Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
luckabrno - ověřené info
v případě rozvodu Ty nemáš nárok, v případě úmrtí ty polovinu a dítě nebo další děti druhou polovinu. závětí se toto ošetřit nedá, děti mají na polovinu nárok ze zákona, museli by být vyděděni, aby nedědily.a k vydědění musí být závážné důvody, to není jen tak.
někdo další právní rady? ![]()
Co je před manželstvím je majetkem toho, kdo ho koupil. Jediné, co to může změnit je předmanželská smlouva.
Např. manžel i já máme své byty v osobním a prostě můj je i s vybavením můj, jeho je jeho… ![]()
myslím, že do SJM nepatří ještě osobní věci, tam bych to viděla na oblečení, kosmetiku, léky, nějaké pomůcky… A tuším že i věci, co nezbytně potřebuješ pro výkon povolání… Teda jestli si to ze školy ještě dobře pamatuju a jestli se to nezměnilo. Ono to můžou být relativně drobnosti (ve srovnání třeba s hodnotou domu), ale taky třeba ne…
každopádně to, cos měla před manželstvím, je jen Tvoje. A to i peníze, které jste použili na koupi domu.
Stalo se známé - za dob totalismu měla 80 tis, koupili s manželem dům za 100 tis. Teď má dům hodnotu 1,5 mil, ale dle soudu pouze odečetli těch 80 tis a zbylých 1,42 mil si dělili napůl - známá musela manžela vyplatit.
hodně štěstí… tahanice o majetek jsou
![]()
Inko X
ne ze bych se teda chtela rozvadet
ale jak by to bylo v pripade, ze sem pred manzelstvim koupila auto ale na leasing, takze v podstate nebylo jeste moje ale banky a na me prejde az po skonceni leasingu teda uz za trvani manzelstvi?
Taky se na to netěším ale říkam si že musím byt na vše připravená, a zjistit si fakta protože manžel mě chce oškubat jako slepici a ja se nedám. Chci si odnést jen to co jsem si sama zaplatila. A pokut jsem to správně pochopila tak i peníze co jsem mněla před svadbou by mněli byt vyhradně mé vlastnictvy? A tedy i věc kterou sem zaní koupila během manželstvý by mněla byt moje?
Anonymní píše:
Taky se na to netěším ale říkam si že musím byt na vše připravená, a zjistit si fakta protože manžel mě chce oškubat jako slepici a ja se nedám. Chci si odnést jen to co jsem si sama zaplatila. A pokut jsem to správně pochopila tak i peníze co jsem mněla před svadbou by mněli byt vyhradně mé vlastnictvy? A tedy i věc kterou sem zaní koupila během manželstvý by mněla byt moje?
Ano, mělo by to tak být, jen s e může stát,že bys muselas prokázat, že je to zrovna za ty peníze…
ex měl nárok jen na 1 židli, 1 stůl, 1 skříň, 1 postel…+ osobní věci… měli jsme rozdělení majetku a toto jsme mu ze svého majetku musela nechat!
Jolynka píše:
ne ze bych se teda chtela rozvadetale jak by to bylo v pripade, ze sem pred manzelstvim koupila auto ale na leasing, takze v podstate nebylo jeste moje ale banky a na me prejde az po skonceni leasingu teda uz za trvani manzelstvi?
smlouva je na tebe před manžlestvím… akorát tam s e může začít vztekat, že splátky šly ze společného… ale neobstál by…
Ahoj,
když už je tu taková diskuze, jak to je, když manžel koupil nemovitost, kdy jsme ještě nebyli manželé, ale s rekonstrukcí objektu jsme začali, až po uzavření manželství. Jsem uvedena i na hypotečním úvěru jako spoludlužník, kdy jsme čerpali finance. Taky se nemíním rozvádět, ale tak mě to napadlo, jestli bych odešla vážně z holým zadkem, když do rekonstrukce padají veškeré naše peníze…
Moc díky za odpověď…
markit splatky jdou z ciste meho uctu, nevim teda ted uz mozna je to brano jako spolecny
ale je to ucet psany na me, zalozeny pred manzelstvim a tak teoreticky jsou z meho, platim to z rodicaku a vse ostatni plati manzel a pak jeste mam byt ten je muj, dar od rodicu, ale chci ho prodat a budeme kupovat byt vetsi na ktery si jeste budeme brat hypoteku, pocitali by se ty penize z prodeje bytu pouzite na koupi vetsiho jako jen ciste moje investice, jakoze treba ja dam na ten byt dejme tomu 60% a to je jen moje a zbytek na hypoteku tak to je pak delene jako spolecna cast? to uz je asi moc slozity co
a asi by se to blbe dokazovalo
anonymni cloveka napadaji vselijaky veci co
ja taky prave o rozvodu neuvazuju, prave se snazime prodat byt a koupit vetsi, doted sem mela jistotu ze byt je muj a sel by manzel, kdyby nahodou
Joly já i manžel jsem oba rozvedení. A já trvám na tom, žýe jeho je jeho a moje je moje a tak to zůstane i nadále. Prostě a´t jsou zadní vrátka kdyby něco neklaplo.
Teď bude prodávat svůj byt a tchán měl připomínku, aby to nesežral můj byt. Tak to rozhodně ne! Koupí si jiný a z rozdílu ceny nebo z pronájmu se bude řešit můj byt - větší, ve kterém žijeme.
před manželství nepatří, co nabudeš v manželství darem, děděním nebo za majetek který patří jen Tobě (např.před manželstvím jsi měla byt a ten v manželství prodáš, takže tyto peníze) taky patří jen Tobě…stručně řečeno
To jo penize z prodeje by byly jen moje, ale kdyz za ne koupime byt, ktery bude napsany na oba kvuli hypotece taky, budeme zadat oba, takze pak jak by se to resilo, jestli ty moje penize budou brany v potaz, kdyby se mel delit byt, tak jako ze ta cast by byla jen moje a delil by se jen ten zbytek na ktery se bude brat hypoteka, dejme tomu 60% bytu jen muj a tech 40% na polovic, takze v podstate bych manzela mela vyplatit jen z 20% nebo on me z 80%
řekla bych,že v tomto případě to bude 50/50 ![]()
teda ono ještě hodně záleží na tom, jak to budete mít v kupní smlouvě a v katastru. Pokud ty koupíš 80% bytu a on 20% a uvedete to v kupních smlouvách a bude to tak v katastru, tak by to tak mělo být i v případě rozvodu - logicky… ale jeslti to tak funguje… ![]()
tak ja doufam, ze se rozvadet nebudeme a kdyby nahodou, tak manzel nebude za hajzla a byt mi stejne necha, teda mne a detem i kdyz na nem bude hypoteka
ale zkusim se zeptat schvalne pravnika, jestli by se to dalo nejak udelat, ze bych byla jakoze vetsinovy vlastnik, protoze pri prodeji meho bytu stejne budu jednat s pravnikem, akorat nevim jestli to pujde kvuli te hypotece ![]()