Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj, myslim, ze ano. nevim ale zda nezletile dite muze vlastnit majetek.musi byt zapsany v katastru a na fin, urade.
@shadowgirll píše:
Jedná se o to že si chceme s přítelem vzít hypotéku a byt napsat na syna 2 roky ale pokud by jsme se časem např. rozešli tak abych v bytě zůstala já a hypotéka se přepsala na mě takhle je to taky možné že?? ale je potřeba to asi ošetřit nějakou smlouvou nebo věcným břemenem nevíte? jinak děkuji za info
mužu zeptat pritel von je bankeř:)
Takový převod musí odsouhlasit soud a nevím, zda by souhlasil, aby na dítě byl přepsán zastavený majetek. Muselo by se to nějak ošetřit, každopádně souhlas opatrovnického soudu je nutný (a před tím ještě určení opatrovníka pro podpis smlouvy).
Asi jo, ale asi nesmíš tím bytem ručit za hypotéku a mít na něm na katastru zástavní smlouvu
Tohle mě docela zajímá jak mám teda postupovat když chci koupit nemovitost za hotové normálně ji koupím já nechám se zapsat do katastru a pak ji mám například darovat synovi kterému je rok nebo jak nejlépe to udělat poradí někdo
@banánice píše:
Tohle mě docela zajímá jak mám teda postupovat když chci koupit nemovitost za hotové normálně ji koupím já nechám se zapsat do katastru a pak ji mám například darovat synovi kterému je rok nebo jak nejlépe to udělat poradí někdo
Požádat soud o určení opatrovníka, ten podepíše smlouvu a soud ji poté musí schválit.
@veria
takže koupím nemovitost nechám se zapsat jako majitelka pak napíšu na soud že nemovitost chci darovat synovi opatrovníka mě určí soud nebo to můýu být já?
Ty to být určitě nemůžeš, to by nemělo smysl, že. Musí to být nezávislý člověk.
Dům může koupit i rovnou syn. Ale zas s opatrovníkem a souhlasem soudu.
@veria
dobře a tchán nebo tak to být může jde mě o to aby pak opatrovník neřekl že ho prodá třeba ten barák budeme v něm bydlet
No tak to samozřejmě nejde, on smlouvu jen podepíše v zastoupení syna, ale dále o tom majetku nemůže rozhodovat, to se nemusíš bát. Jako vlastník bude zapsaný už pouze syn. Kdyby jste chtěli dům prodat ještě za synovy nezletitosti, zas by to muselo projít soudem.
Tchán nevím no, to je z rodiny, spíš někdo úplně mimo, záleží na soudu, co povolí. Informuj se na konkrétním soudu asi.
My řešili podobné, po rozvodu ex koupil byt, ale chtěl, aby byl celý na syna. Musela se poslat smlouva k soudu, byl tam někdo z péče o dítě z okresu kam spadáme, museli jsme zduvodnit proč má být byt na syna, v jakém je stavu, zda není zatížen dluhy nebo hypotékou, kdo bude platit poplatky v bytě aby tam nevznikly dluhy. Synovi bylo 5 let. Dále jsme specifikovali, že tam s ním budu bydlet já. Rozsudek jsem pak i překládala na úřadě, když jsme se nastěhovali a chtěli změnit bydliště, byl s tím problém, čekala jsem na schválení od někoho nadřazeného městskému úřadu.. Pokud by jsme chtěli s bytem dělat nějaké pronájmy, prodeje a pod., musí to opět schválit soud. To samé pokud bych chtěla aby muj nový přítel měl taktéž u nás trvalé bydliště, schvaluje opět soud… Vlastně schvaluje vše do synovy plnoletosti..