Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, prosím Vás, vy co jste prodělaly v těhotenství covid, všichni jste dostaly léky na ředění krve? Já myslela, že jsem jen nachlazena z klimatizace, ale syn má ten samý průběh…horečka, škrábání v krku a kašel… teplotu jsem měla jen jeden den, ale kašel a únava je pořád. Jsem 32 tt, dočetla jsem se právě o té srážlivost, ale dojet někam na PCR nemám sílu, chlap je pracovně mimo…tak nevím, zda si tedy raději zavolat třeba na gyndu do nemocnice a zeptat se ![]()
@martasekk určitě si zavolej na gyndu, ale nechala bych si nákazu potvrdit testem. Leky na srážlivost nejsou nutné, pokud nemáš problém, já ho nemám, ale v druhém trimestru jsem covid dostala a po sdělení gyndkologivi jsem dostala preventivně na pár dní anopyrin.
@wiwiOL
Tak jsem volala na porodku a tam mi řekli, že to tady nikomu nedávali, teď prý rodili paní co měla covid a ta taky nic nebrala…
Tak počkám do pondělí a zavolám si na gyndu…🤷♀️
Ja jsem preventivně dostala v 16tt clexane 0,4 na 10 dni. Byla jsem o hodně klidnější
Tak jsem se objednala na PCR testy v neděli… Jen nevím, jak dlouho je covid prokazatelny, začalo mi to ve středu…
Počkám na výsledky a zavolám si na gyndu.
Ale myslím, že to covid bude, jen mi přijde že je mi hůř, než aby se to lepšilo, teda teploty už nemám, jen zvýšenou, ale ta únava a hlavně ten kašel mě ničí 😰Sirup nijak nezabírá…
@kkaterinkaa…tak jsem se teď vrátila z pohotovosti, bolelo mě trošku lýtko, teda spíš mě v něm trošku pnulo a ještě, že jsem jela, mám v ní trombozu, tak jsem dostala injekce…
@martasekk to me mrzi.jak dlouho bude lecba? a co porod, co ti k tomu rekli? v lytku se srazeniny dobre rozpousti ![]()
Zatím si injekce mám píchat do konce šestinedělí…a doktorka mi doporučila porodit nejlépe cca v tom 38 tt. Ještě to v pondělí proberu s mojí doktorkou..Vyvolávání porodu jsem se chtěla vyhnout, tak třeba princezna sama bude chtít jít o chvilenku dřív 😊
@martasekk dekuji,mohla bys sem pak dat prosim info, co jsi se jeste dozvedela ohledne porodu? ja se totiz take lecim s trombozou (picham 2× denne). A trochu uz se rozchazi gynekolog i hematolog, jak bude nejlepe resit porod. Hematolog je pro vyvolavany nebo cisare, ze se lepe osetruje a naplanuje redeni krve. Gynekolog je spis pro prirozeny, ale hodne da spis na hematologa
tak by me zajimalo, jak to budou resit u tebe
Jj dám vědět co mi řeknou🙂, taky jsem zvědavá. A můžu se zeptat, kam si injekce pícháš? Včera mi ji sestřička píchla do stehna, kvůli už velkému bříšku, ale prý se to lépe vstřebává právě z toho břicha, co jsem tak četla, ale jediné, kam by to teď šlo píchnout, je více z boku, tam tu kůži ještě chytnu🙂
@martasekk me rikali, ze na kontrolu se mam pichnout vzdy do bricha, ze se to lepe vstrebava, tak jen kvuli vyhodnoceni…ale jindy muzu puchat vsude, kde udelam kozni rasu-takze stehna, paze, boky, bricho, zadek…takze klidne pichej kamkoliv, ten rozdil v natedeni krve je opravdu zanedbatelny…v prvnim tehotenstvi jsem puchala jen do bricha a pozdeji prave kvuli velkemu brisku po obou stranach boku vpodstate pod prsy az ke kyclim
No na hematologii mě objednali 11.8 a na gyndu jsem volala a doktorka říkala, že to probereme, až přijdu do poradny…ale myslím, že úplně nebude chtít, aby jsem rodila dříve, tak mi to přišlo, podle její reakce 🤷♀️Tak uvidím.
Můžu se ještě zeptat ohledně té trombózy.
Do teď jsem ležela, protože ten covid mě docela odrovnal, ale už je mi lépe a teď vlastně ani nevím, když mám tu punčochu, tak můžu normálně fungovat, nebo spíš víc odpočívat a polehavat 🤔 😁
Na pohotovosti mi vlastně nic výslovně nezakazali, jen nosit tu punčochu.
@martasekk tak az budes mit nove info, dej prosim vedet
puncochu urcite nos, pomaha rozpoustet srazeninu, zabranuje otokum a je prevenci komplikaci po tromboze. Kdyz uz redis krev, tak nemusis lezet (nehrozi jiz embolie). Naopak rozpousteni pomaha, pokud krev v nohach proudi a nestagnuje, na coz je pohyb prave dobry. Takze normalni pohyb a prochazky muzes, uvidis jak te ta noha ted bude bolet, nez se zila zpruchodni, pokud byla ucpana uplne…