papírový provázek, co se používá při vázání vinohradů (je stočen ze 3 pramínků) a tím obtočte dokola tu bouli (stačí z boku řidržovat) udělejte jednoduchý uzel a ten stahujte. zároveň řekněte něco v tom smyslu jako např. „až se provázek rozpadne, toto taky upadne a zmizí“ Potom provázek ihned zakopejte někam, kde ho něco nevyhrabe. Zní to neuvěřitelně, ale zkusila jsem to u bradavic mých synů a kupodivu obě zmizely a bylo zajímavé, že u prvního syna se toto dělalo na jaře a zmizelo to cca za 1-2 měsíce (my jsme to moc nesledovali, zapoměli jsem na to. U druhého syna se toto dělalo v průběhu zimy a po zakopání začalo dlouho mrznout, a taky se na to zapomělo, ale po půl roce, kdy jsem si vzpoměla, tak tam nic neměl! A u obou jsme měli již indikaci k chirugickému odstranění, byli tehdy nemocní, tak jsem to zkusila a ono to vyšlo u obou. A opravdu nejsme žídní pověrčiví lidi…

• Citovat
  • Upravit
Richard Fiala
4.5.13 10:14

Jak by měl asi hematom vypadat a nebo jaké by měl mít vlastnosti, aby bylo možné ho „odsát“ injekční stříkačkou?

• Citovat
  • Upravit
P.
2302
28.8.16 19:10
@lusila píše:
Chirurg vidí rudě - ten Ti do toho bude chtít píchat nebo řezat. Hematomy se vstřebávají pomalu, dala bych tomu čas, velký hematom klidně i měsíc a déle. Prostě mazat, můžeš ledovat, dát tomu klid a čas. Viděla jsem hematomu spoustu (jsem lékařka) a většinou se obešli bez chirurga. Když výrazně nebolí, není hodně teplý, zarudlý, nebo se ti nějak jinak nezdá, tak bych ho nechala v klidu.

Ahoj holky, tyden mam modrinu na boku, malo cca 2cm, uz vybarvila vsema barvama, ale vcera jsem si na ni vic sahla a citim bouliclu nebo zatvrdlinku, max pul centimetru.je to normalni ty boule v modrinach? ani o modrine jinak nevim, uz mizi, jen bulka me prekvapila…mate zkusenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
29.8.16 08:33

@P. někdy tam můžeš mít drobnou zatvrdlinu. Pokud je to půl cm, mazala bych a čekala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
16.11.18 10:46

Hematom na holeni

Zdravím, díky za příspěvky, pomůže vědět trochu víc co a jak s hematomem i když každý to má trochu jinak.
před 2 měsíci jsem večer scházela z vyvýšené terasy a nevšimla si PVC stolíku, který byl mezi terasou a ohrádkou. Stoupla jsem na kraj terasy tak, že jsem se nohou zabořila do stolíku , který se ani nehnul, protože byl z druhé strany jištěný. Druhou nohou jsem pak dopadla mimo ale chvilku mě držela jen holení kost šprajcla o stolík. Bolest ukrutná ještě hodinu po. Na druhý den žádná modřina jen trochu nateklé, tvrdé. Ani to nebolelo. Pořád jsem čekala, že čas to spraví… po 2 měsících se v pohmožděnom místě objevil menší tmavě červený flek a zvětšil se až na 3*6 cm. Otok byl rozsáhlejší. Zašla jsem k dr. , RTG bez nálezu, mažu již týden Ibalgin s hepar. mastí a žádné zlepšení. Budu tam muset zajít znovu… divné je, že flek se objevil až po 1,5-2 měsícich. Představa, že mi budou vyškrabovat nějakou zatvrdlinu mě dost děsí . :? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák