Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahojky.vim ze tohle tama uz je trochu out
,ale stejne mi to neda
.
mate taky strach z listerie a jite uplne vse nebo se nak omezujete?
ja nejim skoro nic,jako uzeniny,syry i kdyz dneska jsem si jedno kolecko salamu dala
![]()
Jíme všechno… i v době kdy řádila listerie sme to neřešili a jedli vše…
Uzeniny nejím už dávno, jen výjimečně-včera jsem na jarmarku měla špeáček:) ale domů je dávno nekupujem, ne kvůli listerioze.
Sýry nejím plísńové, zeleninu řádně omývám a nekupuju už žádné hotové saláty-všude je buď majonéza nebo aspoň dresink.
asi bych to tak neprožívala, pokud bych přímo v okolí neměla holku, co kvůli listerioze potratila ve 20.tt a navíc opravdu netuší, z čeho ji chytla.
V první těhu jsem toto neřešila vůbec, měla jsem i tatarák, ale ted mám strach.
no kupovany zeleninovy salaty si taky nikde nedavam.treba drive jsem milovala salat o kfc,ale tet uz mam hruzu z toho ze ho poradne neumyjou atd… ![]()
leoo a ty jsi tehulka?
Ahoj, teď v těhotenství tmám také strach, takže jsem vyřadila z jídelníčku plísňové a zrající sýry, jakékoli kupované saláty a uzeniny, které neprošly tepelnou úpravou. Pokud se nepletu, někde jsem četla, že listerie hynou při 70 °C, takže třeba pečený či smažený hermelín si dám…
Jinak jím vše… Ziza.
tak když jsem byla těhu, tak jsem se přímo na listerii ptala své gynekoložky a ptala se jí na jídelníček. tak moje dr. o této nemoci ani neslyšela
ale řekla mi podle mě poměrně ropzumný názor, že bych kvůli těhotenství neměla nijak razantně měnit svoje stravovací návyky. že tělo toho má už dost s těhu a ještě k tomu ho zatěžovat razantní změnou jídelníčku…
takže já si z toho vybrala jenom tolik, že jsem dále jedla plísňové sýry, které zbožňuju, ale v menším množství. salámy spíše typu Kladenky nebo uzeného (to jsem jedla vždy) a úplně jsem vypustila kupované saláty (které jsem před těhu ani moc nejedla). takže myslím, že všeho s mírou
![]()
no, a pořádné mytí ovoce a zeleniny před jídlem je přece samozřejmnost, ne? ![]()
ja jsem behem obou tehotenstvi nejedla zadne kupovane salaty, plisnove syry a taky me tehdy na gynekologii upozornovali, ze zadne minutky z kureciho masa, vzdy ho nechat chvili pod poklickou dusit.
Aha tak to sem byla úplně mimo, dotaz byl pro těhu, že… No ale v těhu sem taky jedla vše krom syrovýho myslím tatarák, čajovka atd.
sany to neva.dotaz mel bejt spise pro tehulky,proto ze zdraveho cloveka by listerie nemela nejak napadnout.aspon to rikaji,ale i tak diky za odpoved ![]()
ja se listerie tak bojim,ze ani si nikde jidlo nedavam,jen vyjmecne ![]()
Já miluju plísňové sýry, ale hned od začátku těhu jsem je přestala jíst. O listerii jsem věděla, ještě než to šílenství vypuklo. Taky nekupuju hotové saláty, jím jen domácí pomazánky. Salámu neodolám, to bych už nejedla skoro nic. Ale párkrát jsem zhřešila, při chystání návštěvě jsem ďobla i hermelín. Zeleninu a ovoce pořádně omývám a na maso mám zvlášť prkýnko. To si myslím, že patří mezi základy hygieny, jinak jak se říká - všeho s mírou.
Kati
já když byla těhotná, tak jsem nejedla plísňové sýry a játra.Měla jsem to vyčtené z knížek že by se to nemělo
Já těhu nejsem, ale ráda bych byla a co tak čtu, tak si myslím, že je dobré hlídat co sním, ale rozhodně bych neplašila, že se nekde něco najde. Je to tim, že se o tom teď mluví a každý si dá pozor, ale je hromada věcí, ve kterých jsou určitě také nějaké potvory a protože se to nezveřejnilo, tak to jíme s klidem.. Jinak bych v těhu najedla plísňové sýry, protože mají plísně které v těhu dobré nejsou a pak se častěji trpí na kvasinky. Nebo buráky, jsou také plné plísní, které jsou přímo toxické a určitě je taky baštíte, protože se o tom nemluví. Dál to jsou některé čaje a koření, ty zas prokrvují pánev a mohou způsobit potrat. Myslím, že nejde se řídit podle toho, co řeknou na Nově.. Chce to od všeho troch a s rozumem (tím nejsem zastáncem majonézových salátů a přesmažených jídel) Ať vám mimi hezky prospívá..
Ahoj holky, já se tady závistivě dívám na všežravého manžela… zrající sýry jako většina z vás miluju, ale nejím. Uzeniny jen výjimečně, majonézové saláty jsem baštila během těhotenství asi třikrát… Chtěla jsem se ale zeptat: jak to je pak během kojení? Vím, že většinou maminy nemůžou jíst spoustu věcí, aby miminko nebolelo bříško, ale ohrožuje listerióza na životě i kojence? Mohlo by jim ublížit, kdyby kojící mamka něco chytla třeba z toho ovčího sejra? Díky Eva