Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ráda bych koupila synovi k ročním narozeninám první Lego Duplo. Mohly byste mi prosím poradit, od čeho začít? S čím si vaše děti hrály jako s prvním? Je lepší koupit základní box nebo rovnou nějaký set, např. zoo nebo autíčka. Díky moc za rady
Já myslím, že je to jedno. Anežka dostala základní kostky, byly tam i dílky s očima, takže jsme stavěli zvířátka. Nejradši má asi panáčky, takže já bych asi koupila nějaký menší set, kde je panáček. Dají se sehnat v různých cenových kategoriích, od stovky do tisíců. A Duplo je fakt super, navíc bezva tip pro prarodiče (aspoň naši se pořád ptali, co mají Anežce koupit, tak jsem pořád říkala Duplo
). Hraje si s ním i teď a má už toho mraky.
My jsme koupili jedny základní kostky a pak sadu Baby zoo, jsou tam 4 zvířátka a ošetřovatelka.
A ještě jsem po vánocích dokoupila na MMB podvozky, ať můžem stavět „auta“.
A pak uvidíš, co ho bude víc bavit…
Ja si take mylsim, ze je to celkem jedno my jsme jako prvni koupili postu a vyhral si s ni opravdu hodne. Postupne jsme dokupovali a dokupujeme dalsi. Tak u nas zase vedou zviratka. Takze se vzdy postavi domecek a do toho stehujeme zviratka. Panacci u nas moc „nejedou“
Kupodivu ani auticka ci bagr. Proste klasicke kostky, hodne velkych desek na staveni a strechy, zabradli a pak ty zviratka ![]()
my jsme jako první kupovali velkou farmu. pak si klárka stěžovala, že má málo kostek na satvění, takže letos k vánocům dostala mega krabici s obyč. kostkama a ještě domeček pro panenky, takže stavíme mega-vily
u nás hodně vedou zvířátka, které umísťujeme do domečku a dáváme jim tam vybavení - vana a spol.
ale to až teď. v tom cca roce si hodně vyhrála se zvířátky. opravdu to je hodně vděčný dárek.
my napřed koupili kostky, ale to ho nebralo. Takže za mě určitě spíš zvířátka a panáčky, nejlíp nějaký set. A jednu krabici základních kostek pak časem.
Pak je super velká zelená podložka - tu bych taky pořídila co nejdřív, no a pozděj 3 malé podložky - my je používáme jako střechy třeba na garáž pro auta, tunel, patro k domečku a tak - stavění získá další rozměr.
Jak Vás to chytne, budete kupovat a kupovat
my duplo milujeme - synek, taťka i já
![]()
takže já doporučuju k 1. narozeninám baby zoo, kurník a dědečka s prasátkem.
Rozhodně bych koupila ty podložky - ať už se jinak rozhodneš pro kostky nebo pro zvířátka/autíčka.
My jsme měli jako první, k Vánocům v 1,5 roce, sadu 50 kostek a 3 podložky a stavěli jsme z toho garáže, tunely a skluzavky pro normální autíčka. Malej byl nadšenej. Teď dostal navíc pár podvozků a kočičku s pejskem a taky jásá.
Doporučuju začít hlavně s něčím menším, ne hned s velkou sadou - Helence jsme to nadšeně koupili (také k prvním narozeninám) a dodnes na to skoro nesáhne, vůbec ji to nebaví… a přitom ze začátku vypadala, že to ocení, u kámošky si s tím hrála, ale doma ani omylem.
Ahoj,
já jsem nejdřív koupila velký box (plastový-zelený) + ještě náhradní kostičky, to bylo na Vánoce a teďka k narozeninám dostal baby ZOO, poštu, čtyřkolku a ještě něco ![]()
S duplem si hraje fakt rád, nejčastěji stavíme garáže pro autíčka a motorku, takže u nás zatím zvířátka moc nefrčej
![]()
Taky bych radila menší set a když ho to bude bavit, tak se dá stále a stále přikupovat. Synovec si s tím vyhrál od svých prvních narozenin až do 5let. Stále vymýšlel garáže,auta, bazény, chlívky pro zvířata apod. Takže víc užil jen kostičky a panáčky. Teď to zdědila neteř, tu to moc nebaví, a na řadě je náš prcek.
Tak uvidíme jestli ho to nadchne.
my mame tiez velky zeleny box, kde su nalepky na oci, dokupila som panacika so zvieratkom osobitne a fakt ho to bavi.. stavali sme domceky, ktore potom bural..a nedavno dostal k tomu podlozku na stavanie..ta je fakt super..
Dětem je 7,5 a 6 let a s duplem si hrají dodnes. Máme základní sadu jen kostek, potom ZOO, polární ZOO, nějaké tučňáky na klouzačce, dva podvozky na autíčka. Pak jsme dostali velkou sadu hasiči. Ač by se zdálo, že jsou děti už na duplo velké, po „klasickém“ malém legu vůbec netouží a duplo je u nás vytažené stále.
Pokud je děcku 1 rok, začala bych přesně jak píšou přispěvatelky přede mnou - základní kostky, nějaké to zvířátko, podvozek … a letama vám to bude narůstat a narůstat, takže klidně rovnou nějaký obrovský box, kam se to vejde všechno i po letech.
Jiřina
Domca dostal k Vanocum (takze mu bylo 20 mesicu) Sibirskou ZOO, coz je par kostek, ruzne prolejzacky, dva tucnaci, dva ledni medvedi, ryba a dva panaci ![]()
Jedine, s cim si hraje jsou ty zvirata a panacci, kostky ho vubec nebavi, kdyz neco postavim, tak to rozboura ![]()
Pak mame jeste jeden vlacek s vagonkem, s tim si docela vyhraje a Duplo - autobus, se kterym rad jezdi, se dvema panakama a doplnuje do nej ty dva panaky ze ZOO.. ![]()
Takze jak vidis, kazde dite je jine, zkus koupit treba nejakou tu malou sadu, kde jsou jak panaci, tak zviratka a kostky a uvidis, co ho bude bavit a pak muzes dokoupit ![]()
Ahojky, tak přidám naši zkušenost. Náš prcek dostal v 10 měsících setík Mláďata na farmě a ještě nějaké základní kostky. Trochu si s těmi zvířátky hrál, učila jsem ho s nimi a ještě s jednou knížkou zvířátka a jak dělají. z kostek jsme si stavěli my s manželem a to byla bomba, poprvé nás začalo bavit hrát si s prckem. ![]()
Ještě jsem koupila bazarové autíčko policie, motorku a figurky k tomu, s tím si také začíná víceméně hrát až teď
V roce dostal nákladní letadlo, z čehož miloval vrtule. Zbytek jsme schovali a vytáhla jsem ho až teď v roce a 3 měsících. Už ví, že letadlo létá, ale hlavně ho bavilo dávat dovnitř věci a zavírat/otvírat nákladní prostor.
Ještě jsem koupila bazarové autíčko policie, motorku a figurky k tomu, s tím si také začíná víceméně hrát až teď. Když jsme viděli naživo paní jezdit na koni nebo člověka na motorce, začalo ho bavit spojení panáčka a zvířete/dopravního prostředku
Ovšem bezkonkurenčně nejvíc a tak od 6 měsíců se mu líbil krokodýl z nějaké staré kolekce, který je spojený gumou, má otevírací tlamu a tlapky. ![]()