Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Dotaz je jasný z názvu tématu, je to možné? V listopadu 2014 jsem byla na laparce, vše ok, tuby průchozí a prý mám krásné zdravé vaječníky. V úterý jsem byla v CARu a bylo mi naznačeno, že mám PCO. Myslela, jsem, že to by se při laparoskopii zjistilo a případně se s tím něco udělalo (drilling)… Jinak jsem začala mít ovulaci až po clostilbegytu, ale pak chodila sama. 2× potvrzená a 2× mi bylo řečeno, že dle volné tekutiny proběhla před pár hodinami. A teď najednou ovulaci nemám a mám PCO? Máte k tomu někdo nějakou radu, názor, cokoliv? PROSÍM, už nevím čí sem.
@Douby A ty ses doktorka na toto nezeptala? Napritomnost ovulace neni dukazem PCO. Laparoskopii ti delali kde, v CARu?
Ahoj Já si myslím že PCO při laparce přehlédnout nelze. Spíš bych to tipla na nějakou hormonální nerovnováhu… ![]()
A jinak odpoved na otazku, za sebe myslim, ze ne. Ve zprave bys mela mit zminku i o stavu vajecniku.
Četla jsem, že PCO je někdy prokazatelné jen odběrem části vaječníku a prozkoumáním pod mikroskopem nebo histologií (detaily si už nepamatuji). Nejsou to jen vaječníky plné cyst, ale je to soubor více příznaků. Být tebou pogooglím si a pro jistotu si zajdu pro názor ještě jinam.
Já jsem byla na laparoskopii u nás v nemocnici, poslala mě tam gynekoložka. Doktor co mě operoval, mi jasně řekl, že mám naprosto zdravé vaječníky! A teď jsem byla na první konzultaci v CARu a doktor když mě prohlížel, tak si začal spíš pro sebe mumlat, že to nečekal, a že to není uplně normální nález. Když jsem se pak ptala, jestli je něco teda v nepořádku (protože mi na gyndě říkali, že nic, že jsem zdravá a že to početí může déle trvat, že se to stává), tak mě skoro až sjel, že samozřejmě, že jinak už bych byla dávno těhotná. Objednal mě na HP a kontrolní UTZ, že to se mnou bude řešit, až bude mít tyhle výsledky a nic mi nechtěl víc říct. Jinak ve správě od něj mám, že mám více folikulů bez dominantního…
@Douby Jaky jsi byla dc? Na zacatky cyklu je bezne a zadouci mit vic folikulu.
A ještě zdůraznil, ať beru Utrogestan dál, že bez něj menstruaci rozhodně nedostanu.
@Cuddy 11 DC… To už by asi měl být nějaký dominantní a proč by pak říkal ty ostatní věci s utrošem atd…
Muzes zkusit vic center, lisi se vzajemne i co se tyce natlaku do ivf.
@Douby Muze a nemusi, zalezi na delce cyklu. Pri ucebnicovem 28 dny dlouhem cyklu by dominantni byt mel, ale treba pri 35 dnech uz ne. Spravne by te mel pozvat za dva tri dny znovu.
@Cuddy To já vím, ale právě tohohle doktora si tu na diskuzi pochvalovali, neřekl mi ještě nic konkrétního a dost mě to rozhodilo. Nechápu, jak se od zdravých vaječníků dostanu k tomuhle během pár týdnů…
@Douby Pripadne cyklus muze byt anovulacni, i to je zcela bezne, ze jeden cyklus z x je bez ovulace.
@Cuddy Ono to právě bylo takové to vstupní sezení. Prostě první. Jinak MS jsem bez utroše měla cca jednou za 2-3 měsíce. S utrošem pravidelně 28-32 dní.