Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím, prosím mám dotaz, beru Lindynette 20 uz 3roky, po nějaký době jsem přestala mít chuť na sex, mění se mi extrémně nalady, nechutenství na jidlo, mela to tu některá z vas stejne? Mam vysadit nebo zmenit HA?
Uz jsem z toho nešťastná. Moc dekuju za rady
ANo, měla jsem něco podobného. Ne tedyy to nechutenství, ale totální averzi na sex a jakýkoli fyzický kontakt. Plus tedy totální emoční plochost, bylo mi všechno tak nějak jedno, na ničem mi nezáleželo, neměla jsem k ničemu motivaci a tak.
Vše se během roku po vysazení HA srovnalo. Nejdřív se mi vrátila chuť na sex a pak se postupně srovnala i psychika. Od té doby jsem se zařekla že HA už v životě brát nechci.
Po každé HAK jsem neměla chuť na sex, nebyla jsem to celkové já a byla jsem suchá. Vysadila jsem a do dvou nebo tří týdnů bylo všechno pri starém.
@Gracetheworld moc děkuji, teď ji beru, a začalo se to projevovat už předtím ale nedávala jsem tomu pozornost, určitě po užití posledního platíčka vysadím. 😇
@Kate789124 Tehdá jsem zkoušela HA i měnit, ale nemělo to vůbec vliv. Pomohlo až vysazení. Celkem jsem to brala 6 let a po vysazení to trvalo skoro rok než se mi tělo úplně srovnalo. Chuť na sex se obnovila tak po dvou měsících bez hormonů.
@Gracetheworld píše:
ANo, měla jsem něco podobného. Ne tedyy to nechutenství, ale totální averzi na sex a jakýkoli fyzický kontakt. Plus tedy totální emoční plochost, bylo mi všechno tak nějak jedno, na ničem mi nezáleželo, neměla jsem k ničemu motivaci a tak.Vše se během roku po vysazení HA srovnalo. Nejdřív se mi vrátila chuť na sex a pak se postupně srovnala i psychika. Od té doby jsem se zařekla že HA už v životě brát nechci.
Jako bych to psala já. Emoční plochost a asexualita.
@hospodki Nejhorší na tom bylo že jsem si tu emoční plochost v tu chvíli vůbec neuvědomovala, až později mi došlo že se k tomu váží vlastně všechny mé neúspěchy v té době. Jak mi bylo vlastně všechno jedno, tak hledání motivace pro studium jde hodně těžko. Když se ohlédnu zpět, tak to byl hlavní faktor proč jsem nedodělala VŠ ![]()
Ale to mi opravdu došlo až zpětně. Proto už nikdy víc… bylo to hrozné období.
@Gracetheworld píše:
@hospodki Nejhorší na tom bylo že jsem si tu emoční plochost v tu chvíli vůbec neuvědomovala, až později mi došlo že se k tomu váží vlastně všechny mé neúspěchy v té době. Jak mi bylo vlastně všechno jedno, tak hledání motivace pro studium jde hodně těžko. Když se ohlédnu zpět, tak to byl hlavní faktor proč jsem nedodělala VŠ
Ale to mi opravdu došlo až zpětně. Proto už nikdy víc… bylo to hrozné období.
Tak tomu bych zas HA nepripisovala
tam musel byt jiný problem. Já to spis myslím v tom, ze Leo se mohl na Titaniku potopit klidně 20× a ze me nesla ani slza
@hospodki Mně ale v té době bylo prostě všechno jedno… že mám mít zkoušku, že něco neumím, že nám to s chlapem kvůli nedostatku sexu neklape… prostě totální apatie. Uč se když je ti vlastně jedno jak to dopadne ![]()
Jako fakt jsem byla v té době psychicky hodně v pr*eli, ale po vysazení prášků se to srovnalo a jiná změna v mém životě nenastala. Takže ano, přisuzuji to vlivu HA.
Zpětně bych to přirovnala stavům těžké deprese, jen bez smutku, cítila jsem se úplně prázdná, žádná motivace k čemukoliv, vydržela jsem klidně půl dne zírat do zdi a neměla jsem motivaci absolutně k ničemu a na ničem mi nezáleželo. Hodně těžko se to popisuje, ale po vysazení prášků to prostě během pár měsíců vymizelo. Pak jsem postupně začala zase žít, bavit se s lidmi, vyřešila jsem svůj osobní život, cestovala, a vystudovala jinou VŠ a tak.
Věřím že každého hormony ovlivňují trochu jinak, ze mě to postupem času udělalo jen prázdnou skořápku bez života. Nebylo to hned, ty změny byly hodně pozvolné, a dokud jsem HA nepřestala brát, tak jsem si ani neuvědomvala jak moc mě to ovlivnilo. Po vysazení jsem zaznamenala ale razantní změnu během cca 6 měsíců, a to nebude náhoda.
No, hlavně já když jsem ještě antikoncepci brala, našla jsem si partnera, a když jsem ji následně brat přestala, začal mi “smrdet” a bylo po vztahu
![]()