Lze provést gyn. vyšetření normálně i když jsem panna?

1
10.4.24 15:52

Lze provést gyn. vyšetření normálně i když jsem panna?

Ahoj, právě jsem se objednala na vyšetření u gynekoložky a sestřička se mě po telefonu ptala, zda jsem už měla pohlavní styk nebo ne. Když jsem jí řekla, že ne, tak mi pověděla, že v tom případě bude provedení vyšetření složitější. Pokud to chápu správně, tak tím buď myslela, že nebudou moct provést některá vyšetření, nebo že budou chtít provést vyšetření přes konečník. Já ale na panenství a jakékoli jeho „zachovávání“ při návštěvě lékaře nevěřím a přijde mi zbytečné, aby se kvůli tomu jakkoli komplikovalo mé vyšetření. Myslíte, že když jim tohle řeknu i za týden v ordinaci, tak mě vyšetří normálně? Popř. máte s tímhle někdo nějaké zkušenosti? Přeci jen si říkám, že když tam jdu jako dospělá (20letá) žena, tak by mě mohli nechat rozhodnout za sebe, obzvlášť, když tam jdu řešit zdravotní potíže…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3164
10.4.24 16:13

Mě vyšetřili pouze přes ultrazvuk, přes konečník mě nikdo nevyšetřoval. Na další prohlídce už jsem panna nebyla. Ale někde mohou vyšetřovat přes konečník. Nikdo ti nepoví, jak vyšetřuje tvoje lékařka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.4.24 16:48

Těžko říct, každý gynekolog to dělá jinak a také záleží jaké máš problémy. Nicméně pracuji ve zdravotnictví a u nás v nemocnici se dělají výtěry z pochvy i u malých děvčátek (opravdu malých, nedávno jsem vyšetřovala výtěr dvouleté holčičky, co měla zánět), ale jak je to se zachováním jejich panenství popravdě nevím, ale s vzorky nezletilých se setkávám prakticky denně, takže myslím, že opravdu všem nepoškodí panenskou blánu. Používá se tenčí vyterový tampon, než u dospělých. A nedávno jsem četla rozhovor s gynekolozkou, kde říkala, že se vyšetření i upravuje podle toho zda dívka/žena používá tampony.
Ale stejnak každý gynekolog jiné postupy a zvyky.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.4.24 17:03

Kamarádka měla obtíže při intimnostech. Nakonec se s lékařem dohodla na odstranění panenské blány chirurgicky, ale vím, že se na to speciálně objednávala jako na samostatný zákrok. Už je to ale dost let. Třeba je to dost jiné. Já měla v pubertě obtíže a řešilo se to hlavně sonem a přes konečník.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.4.24 17:22

Zkusila bych požádat doktora. Uvidíš co on na to. Já sama mám zkušenost, že při první gynekologické prohlídce jsem byla panna a vyšetření mi udělali přes konečník. Ale byla to doktorka před důchodem, další kontrola už jsem panna nebyla a měla jsem nového doktora. Takže těžko říci jak by vyšetřoval on.

• Citovat
  • Upravit
16.5.24 20:11

Ahoj, chci radu. Je mě šestnáct a před pár týdny jsem měla 7 cm cystu na vaječníku. Byla jsem na pohotovosti kde mě poslali na gynekologii kde mě dali injekci poslali domů že se počká. Mám jít teď na kontrolu ale bude to moje první ‚oficiální‘ kontrola a to že by mě vyšetřovali přes konečník je pro mě velké ne s dvěma vykřičníky kvůli tomu že mám k tomu dost špatný vztah. Jsem pana a tampony si nezavádím a byla bych ráda kdyby mě normálně vyšetřili. Myslíte že mě to povolí když se necítím komfortně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
16.5.24 20:22
@Sáraxavier píše: Více

Na kontrolu velikosti cysty stačí i ultrazvuk přes břicho. Dělá se s plným močovým měchýřem. Doufám, že tě poučili, že při náhlé neobvyklé bolesti a nevolnosti máš jít na pohotovost, protože velká cysta se může svou vahou otočit kolem vaječníku a odskrtit ho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.5.24 20:29

Ano to vše vím a cystu bych už neměla mít. Problémy už nemám a nic podobného. Ale zajímá mě jestli mě normálně vyšetří když to zásadně nebudu chtít přes konečník.
Už tak jsem z toho totiž vystresovaná a to že by mě dělali vyšetření přes konečník mě (bude to znít hloupě) ale trochu děsí víc než to normální vyšetření. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.5.24 21:25

Cokoliv můžeš odmítnout…
Já zrovna toto odmítla..

• Citovat
  • Upravit
2258
16.5.24 22:12

Na cystu fakt stačí sono. Odmítnout můžeš vlastně cokoli, doktor má jen za povinnost informovat co ti nevyšetřením hrozí. Stůj si za svým, tady to jde. U slepáku je to horší, pokud se styl vyšetření nezměnil

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.5.24 15:02

@Sexynohy
Dobře, to jsem ráda, děkuji :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie