Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
vím, že je tu témat víc než dost ale mám pocit, že už se tu všichni znají a já tak nějak nezapadám. Chtěla bych se poradit a třeba si i postěžovat…získat tu spřízněné dušičky ![]()
Prodělala jsem plicní embolii a k tomu všemu mám epilepsii a každý doktor mi říká něco jiného a já si porpavdě nevím moc rady.
Moc bych chtěla mimi ale nechci ho v žádném případě ohrozit.
Katka
Kajo,klidne pojd k nam do novych snazilek,radi te privitame.
Ahoj Katko, co bysme neudělaly pro mimi, viď? Teda embolie a ještě epilepsie… Koukala jsem, že se stažíte asi 4 měsíce, my to zkoušeli asi 2 roky. Chce to o tom moc nepřemýšlet takhle brzy. Jakékoli léky jsou samozřejmě nežádoucí, hlavně na začátku těhotenství, myslím, že by ses měla nejdřív domluvit se svým doktorem, aby ti nějak upravil dávkování a tak, abys byla na mimčo připravená předem. Jinak přeju moc štěstí a ráda pokecám, když budeš mít chuť. Hanka
Ahoj Kajo, taky s Tebou moc ráda pokecám, kdy budeš chtít ![]()
Klidně přes SZ nebo v nějaké diskuzi!
Hlavu vzhůru, nebuď smutná, máš to pod kontrolou!!!
Lucka
Ahoj Katko, to je mi líto, že máš takové zdravotní problémy. Držím pěsti ať vše dobře dopadne a brzy se budeš moct těšit na mimíska. ![]()
Taky bych se domluvila s Dr.hlavně na úpravě léků na epilepsii..nevím jaké bereš, ale dost z nich je teratogeních (bohužel-hlavně Valproat pokud obsahují), takže by to chtělo snížit dávky nebo spíš přejít na jiné. U embolie by asi bylo dobré zjistit, proč byla, zda nemáš nějaký druch trombobilní mutace. Jinak se v těhotenství doporučuje aplikace nízkomolek.Heparinu (Clexane, Fraxiparin). Zkusila bych napsat do poradny Dr.Kouckému (odpovídá těhotným, ale třeba by udělal výjímku) na www.porodnice.cz -poradny, je to opravdu odborník.Budu držet palce, ať ti to co nejdřív dopadne a máš bezproblémové těhu.
Ahoj holky,
moc děkuji za odpovědi a za podporu. Moje lékařka mi říká, že riziko poškození plodu je ale že kombinace léků, které užívám je v pořádku. Oproti tomu mi další dva lékaři řekli, že kombinaci, kterou beru je pro plod velmi nebezpečná tudíž jsem nyní úplně bezradná
nevím komu věřit a jak se zachovat. No a embolii mi budou sledovat v těhotenství píchání injekcí mám za sebou a je možné že mě to čeká v těhotenství ale říkám si zvládli to jiní tak proč já ne.
Jowana: Bohužel užívám valproát společně s dalším lékem protože se mi nepodařilo ho vy:,–(it.
Budoucí manžel mi říká ať se snažím na to nemyslet, že to určitě dobře dopadne jenže jak to má člověk udělat po svých zkušenostech jsem spíš pesimista než optimista.
Luci - moc moc Tě zdravím ![]()
Hm, tak to není opravdu příjemná situace
asi bych zkusila opravdu Dr.Kouckého a vyhledala genetickou poradnu a získala info i tam..Myslím, že injekce by ti doporučili, protože samotné těhotenství má 5× vyšší pravděpodobnost nějaké trombózy i u žen, které potíze neměli..
Jinak nevím jestli ses koukala i sem http://www.safebryo.cz/epilepsie.htm tam je dost informací, ale spíš tě asi nepotěší
Snad přijdete na dobré řešení a zadaří se vám ![]()
Káti, ten nápad napsat doktoru Koutskému mi příjde fajn. Zkus to ![]()
Ahoj holky,
tak jsem napsala tomu panu doktorovi tak uvidim co mi napíše. Právě jsem mluvila se skoro manželem a tak se mě trochu snažil uklidnit, že to zvládneme a tak…
Chystam se dnes z práce dřív za dva týdny máme svatbu tak máme zařizování nad hlavu ![]()
Děkuji moc všem za podporu.
Tak dej pak určitě vědět, co ti poradili, jo? Zajímá mě to i z důvodu toho, že mladší sestra má taky epilepsii..To je hezký, tak ať dobře zařídíte a hlavně ať máte spokojený manželství ![]()
Ještě jsem našla:
http://www.porodnice.cz/epilepsie
http://www.porodnice.cz/node/28430
AHOJ HOLKY,
TAK PŘEPOSÍLÁM ODPOVED PANA DOKTORA A TED UZ JSEM UPLNE ZMATENA ![]()
Dobrý den,
od 11let beru léky na myoklonickou epilepsii a minulý rok jsem měla první velký záchvat po prodělané plicní embolii. Moje medikace je Epiral 50mg 1-0-1, Epiral 25mg 1-0-0, Depakine 300mg 1/2-0-1. Chtěli bychom s manželem mít rodinu a neuroložka u které jsem evidována mi řekla, že to není problém. Ráda bych se tímto zeptala na Váš názor, zda by nebylo lepší moji indikaci nějakým způsobem upravit. Bohužel Depakine se mi vy:,–(it nepodařilo.Lékařka mi říká, že je vše o.k.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem a přáním hezkého dne.
Kateřina Janků
Dobrý den,ano,není to problém, léčba v těhotenství bez námitek, nutno vzít v úvahu určité - nevelké - riziko vady,to je holý fakt. Plicní embolie v minulosti je jasným důvodem k vyšetření v Trombotickém centru, váš oš.gyn.či praktický lékař by měl odeslat
Myslím, že je opravdu dobrý a zajímá se o nové trendy v porodnictví a já bych mu věřila. Myslím, že v těhotenství by tě určitě dost sledovali (aby se vyloučila kdyžtak včas případná vada). Jinak nevím, jestli jsi byla vyšetřována na nějakou tromb.mutaci, ale bylo by to vhodné, i pro to, že bývá spojena s častějšími potraty, vhodnou léčbou se dá tomu předejít..Jinak ještě pokud bys chtěla víc názorů, tak bych zkusila to genetické centrum a zeptat se i jich. Je dost pravděpodobné, že kdybys byla těhu, tak tě tam na konzultaci pošlou, tak by bylo vhodné vědět jejich názor předem. Jinak mě už asi nic nenapadá..Jen ještě bych doporučila už teď předem a hlavmě v počátku těhu zobat kys.listovou.
Ahoj,
kyselinu listovou a calibrum baby plan beru uz od ledna neni to pry na skodu. Dekuji moc za radu podivam se na net a zkusim najit nejaka geneticka centra. Nejak me to dnes vzalo ale snad bude vse v poradku.
A co Ty jak se mate a jak dlouho se snazite?