Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zkus se mrknout do stanov družstva. Píšeš, že odečty jsi odesílala na sbd. Jsi povinna nahlásit stavy nikoli domovníka pouštět do domu (samo záleží jak to máte ve stanovách). To že budou dělány odečty by mělo být někde uvedeno - viditelné místo, předem. Ale je fakt, že jste se do toho mohli trefit s dovolenou. Samosprávu si volíte sami na členských schůzích - jestli něco takového máte. Jinak pokud nefunguje výtah, tak bych urgovala opravy a klidně i na SBD (šetření nešetření). Za používání výtahu určitě ve službách platíte, tak ať funguje. Opravy by také měli být schalovány samosprávou (u nás funguje ta, že zvolení členové - nebo kdokoli jiný na jedné schůzi navrhne, při další se hlasuje, zda tato oprava ano či ne, dle výsledku se hledá firma, která opravu provede)a zase je na viditelném místě umístěno datum, kdy bude oprava prováděna.
Přístup do společných prostor - nemá je někdo pronajaté?
Jinak byt si můžeš pronajímat za statísíce, když najdeš někoho, kdo bude ochotný ti tu částku platit. Jemu do toho nic není, jen bys měla mít od družstva písemný souhlas, že můžeš byt pronajímat (zase viz stanovy).
Snad ti to aspoň trochu pomohlo. Týká se družstevního bytu, pokud je byt v OV a SBD vám dělá jen vyúčtování atd. tak stejně musíte mít nějaké doklady ke společenství vlastníků, kde jsou tyto věci aspoň rámcově řešeny…
Děkuju, byt je v osobním vlastnictví, jdu dohledat stanovy.
Ahojki, jenom opravím, teď podle nového občanského zákoníku platícího od ledna, jsem pochopila, že ani o povolení byt pronajmout žádat nemusíš. U vás je to jedno, máte OV,,, ale jinak jsem to takto pochopila.
Jinak opravdu vše ve stanovách.
A.
Tak pokud máš byt v OV, tak ani před platností nového občanského zákoníka ani nyní jsi nemusela a nemusíš žádat o jakýkoliv souhlas s jeho pronajímáním.
Já ještě doplním, že to funguje takto. Výbor (nikoliv jen předseda, obvykle 3 lidi) je volený na 5 let a po 5 letech se na schůzi (konané vždy aspon jednou ročně) volí znovu. Pokud je dědek ve funkci 15 let, měl být 3× zvolený a teď by se mělo volit znovu.
Pokud seženeš souhlas 1/3 členů SVJ (majitelů bytů), můžeš svolat schůzi Ty a dědka odvolat. Otázka je, kdo to pak bude dělat.
Vyúčtovat Ti 200% navíc nesmí, pokud nejsou známy stavy bere se to dost složitým výpočtem (plocha bytu x koeficient - aspoň u tepla).
Jak často máte vyúčtování energií? Pokud jednou ročně, pak bys byt měla zpřístupnit byt jednou ročně.
Příspěvek upraven 18.01.14 v 11:57
Zapomněla jsem : s přístupněním všech prostor je to složitější. Je to odstupňováno podle toho, kdo všechno by tam měl mít přístup. Třeba k ovládání výtahu nebo do kotelny by měl mít přístup jen výbor, který tam v případě potřeby pustí odborníka. Ale kočárkárna nebo kolárna má být přístupná všem.
Ozyvam se opět, snad mě neukamenujete. Takže ano, máme ve stanovách, že odečty se provádějí čtyřikrát do roka a já jsem povinna dědka pustit do bytu. No, po tom co mi řekl že jsem kráva, tak nepustim. Opět vše nafotim a pošlu na sbd. Minule mi to prošlo, paní na sbd jsem vysvětlila, že když jsem sama s miminem, tak ho do bytu nepozvu. Ona řekla, že on má právo nesouhlasit s tím stavem vody, kterej dolozim. Tak jsem ji řekla, že jsem stavy doložila a pokud to neuznaji, tak si vezmu právníka. Protože tuším, že nedotknutelnost obydlí je nadevse.
Jinak správce zařídil revizi plynu, přišel chlap já mu ve dveřích řekla, že plyn neodebiram, že jsem plyn zrušila před 3 roky, doklad o tom mám. A dědek nahlásil na sbd, že jsem odmítla do bytu pustit plynare na revizi.
No, dobrý je, že už i jiným sousedům vadí, že nejezdí výtah. Nemáte nekdo nějakej nápad, jestli to nejde řešit někde jinde, třeba přes hasiče, nevím. Uvítám jakoukoliv radu.
Zasla bych osobne na to sbd a resila to tam. Vsechny problemy co v baraku diky tomu dedkovi jsou a dal s nima resila i jeho chovani. A vysvetlila jim, ze teda ok, ze klidne do bytu pustis, ale ne jeho. Pripadne na vytahu by mel byt telefon na firmu co vytah spravuje, tak bych jim zavolala, ze vytah nejezdi.
@lucky.girl jj, řešit budu muset na sbd. Ale s výtahem je to tak, že dědek chce šetřit, takže prostě na tom sedí, jak žába na prameni. nevím si s tím rady. S ohledem k tomu, že když mi holka usne venku v kočáře, tak prostě osobním výtahem se do bytu nedostanu. Zkoušela jsem to řešit i přes sbd, ti se obrátili na výtaháře, kteří jim řekli, no výtah nejezdí přes 10let a nijak to neřeší. ![]()
@Anonymní píše:
@lucky.girl jj, řešit budu muset na sbd. Ale s výtahem je to tak, že dědek chce šetřit, takže prostě na tom sedí, jak žába na prameni. nevím si s tím rady. S ohledem k tomu, že když mi holka usne venku v kočáře, tak prostě osobním výtahem se do bytu nedostanu. Zkoušela jsem to řešit i přes sbd, ti se obrátili na výtaháře, kteří jim řekli, no výtah nejezdí přes 10let a nijak to neřeší.
jednat s sbd a ohledně výtahu sepiš papír, kde se ti podepíšou lidi z baráku, kteří taky nesouhlasí s tím, že výtah nejezdí. To přeci nejde, aby to neřešili.
Dobrý den,
nenašel jsem vhodnou diskuzi, stránku, kde napsat zkušenosti se správcem objektu.
Jedná se o Jednatel firmy: Leoš Vaňousek, Ič 28951204. Krásné bydlení s. r.o.
Ve zkratce. Za celé 2 roky nebyl schopen - zprovoznit kočárkárnu (zajistit úklid, udělat světla, vymalovat, vymalovat i příslušné chodby), přidělat zámek ke vchodu na střechu, zajistit výměnu klíčů, a další…Mohu přeposlat mejlové žádosti, kde byl po dobu 2 let vyzýván k práci. Vše vyvrcholilo výpočtem energíí, kdy se zjistilo, že p. Vanousek vůbec neví, co přebral (hodnoty vodoměrů, kolik jich vůbec je…(nevěděl, kde jsou hlavní uzávery vody/plynu). Abych se vrátil zpět. Výúčtování jsme dostali v 8. měsící 2015. Bohužel s tím, že se vše může ještě změnit díky to mu, že v domě není zaplaceno 600kubíku (někam se prostě ztratily!) Po vyžádání dokumentů (stálé vymlouvání..) se zjistilo, že to není 600kubíků, ale jen několik. Aby se vyhnul problémům, tak všechny problémy hodil na jednoho majitele s tím, že má špatný vodoměr. Ten nesouhlasí, tím pádem se může stát, že se opět vyúčtování, které je již podepsané (další dlouhá historie o podepsání papírů) se změní! No je toho opravdu hodně, již jsme podali výpověď. Dále zmiňuji, zasílání důležitých informací nesprávným lidem, problém s vyučtováním (jsem IČ), dodáním dokumentů, které jsme potřeboval, abych mohl uzavřít účetníctví pro daný rok. Nekomunikaci, lhaní, slibování termínů. Je to jen hrstka, zakončím to tím, jsem rád, že již se nebude starat o naše finance.
Jedná se o dům Turnovská 477/6, Praha 8.
A pozor, tento člověk vede firmu sám, tudíž když odjel na dovolenou na 2 týdny, tak to byla docela sranda ![]()
TriloPřed 12 lety jsem koupila byt v paneláku. Rok na to se rozvedla a abych dokázala vyplatit manžela, šla jsem bydlet k matce a byt 2 roky pronajimala. Pak jsem tam 5 let bydlela, ale seznámila jsem se s nynějším manželem, ten dostal práci jinde, tak jsme se odstěhovali a byt jsem opět pronajala. A správce domů začal dělat potíže, při stěhování nám řekl, že nákladní výtah je rozbitej, takže jsme stěhovali něco po schodech a něco osobním výtahem. Samozřejmě, že v baráku z toho byl chaos, máme 7 pater a hodně starých lidí.
A ještě horší to začalo být, když jsme se do bytu vrátili. Prudil, jak si to představuju, pronajímat byt za takový peníze.
Pak jsme odjeli na dovču a mezitím se odečítali stavy vodoměrů. Našla jsem na dveřích lístek, vše nafotila s datumem a odeslala přímo na sbd, které nás spravuje. Druhej den jsem paní volala sa vše i vysvětlila. Jenže včera jsem dostala dopis, že musím správce pustit do bytu čtyřikrát ročně, aby napsal odečty sám, jinak mi nepočítají o 200% navíc z průměru spotřeby.
A já mám dědka fakt dost. Nákladní výtah nejezdí, aby se šetřilo. Do některých společných prostor domu nemáme přístup, dědek dělá opravy na etapy, aby nemusel mít k ničemu náš souhlas. Problém je, že je barák plnej starejch lidí, takže průser, dělá si sám co chce.
Takže se vymění jedny dveře, za měsíc druhý, atd. Spravuje to ve funkci 15 let. Někde jsem četla, že po 5 letech musí přerušit funkci, že to nejde takdlouho. Jak na něj, poraďte?