Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tyhle kecy úplně miluju
hlavně od babiček. Typu : on už chodil 10 měsících, on už neměl dudlík, už by měl mluvit, oni jedly všechno, já tohle neznám…
No za to bych vraždila ![]()
Ale držím pusu a myslím si svoje. Každé dítě je jiné. A ke všemu dozraje časem. Jedním uchem vypouštím ![]()
@Petule030 píše:
Od té doby mi vrtá hlavou, je to vůbec možné? Nebo ten výrok mám brát s rezervou?
Tady máš třeba zrovna jedno takové čtyřměsíčňátko ![]()
https://www.youtube.com/watch?…
Příspěvek upraven 19.05.23 v 13:17
Tak jsem vytáhla paměťní knihu, ať osvěžím paměť. Z bříška na záda se syn otočil ve dvou a půl měsíci, ze zad na bříško ve třech a půl. Ve čtyřech se plazil, v pěti stoupal u opory, v šesti obcházel postýlku. Lezl až následně. Chodit začal ve třinácti měsících.
Spousta lidí si plete plázeni s lezením po kolenou.
@BohunkaP píše:
Tady máš třeba zrovna jedno takové čtyřměsíčňátko
https://www.youtube.com/watch?…Příspěvek upraven 19.05.23 v 13:17
A tohle bys nazvala lezením? ![]()
@Sonmi píše:
A tohle bys nazvala lezením?
Holčička se pohybuje (sice ještě nešikovně, ale přesto) po čtyřech (neplazí se)… takže ano, lezením se toto určitě už dá nazvat. Za týden dva od tohoto videa už s největší pravděpodobností po kolínkách prošmejdila byt.
Jsou jí 4 měsíce a týden, takže odpověď na otázku zakladatelky „je to vůbec možné?“ zní „ano, je to možné“.
@aanysek píše:****
Já mám takovou tchýni i mámu…u prvního syna jsem mámě volala, když v 7 měsících udělal první krůčky okolo nábytku a její reakce byla „no konečně, vždyť už je mu 7 měsíců“A tchýni jsem u druhého syna ukázala video, jak se ve 3,5 měsících začal přetáčet na bříško, ona řekla „hm.“ A začala mluvit o tom jak Vašík (můj muž) ve 3 měsících stál (když ho chytla za ruce a zvedla…) a v 9 měsících ušel 2 km procházku.
@Petule030 píše:
Já si právě taky myslím. Ale i tak se mi každou chvilku vetře před oči to čtyřměsíční miminko a říkám si, jestli je vůbec reálné, aby lezlo. To aby se začalo přetáčet na bříško snad ve třech měsících.
Že se dítě samo otočí na bříško ve 3 m, tomu bych klidně věřila. Bylo by hodně šikovné, ale asi nic k neuvěření. Ale aby skutečně ve 4 m lezlo, to je podle mě poměrně dost nepravděpodobné a bude to hooodně ojedinělé. Upřímně - lézt mi dítě ve 4 m, tak letím na fyzio, ať radši zkontroluje, zda je všechno ok, protože takový extrém by se mi nezdál moc normální.
Me vždy hrozně překvapuje, jak si tchyně pamatuji přesně detaily i po 30, 40, 45… letech.
Já bych taky chtěla mít takovou sloní paměť. ![]()
@MatildaMatilda píše:
![]()
tak určitě
![]()
Tak to je dobrá vypravěčka
Ten „stoj“ jí i věřím, synové jsou oba hypertoničtí, takže jestli byl muž taky, tak je možné, že byl tak zaťatý, že ho zvedla do stoje
ovšem vydávat to za přednost místo hledání způsobu jak to odstranit…
Jinak už jsem si zvykla, že manžel i jeho sestra zvládali nemožné a ona jako matka ještě víc ![]()
@kocourGarfield píše:
Me vždy hrozně překvapuje, jak si tchyně pamatuji přesně detaily i po 30, 40, 45… letech.
Já bych taky chtěla mít takovou sloní paměť.
Ale co měly k obědu neví.. ![]()
@aanysek píše:
Ten „stoj“ jí i věřím, synové jsou oba hypertoničtí, takže jestli byl muž taky, tak je možné, že byl tak zaťatý, že ho zvedla do stojeovšem vydávat to za přednost místo hledání způsobu jak to odstranit…
Jinak už jsem si zvykla, že manžel i jeho sestra zvládali nemožné a ona jako matka ještě víc
Tak to každopádně
![]()
@Petule030 Tím se vůbec netrap ![]()
Beztak tchyně motá dohromady plazení a lezení+ po těch 30+ letech ty data spíš střílí od boku než si je pamatuje.
Já si po 6 letech taky spoustu věcí mám tendenci vybavovat špatně a musím se podívat do fotek, nebo knížky.
Odkývala bych a dál neřešila ![]()
Jo já podle mámy ve dvou měsících pasla koníčky, ve třech se otacela, a v čtyřech lezla, můj syn je tedy strašně opožděný. A v 6 chodila na nočník a nepotřebovala plenky, jen na ven a na noc. Jako některé děti jsou napřed ale není to moc dobře, třeba když se hodně brzo staví a přeskočí to lezení. Nebo se otaceji ve 3 mesicich ale v zaklonu. Bývají z toho později potíže s páteří. Řešíme hodně pohybový vývoj takže mi to fyzioterapeutka vysvětlovala, že to není nic z čeho by byl úplně důvod k nadšení, spis je potreba to pak hlidat aby se nedelo neco nespravneho. Většinou ty děti používají nějaký blbý pohybový vzorec, který může a nemusí později vadit.
@Petule030 amo, jedno moje dítě začalo lézt před 6.mesicem, stouplo taky brzo, od 8.mesice stal a začal obcházet