Litinový plát přes varnou desku

10848
1.9.10 20:10

Litinový plát přes varnou desku

ahoj holky,
chtěla bych si pořídit „litinu“ na pečení vdolků a lívanců na plotně
Je to cca půl cm vysoký litinový plát ve velikosti celé plynové varné desky (tedy zhruba 55×50cm) s lehce zvednutým okrajem, který dáte přes plynový sporák, zapnete všechny hořáky a můžete tak rychleji péct nejen lívance a vdolky, ale třeba řízky z hub a nejrůznější placky.
Nemáte ji některá? Kde jste ji koupily? Případně máte jinou vychytávku?
Už se po ní ptám pár let, ale jaksi bezúspěšně :-)

Díky za každou radu.

har.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Hodaka
1.9.10 21:53

Tak to by mě taky zajímalo…ale nikdy jsem o tom neslyšela ani neviděla :think: takže jestli někdo znáte prosím napište.

• Citovat
  • Upravit
1.9.10 22:12

a nejde použít klasický pekáč do trouby? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
1.9.10 22:26

Jsem z pěti dětí a když jsme měli něco takového, co se mělo smažit to velkém, používali jsme na to plech co se na něm peče v troubě s nízkým okrajem. Šlo to pak mnohem rychleji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hodaka
1.9.10 22:35

:think: tak to zkusím,ušetřilo by to spoustu času,při tom kvantu jídla co musím vytvořit,2 hodiny u sporáku a za 20 minut je po všem :roll:

• Citovat
  • Upravit
7421
2.9.10 00:11

Harpyje,
vím přesně, co myslíš.
Lívance z něj jsou prostě ňam ňam ňam. Nic se jim nevyrovná. (Ty řízky z hub si teda nedovedu představit, ale budiž…) Samozřejmě jsou pečené na kamnech…
Más pravdu, je z litiny a myslím si, že jediný misto, kde bys ho mohla získat je začít objíždět vesnice a ptát se. Nebo se ptát po známých… Nebo si dát inzerát, třeba ho má nědko doma po babičce a už ho nedude používat.
My ho teda používáme, coz mi připomíná, že babiččiny lívance už jsem dlouho neměla ;) Ještě bys možná pochodila v nějakých klasických domácích potřebách, co si je někdo vede řadu let… (na obchoďáky předem zapomeň, to je ti myslím jasný)
Jeslti si vzpomenu a vezmu si s sebou foťák, až tam pojedem, tak ti ho vyfotím… Ať alespoň lidi vidí, co po nich vlastně chceš. ;) Samozřejmě, jestli chceš. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.9.10 09:52

a co zkusit tohle? http://www.litinove-nadobi.cz/?…

rozměry jsou sice trochu jinačí, ale co se zkusit poptat zda nejsou i jiné?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
2.9.10 22:12

Holky moc děkuju

Murko - my z obdobných důvodů používali pekáč místo pánvičky :-) třeba řízky se tak smažili běžně. ale to není ono…

ptát se různě lidí z chalup jsem zkoušela (ale jsem nesmělá romantička, tak mi to moc nejde) - kdysi uuuuž už jsme ho měla když tcháňata kupovali starej dům, se zařízením - ale litinu sebral někdo rychlejší :-)

na litinový nádobí - webovky jsem se koukala - mám trochu obavy, že kdyby to dělali na zakázku, bude to už neúměrně drahý, ale možná se k tomu stejně dopracuju.
jeste zkusím poptat to na nějakém bazaru - třeba budu úspěšná!

Brontíku - lívance jsou na tálu úplně nejlepší - zkoušela jsi na něm někdy bílé vdolky? :slint slint: ty co se jedí se žahourem? "2× slint slint:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7421
2.9.10 23:18

Harpyje,
Vdolky jsme nezkoušela, my ne něm děláme u babičky vždycky jenom lívance. Nehygienické ;) :lol: :lol: (Kdysi ho chtěla teta drhnout pískem na nádobí, ale babičky jí od něj hodně rychle hnala… byla obava, že se poškrábe a praskne).
Chceš tu fotku, když s vzpomenu? (Snad tam už konečně za týden pojedem, teď to zase nevyšlo :cry: …)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
3.9.10 20:14

brontíku - fotku nepotřebuju, a tahle diskuze už v tý době bude v propadlišti dějin, jedině že bys založila novou :D Lesina tě bude milovat…

u nás se vdolky směj- ale jen ty suchý bílý :) stejně je to nespravedlivý, že babička s litinovým tálem (taky tomu říkáte tál?) je jen jedna , a potomstva chtivého dědit je jak psů :D

har.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lila68
8.9.10 20:34

Tenhle by byl vhodnější, ne?

• Citovat
  • Upravit
10848
12.9.10 20:59

lilo díky,
ale právě že nebyl.
koukni na rozměr - u litiny jde o to, ze ji dáš přes víc plotýnek, a ono ti to prohřeje celou litinu - pod plotýnkami je nejteplejší, všude okolo mín teplá - to je výhoda, můžeš si vdolečky a jinéjídlo dát kolik se ti toho vejde a přitom stíháš otáčet, sundatvat, dávat syrové atd.

tento rozměr b byl tak akorát, že zapneš jednu plotýnku a okolo ti zbydou příliš velké a tudíž už prakticky jen vlažné okraje. (a ta cena je dooooost -ehmmm) :-)
jestli ji seženu, dám vědět :-)

har.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7421
12.9.10 21:38

ahojky,
tak jsme byli o víkendu u babičky a udělala jsem pár fotek ;) Bohužel ne v akci, protože v tu chvíli jsem neměla foťák po ruce… Až stáhnu fotky, tak sem nějaou dám, aby i ostatní viděli, tak to vlastně vypadá… ;) (případně aby si mohla dát inzerát…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
3.9.11 21:30

za pár dnů rok, co jsi slibovala fotky :wink: hodíš nějakou - i bych se pokochala :)
 har.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7421
3.9.11 22:58

Jasně.
vyfoceno a staženo mám :lol: , jen nesedím u toho správného PC a teď už s emi nechce pouštět velké PC… Ale určitě se ji pokusím najít. :wink:
Jen mne napadá, vzhledem k tomu, že se tam situace změnila, tak jen doufám, že ho tam třeba ještě příště najdu. Pokud jo, asi bych si ho rychle měla přesunout k taťkovi, než zmizí v nenávratnu… :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí