Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Taky mám toto onemocnění, ale krev dopadla dobře a zatím si nic nepícham v dubnu zas odběr
@lenholka Je to prostě podle nemocnice. Mojí mamce doktor Na Vsetíně říkal, že těhotným s leidenem dávají injekce tři měsíce před porodem. No a v Novém Jíčíně mi říkají, že stačí od toho ukončeného 38tt a hlavně pak v šestinedělí. Teď jak si má člověěk vybrat.
![]()
Ahoj holky, jeste se zeptam co jste braly za vitaminky kdyz mate MTHFR a leidna? dr mi rek at beru jen listovku ze to staci kdyz mam vyvazenou stravu no a ted jsem nekde narazila na to ze kdyz mas MTHFR tak obycejna listovka nestaci ze tam neni ta listovka nastepena a je to jako bys nic nebrala
ze je treba brat femibion tam ze je nastepena, tak prosim poradte co jste braly vy ![]()
Tak jsem po missed ab. v 8tt jsem zvedavá co mě řeknou na trombo po 6ti nedelí a co v dalším těhu
Já nebrala nic. ani listovku ani femibion. mám teda MTHFR. Leidena ne, ale ten s listovkou nesouvisí.
@Lama Lama s listovkou nesouvisí žádná mutace, ale listovka je dobrá věc brát před i během těhotenství. Já teda ji beru i ted, spolu se železem ![]()
MTHFR s metabolismem k. listové souvisí. enzym MTHFR k. listovou metabolisuje. ![]()
Leiden s tím nic společního nemá.
Dekuju, no asi ho koupim. jinak listovku beru uz pres dva roky, prave jak se radi ji brat par mesicu pred otehotnenim ![]()
Zdravím vás, jsem tu nová taky mi byla zjištěna leiden mutace vysoká srážlivost krve, s přítelem se snažíme o mimi už dlouho a zatím se nedaří, máme za sebou první IUI neuspěšné
příští měsíc nás čeká druhé ták snad to už výjde, nevím jestli je to tou srážlivostí jestli to má nejakej vliv na otěhotnění nevíte? beru rok listovku a vítámím B se selenem, jinak na hematologii mi nic na ředění krve nedali jen až budu těhotná tak si prej začnu hnedka píchat až do šestinedělí ![]()
Ahoj, pokud je mi známo, tak samotné otěhotnění s leidenskou mutací snad ani nemá souvislost, naopak tam pak jde spíše o udržení těhotenství. Jak mi bylo jednou na hematologii řečeno, tak hrozí riziko trombóz nebo špatného vyživení plodu v děloze a to právě v důsledku zvýšeného srážení krve; největší hrozba je právě v posledním trim. (tam je to rizikové pro dítě) ale také v šestinedělí (naopak zase prý riziko pro matku), a proto si musí pacientky s touto diagnózou většinou v tomto období píchat podkožně nízkomolekulární heparin (Clexanne nebo Fraxiparin).
Já mám také leidenskou mutaci, typ heterozygot (ta „lehčí“ varianta) a vzhledem k tomu, že mám za sebou 1 zamlklé těhotenství, tak od potvrzení 2. těhotenství jsem si na dop. hematologa píchala už od 12. týdne nízkomolekulární heparin Clexanne a to každý den až skoro do konce šestinedělí
. Na začátku to bylo hodně nepříjemné a otravné, ale ke konci těh. mi to už ani nepřišlo; krom toho se často píchání injekcemi zhostil manžel neb mě se hodně příčilo, píchat sama sebe
. A také jsem to už brala, že je to pojistka, aby nám konečně to 2. těh. vyšlo, což se naštěstí také stalo
.
@Elen83 taky mám leidena hatarozygot, teď si píchám od cca 20. tt Fraxiparin. Naštestí jsem před tím zamlklé těhotenství neměla, ale je fakt, že obě děti byly měnší, ke konci měly špatné ozvy, nakonec nezvládaly kontrakce, takže se narodily císařem apod…tak možná to s tím leidenem mohlo souviset…jsem zvědavaá, zda se teď ke konci bude mimču dařit líp, když si píchám ty injekce na ředění krve. P.