Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím maminky ![]()
Už před těhotenstvím jsem měla slabou tetanii stačilo mi vzít si občas jedno magnezko když mě přepadly nějaké potíže . Teď zhruba od 32 tt se můj stav ale rapidně zhoršil tak že jsem skončila v nemocnici nasadili mi magnezko minimálně 6 tablet denně. Když jsem ale byla naposledy na kontrole u svého dr říkal mi že mám magnésko od 37tt vysadit . Zkoušela jsem to teď několik dní ale zase se mi vrátilo silné bušení srdce a šílené křeče do nohou
Když jsem si stěžovala dr řekl , že to mám tedy vysadit až od 38 tt a ty dva týdny to nějak přetrpět … v úterý začínám 38 tt takže už se předem děsím jak to zvládnu 2 týdny ustát úplně bez magnezka … tak jse chci zeptat jestli stím má některá maminka taky zkušenosti , nebo se ocitla v podobné situaci jako já a jak to řešila ? Jestli vydržet , nebo si občas to magnezko vzít …
![]()
Děkuji předem za rady ![]()
Ja pila magnesko az do porodu i po nem a nic se nestalo, co se melo stat? Mela jsem pytlicky a to se sypalo do vody.
Já měla tablety 3× denně po 2. Otevírala jsem se po 30tt a hodně mi tvrdlo břicho. Vysadila jsem myslím ve 37 tt, rodila jsem pár dnů před termínem.
Takže jediné, co ti podle mě hrozí při stálém braní magnézia, je podle mě přenášení
. Co na to říkal doktor, když to máš takhle silné? Neříkal ještě jiný důvod, proč vysadit?
při léčbě magneskem ve třetím trimestru hrozí ochabnutí svalstva mimča, proto se nedoporučuje. Ale já ho taky beru 6 tbl denně, ale jsem 23 tt…
Pokud máš problémy bez magnézia, tak bych nevysazovala, jen třeba zmenšila dávkování. Ono magnézium není zas až takový mocný lék, aby zbrzdilo porod, když se má miminko narodit, tak se narodí magnézium nemagnézium ![]()
Tvoje tělo dává jasně najevo, že má málo, takže bych doplňovala v takové míře, aby to stačilo tělu na normální stav. Pokud s tím má doktor problém, tak mu to neříkej, je to volně dostupný potravinový doplněk, který ničemu nějak výrazně neubližuje.
Pokud jsi prvorodička, tak je celkem vysoká pravděpodobnost, že budeš rodit po termínu magnézium nemagnézium. Jak to bude mít děloha s činností je otázka, někdo říká, že to zbrďuje její činnost a může to zpomalit porod, bez vážné indikace bych magnézium v těhotenství nebrala a při potížích, co popisuješ, bych nevysazovala.
@Gladys Co je pro tebe vážná příčina? Mě občas tvrdne břicho, a mám 6 tbl denně, tak nevím ![]()
Tak drahá pisatelko-mám stejný-tedy měla jsem stehný problém..
Středně těžká tetanie-bez něj nehorázné křeče v nohou hlavně v noci a přes den mi zase málem prskala hlavba ve švech..Magnézko jsem vysadila už mnoihem dříve-36tt..První dva týdny jsem prožila v jiné dimenzi daleko hodně daleko planety země..Pak si tělo jakoby zvyklo-ale já si myslím -tedy můj vnitřní pocit byl že mé tělo už neřešilo takové píp jako nedostatek magnéska ale tak nějak začalo řešit případný strach z porodu a psychycké stavy s ním spojené:-)
Pokud máš nižší práh bolesti-nemyslím si že uškodíš miminku když budeš magnézko brát do konce..
Třeba porodíš dříve tak a budeš to mít vyřešené..Držím palce ta má tvé tělo po vysazení takový šok že tě pleskne rovnou na porodní sál a ty máš po starostech ![]()
@eetel píše:
@Gladys Co je pro tebe vážná příčina? Mě občas tvrdne břicho, a mám 6 tbl denně, tak nevím
tvrdnutí břicha jako takové je fyziologický jev, děloha se připravuje na porod. Tvrdlo mi břicho u prvního od 18.tt a magnézko jsem brala pár dnů, pak jsem se na to vyprdla, rodila jsem v termínu, teď mi tvrdne už od začátku druhého trimestru, ale nemá to vliv na čípek, takže pro mě to není příčina k braní.
Vážná příčina je pro mě tvrdnutí a výrazné krácení čípku, otevírání se…
@Gladys Já taky mám totiž takový pocit, jestli to není zbytečný. Čípek mám prý v pohodě, jen pocituju to tvrdnutí břicha a takový pnutí při námaze nebo delší chůzi. já si to sama zatím snížila na 4 tbl denně ![]()
Tak ja brala magnesko v prvnim tehotenstvi do 37tt, pak na radu lekare vysadila - deloha zacala delat psi kusy a 37+6 se mala narodila. Takze ja mu verim, ze aspon nekterym nam pomaha
A jinak taky myslim, ze porodis i s magneskem, jen bych lehce snizila davkovani, jak to sneses ![]()
Mmch ted ho beru od 16tt a bricho si tuhne fakt fest. A nikdo me neprimeje ho vysadit pred 37tt
Jo tuhne fest v mem pripade znamena tak 20-40 krat denne, sem tam bolesti do zad, ale neoteviram se vubec, cipek dlouhy, tuhy ![]()
Také jsem byla hospitalizovaná v 32 tt pro předčasnou porodní činnost a magnezko jsem vysazovala v 36 tt. Začalo to nanovo,nezbývalo,než vydržet. Křeče v nohou jsem teda neměla ,ale kontrakce takové,že jsem občas nevěděla,zda už mi nezačíná porod. Nakonec jsem rodila v termínu. ![]()
Ahoj, buseni srdce muze byt i priznak neceho jineho. Napriklad uzkosti a nebo panicke poruchy. Neco si o tom radsi precti:-)
ahoj, jsem taky tetanička.....
Zajímalo by mě kolik z reagujících tetanii má… nebo ví, o co jde..:think:
Katka má 2 a 1/4 roku… Vítek 14 dní… obě těhotenství jsem pila magnsolv a i během hospitalizace na pozorování jsem dostávala v tbl.
Bez Mg mám bolesti, křeče i záchvaty.
Katku jsem rodila 39+3 a Vítka 38+4 ani jedno z dětí ochablé svaly nemá. Užívám i AD a antiepileptika. Stavy bez léků byly pro mimi mnohem více rizikové, než ty léky. Vše jsem konzultovala s prim pediatrie a neonatoložkou z porodnice. I vliv těcto léků na mimi během kojení.
Mg je to nejmenší…