Má smysl studovat ekonomické obory?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
14.12.24 19:35
@jkra píše: Více

Na medicíně nepotřebuješ matematiku jako na IT. Spíš musíš být ochotna memorování, je to obsahově nejnáročnější škola.
Je mu 15, nemá ještě představu. Baví ho třeba vaření a pečení, ze školy různé prezentace, psaní slohovek, jazyky. Takže opravdu nevím. Učitelství by ho bavilo, ale ten plat je prostě problém. Váhám. Díváme se na různé obory i na technických a přírodovědných školách, jsou to různé kombinace oborů. Ale nevím, jaké je uplatnění. Mohl by případně i na anglické placené programy, to už nabízí hodně škol. Dokonce i stomatologie za 400 tisíc za rok a šance dostat se je násobný vyšší než na český program. Ale představa, že po třech letech skončí…

• Citovat
  • Upravit
56282
14.12.24 19:43
@Anonymní píše: Více

Divný, že nemá představu. A promiň, tvůj přístup je strašný. Pokud ho láká učit, nech ho jít touto cestou. Akorát ho nacpes někam kvůli penězům. On si stejně najde cestu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66845
14.12.24 19:58

S laskou vzpominam, jak kaliopa/josefuna zavidela ucitelum platy v dobe, kdy byly opravdu mizerne. Chlapci preji, stejne jako tomu od lucenky, at brzy najde vlastni cestu bez toxicke matky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9244
14.12.24 19:58

Ahoj,
nečetla jsem celou diskuzi, ale přijde mi fajn, pokud tedy ty různé VŠ a jejich plusy a minusy řešíte společně, i když maturuje až za delší dobu, ale ono když už třeba má nějakou představu, tak si lépe může pak zvolit ty volitelné předměty a tak (my je třeba na gymplu měli od 2. ročníku).

S výběrem VŠ nějak neporadím, protože moje top je všeobecné lékařství + skoro všechny další přírodovědně založené obory, ale tedy zrovna stomatologie ne.

Znám docela dost absolventů VŠE a co vím, tak uplatnění mají většinou trochu mimo obor, nebo úplně, ale jsou třeba v nějakých korporátech, jedna dělá na velvyslanectví… a tak hádám, že platy tragédie nebudou. Ale u mě je osobně ekonomie úplně poslední obor, který bych šla studovat, protože mě tohle strašně nebaví a já nejsem schopná se učit věci, které jsou mimo můj okruh zájmů takhle moc, jako ekonomie.

Naopak technické obory mi přijdou dost uplatnitelné, nejen IT, můj brácha má třeba vystudovanou FEL na ČVUT a má super práci a hodně možností a na výběr. Z architektury znám taky nějaké absolventy (no osobně konkrétně 4) a o práci nouzi nemají, ale záleží, jak jsou schopní a jaké mají možnosti, někdo má vlastní ateliér…

Jinak píšeš, že by syna bavila práce učitele, myslí třeba na SŠ? Jaké obory by chtěl vyučovat? Když umí takhle skvěle jazyky, tak i kdyby učil třeba na gymplu nějaký dvou obor (plácnu chemie - fyzika), tak tím, že umí takhle dobře 3 cizí jazyky, tak by třeba mohl učit i ve firmách a tak, i když nevím, kolik berou učitelé jazyků mimo ZŠ, SŠ a VŠ. Třeba jedna kamarádka učí češtinu cizince a je z toho nadšená, i když na plat jsem se neptala.

Každopádně držím moc palce, ať se správně rozhodne a věnuje se pak tomu, co ho opravdu bude naplňovat.

Ještě mě napadá, kdyby ho bavily přírodovědné předměty, tak mě zaujal obor science na PřF UK: https://natur.cuni.cz/…ogie/science

Nebo určitě má budoucnost biomedicínské inženýrství a příbuzné obory, studuje se třeba na FBMI ČVUT na Kladně.

A mě by ještě bavila i jaderná chemie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4671
14.12.24 20:07

A jinak v pořádku? Má 2,5 roku čas. Ať se věnuje koníčkům a tomu, co ho baví.
To v 15ti nemá žádné volnočasové aktivity, oblast, které se věnuje???
Přesný příklad tohoto, že ani ta nejlepší škola nenahradí ten potřebný vnitřní motor, který ty nejlepší posouvá dopředu

Příspěvek upraven 14.12.24 v 20:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9833
14.12.24 20:07

Já věřím tomu, že kluk představu má. Ale upřímně řečeno, matce, která by na mých rozhodnutích hledala jen chyby, bych se se svými predstavami nesvěřovala :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56282
14.12.24 20:09
@Jahru píše: Více

Mám kluka, je mu teď v pondělí 16. Sám si najde, co ho zajímá a tak.tak to nechápu…a hlavně si za tím jde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.12.24 20:36

Já ani v 18 nevěděla, v tomto věku je to úplně normální. Spolužáci jsou na tom až na výjimky podobně nebo názor každý rok mění.
Nepřijde mi na tom nic tak zvláštního. Nebo něco vyloučí hned kvůli tomu, že jim daný předmět nejde. Ostatně proto jsou na všeobecné škole, aby se mohli rozhodnout později.

• Citovat
  • Upravit
andrasteia
14.12.24 21:00

Co je, prosím, IB?

• Citovat
  • Upravit
4126
14.12.24 21:52
@andrasteia píše: Více

International baccalaureate, neboli mezinárodní maturitní zkouška. Jen by mě, i s ohledem na to, co už tu někdo psal, zajímalo, jestli je uznáván v ČR nebo je podmínkou nějaká zkouška z češtiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2533
14.12.24 22:17
@Hibou píše: Více

Uznávaná je, ale pokud dotyčný nematuroval z češtiny, tak musí prokázat její znalost. Záleží na každé škole jakým způsobem. IB lze i v ČR, např. PORG.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze