Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
@zuzuza TSH mám 4,9 a a t4 mám 18,9… Doktorka říkala, že to je ok
Aha, tak ja teda fakt nechápu, proč mam to TSH 0.5
..
@zuzuza
Hodnoty TSH (mlU/L) diagnostická výpověď
do 0,1 hyperthyreóza se suprimovanou regulační osou hypofýza-štítná žláza 0,1–0,3 spodní hraniční hodnota hyperthyreózy 0,3–3,5 euthyreoidní rozmezí
3,5 – 10 hraniční hodnota hypothyreózy, poruchy využití jódu
nad 10 hypothyreóza
No, teď tak spíš přemýšlím, jestli to TSH nemám špatně já… Podle téhle tabulky mám hraniční hodnoty… Ty to máš v nějakém rozmezí…
Řekla bych, že obě to máte na hranici normy.
Ze zkušenosti vím, že mi u každé laboratoře vycházejí výsledky jinak (třeba odběry v rozdílu týdne a rozdíl v TSH je 4.7 a 3.7.
Poslední půlrok mi hodnoty lítaly - v rámci normy z jedné strany na druhou, pak najednou to skočilo o 6 jednotek nahoru na 10.5 za šest týdnů. Podobný (ještě vyšší skok) jsem měla před pár lety.
Prý optimální a opravdu i moje „pocitově“ potvrzené jsou hodnoty okolo dvou.
Pokud je to na hranici normy, tak lékař na endokrinologii jen upozorňuje, že mám dodržovat dávkování na lačno a minimálně půl hodinový odstup od jídla - což činím - beru si léky nad ránem ve stejnou dobu (prý je to také docela důležité).
Každý to má jinak, třeba sama reaguji na léky na hypotyreozu rychle a celkově dávku musíme titrovat opatrně, jelikož jinak se rychle dostanu na opačnou stranu hodnot - hodně zde bylo popisováno, že trvá dlouho než se hladina srovná - což u mne neplatí.
Je to opravdu těžké, když se nemůžete poradit s endokrinologem. Pokud mě někdo bude schopný říct, že ty vlčí hlady nejsou k té štítné žlázy, už po tom nebudu pátrat. Jen by mě zajímalo, jestli ta spodni hranice může souviset s tím neustálým hladem☹️️.
@zuzuza Napíšu z domu, nemám u sebe zprávu…