Má smysl studovat ekonomické obory?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@Havlova píše: Více
Mé dítě na VŠ půjde v čerstvých 18, poněvadž v zahraničí nemáme 9 tříd a do první třídy nastupují děti narozené do prosince…Není tu obvyklé maturovat ve 20 jako v ČR.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Skoro se nestaví? ![]()
A velmi často je volba dělat za pár korun nebo dělat na ŽL, pro více zaměstnavatelů,…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pracuju v oboru a rovnou ti říkám, že tohle je nesmysl. Projektanta dneska sehnat, je nadlidskej úkol. Nikdo nemá čas. Na živnosťáku jsou kvůli tomu, že tak mají víc zakázek a víc si vydělají. Staví se rychle a ani ty řízení nejsou dlouhý, pokud teda nechceš stavět v Praze. Všechna povolání, mimo lékařů, jsou vázána na ekonomický cyklus. Zrovna ty “ekonomický” profese asi nejvíc. Já mám pocit, že se to dítě mermomocí snažíš nacpat do lukrativního oboru bez ohledu na to, co chce a co ho baví.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
I v 18 už víš, co chceš (my šly na VŠ taky tak). Dceři bylo hodně čerstvých 19, maturovala ještě v 18.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak znova a polopatě. Pracuju v oboru, nepotřebuju pindy z internetu… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Havlova píše: Více
Ano, oproti jiným zemím se skoro nestaví. Stačí se podívat, kolik se postaví ročně bytových domů.
Málokterý malý stavebník využije pro stavbu domu architekta, stačí projektant. Zvláště v dnešní době, kdy pozemek stojí stejně nebo více než dům. Není tu ekonomická sìla, aby běžní lidé využívali služby architektů. Většina nemá dnes ani na 2+kk…proto to nevidím moc optimisticky..
- Citovat
- Upravit
Tyhle uvahy jsem taky vedla a pak nas bagrista postavil pred hotovou vec, Cumeli jsme na drat, a nejen my.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je úplně jedno jaké obory se člověku zdají perspektivní a nebo ne. Nejvíc to závisí na samotném studentovi.
Osobně znám pár lidí, kteří byli neskuteční šprti a drželo se jich to celou jejich školní docházku skrz střední i vysokou. Ale jenom jediná z nich to skutečně někam dotáhla, v oboru, který ji baví a za kterým si šla už od základní školy. Stálo ji to hodně sil, ale má to co vždycky chtěla a je šťastná.
Pokud má člověk zápal, snahu, vytrvá a dře a nepřestane se vzdělávat, tak může být za hvězdu téměř v čemkoliv. Spousta děcek má pocit, že když jim ve škole podají diplom, tak se o ně zaměstnavatelé/zákazníci porvou. Ale tak to fakt nefunguje.
Navíc vybírat si svou životní dráhu v 15 mi přijde dost hloupé. Z 90% ty děcka vůbec neví co by chtěly. Takže radím vyškrtat to co určitě nechce a pak to vytřídit na to co by šlo. Čím obecnější škola, tím lepší záběr. Může mít víc oborů současně. Může studovat i více škol současně. Na vysoké jsem potkala takovou co studovala angličtinu na ostravské a ekonomiku na Báňské. Současně. S troškou tolerance od vyučujících. A zvládala to s přehledem.
Už to že bude mít kluk 3 světové jazyky na takové úrovni je obrovská konkurenční výhoda. Teď aby o ně nepřišel tím, že je nebude x let používat.
Pokud neví, studovat ekonomku není vůbec špatný základ, až se rozkouká, může na to navázat studiem jiného oboru, případně si zařídit nějaké stáže, aby zjistil, jestli je to to co chce dělat a nebo radši pryč.
Nezavrhovala bych studium v zahraničí, možná tam najde lepší kombinaci oborů, než tady v ČR.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Janli píše: Více
Jsi architekta? Známá pracuje ve Skalský, čekala jsem tam dobré podmínky, také prý nemají lidi, bohužel platy velmi nízké. Sami jí tam řekli, že do stavebnictví se vydělávat nechodí.
Samozřejmě, že pár nejlepších zakázky má, já se bavím o průměru. Kamarádka architekta říká to samé. Těžko se dostaneš jako samostatný architekt k zakázkám.
- Citovat
- Upravit
Jj, tak hlavně, že ti tady člověk z oboru mluví o nedostatku daných profesí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LilyJane píše: Více
Do zahraničí už nechce. Už tam žil dle jeho šlo dlouho.
- Citovat
- Upravit
Ekonomka v kombinaci s jazyky je podle mě dobrý nápad pokud ho to bude bavit. Učitele bych nedávala, dle mého názoru s nástupem AI jich nebude do budoucna potřeba tolik.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Průměrný zaměstnanec e ekonomkou má taky pár šupů. Většina z nich je pěšák, ne šéf.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Absolventi architektury mají problém najít stabilní místo a většinou musí pracovat na ŽL. Je jich nadbytek. Málokdo má dostatek zakázek. Ve stavebnictví pro ostatní profese sice práce je, ale je oproti jiným povoláním hodně navázána na ekonomický cyklus. A pokud v ČR trvá vyřízení stavebních povolení takovou dobu a situace je taková, že se skoro nestaví…