Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj vsem. Pokud dovolite, pridam se k vam. Mam leidena homozygotni. Mamka, tatka i bracha maji hetero. Tatka x tromboz a plicni embolii. Dneska jsem na testu objevila //. Zitra jdu na hematologii (puvodne kvuli IVF)Myslite, ze mi udela test z krve na HCG v krvu na potvrzeni tehotenstvi?
@Veve00 píše:
Ahoj vsem. Pokud dovolite, pridam se k vam. Mam leidena homozygotni. Mamka, tatka i bracha maji hetero. Tatka x tromboz a plicni embolii. Dneska jsem na testu objevila //. Zitra jdu na hematologii (puvodne kvuli IVF)Myslite, ze mi udela test z krve na HCG v krvu na potvrzeni tehotenstvi?
Ahoj, já bych šla být tebou nejdříve na gynekologii a pokud se potvrdí gravidita (UZ), tak až pak na hematologii, kde nejspíš dostaneš nízkomolekulární heparin.
@Veve00 píše:
tak podle mně to úplně nehoří. Nějakou preventivní dávku by jsi dostat v těhotenství měla, ale jestli to bude dnes nebo za týden… Počkej aleson na HCG z krve. Hematolog teoreticky může, ale tak není to jeho práce.
@Veve00 já mám heterozygotní formu a když jsem volala na hematologii, že mám pozitivní test, tak mi řekli, že se mám objednat až po potvrzení těhotenství gynekologem.
Tak me doktor vysetril a vzhledem k trombozam v rodine mi hned dal injekce Clexane. Na testy HCG v krvi se mam objednat na gynekologii. Oni pry veri tehot. testum.
Ahoj holky, mam leidna hezerozygot. Minuly patek jsem zjistila ze jsem v tom, tak to volam hematologovi. On sam mi pred rokem rikal, jak to zjistite hned musite dostat injekce. Tak hned jsem mu to nahlasila a on mi rekl, ze nevidi duvod proc si pichat. Mozna az ke konci těhotenství. Ja koukala jak blazen. Normalne mi rekl ať sem v klidu, ze je to zbytečné. Pritom mama i segra maji za sebou potraty z duvodu mutace. Stalo se to nektere z vas??
@marskaj píše:
Ahoj holky, mam leidna hezerozygot. Minuly patek jsem zjistila ze jsem v tom, tak to volam hematologovi. On sam mi pred rokem rikal, jak to zjistite hned musite dostat injekce. Tak hned jsem mu to nahlasila a on mi rekl, ze nevidi duvod proc si pichat. Mozna az ke konci těhotenství. Ja koukala jak blazen. Normalne mi rekl ať sem v klidu, ze je to zbytečné. Pritom mama i segra maji za sebou potraty z duvodu mutace. Stalo se to nektere z vas??
pokud ty sama jsi nemela trombozu nebo potrat, neni k injekcim duvod. mela by jsi byt ale sledovana
@Lama Lama
Ale prece to nemuze doktor riskovar, ze ks nemela potrat. On mi ani nerekl ze bych mela jit na krev
@marskaj píše:
@Lama Lama
Ale prece to nemuze doktor riskovar, ze ks nemela potrat. On mi ani nerekl ze bych mela jit na krev
může riskovat. Vždy je třeba posoudit benefit léčby a riziko léčby. I ty injekce mají svá rizika a proto se nedávaj paušálně všem.
@Lama Lama @marskaj Ano, i když sestra i matka přišly o miminko, není vůbec jisté, že to bylo z důvodu mutace. Těch důvodů může být několik. Záleží, v jakém týdnu o miminko přišly. Pokud ty jsi nikdy neměla trombozu ani potrat, není důvod ti injekce píchat.
Dnes mojí sestře zjistili leidenskou mutaci (hetorozigot.)
dostala ihned průkazku, kterou musí nosit pořád u sebe. Je možné že bych to mohla mít i já? Mám docela z toho strach
jednou za tři měsíce chodím na injekční antikoncepci (saynna) během těhotenství a po porodu jsem měla hodně hustou krev a po porodu jsem musela brát léky na ředění krve. Myslíte že bych si měla zajít na gyndu a informovat svého doktora? Může mi můj doktor udělat na tohle testy? díky za odpověd
@MarDen ano, možné to je. Ona to má po jednom z rodičů, ty to mít můžeš a nemusíš (pravděpodobnost je 50 %). Tvůj lékař ti testy asi neudělá, ale odešle tě na specializované pracoviště. Mně tehdy nabrali krev u nás v nemocnici, někam poslali, pak jsem nějakou dobu musela jezdit do Hradce Králové a asi v půlce prvního těhotenství mě předali zase zpátky k nám. Pak už jsem chodila jen u nás.
@chaarleene píše:
@MarDen ano, možné to je. Ona to má po jednom z rodičů, ty to mít můžeš a nemusíš (pravděpodobnost je 50 %). Tvůj lékař ti testy asi neudělá, ale odešle tě na specializované pracoviště. Mně tehdy nabrali krev u nás v nemocnici, někam poslali, pak jsem nějakou dobu musela jezdit do Hradce Králové a asi v půlce prvního těhotenství mě předali zase zpátky k nám. Pak už jsem chodila jen u nás.
děkuji za odpověd, dnes se chystám za mým doktorem mu to sdělit tak uvidím