Majetek před vznikem manželstvím

Napsat příspěvek
Velikost písma:
etatinek
31.10.10 01:29
sajinda píše:
luckabrno - ověřené info :palec: v případě rozvodu Ty nemáš nárok, v případě úmrtí ty polovinu a dítě nebo další děti druhou polovinu. závětí se toto ošetřit nedá, děti mají na polovinu nárok ze zákona, museli by být vyděděni, aby nedědily.a k vydědění musí být závážné důvody, to není jen tak.
někdo další právní rady? :lol:

Z toho mi vyznívá, že se rozvod vůbec nevyplatí a je to totální blbost, že lepší je manžela zavraždit a shrábnout aspoň polovic, než nic… 8-o 8-o

• Citovat
  • Upravit
158
31.10.10 07:07

Má formulace zní:blbě jsem si to v životě zařídila :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14598
31.10.10 08:19
etatinek píše:
sajinda píše:
luckabrno - ověřené info :palec: v případě rozvodu Ty nemáš nárok, v případě úmrtí ty polovinu a dítě nebo další děti druhou polovinu. závětí se toto ošetřit nedá, děti mají na polovinu nárok ze zákona, museli by být vyděděni, aby nedědily.a k vydědění musí být závážné důvody, to není jen tak.
někdo další právní rady? :lol:
Z toho mi vyznívá, že se rozvod vůbec nevyplatí a je to totální blbost, že lepší je manžela zavraždit a shrábnout aspoň polovic, než nic… 8-o 8-o

Vdovský důchod, sirotčí důchod pokud je dítě :D
Navíc manželka má nárok na 1/2 manželova majetku a děti se dělí od druhou 1/2.
POkud manžel/ka a děti nejsou, tak pak nejbližší příbuzní - sourozenci se dělí o 1/2 a synovci/neteře o ten zbytek. Jsou to neopomenutelní dědicové, které ani závětí není možné vyloučit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102677
31.10.10 09:15

markit, tohle přesně jsem ale psala. jen v případě rozvodu by neměla nárok na nic, protože majetek je psaný na manžela. v případě úmrtí tak jak jsem psala, ona polovinu a děti druhou polovinu, nedají se vyloučit závětí, mají nárok ze zákona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kadik
6.1.13 09:37

dědictví

Potřebovala bych poradit.
Můj otec před druhým manželstvím dostal darem rodinný dům od svých rodičů. Potom se oženil a jeho současná manželka(žijí v tom domě) má tři dcery. Já jsem jeho jedinná dcera, tak bych chtěla vědět, jestli v případě jeho úmrtí nebo rozvodu, jak tam by to bylo s dědictvím. Ptám se z toho důvodu, že jeho druhá žena mě nenávidí a je tak trochu vychcaná. Když se někdy o dědictví bavíme, tak mi pořád jen opakuje, že já nic dědit nebudu. Chtěla bych být trochu v obraze. Děkuji

• Citovat
  • Upravit
G12
6.1.13 09:41
@Kadik píše:
Můj otec před druhým manželstvím dostal darem rodinný dům od svých rodičů. Potom se oženil a jeho současná manželka(žijí v tom domě) má tři dcery. Já jsem jeho jedinná dcera, tak bych chtěla vědět, jestli v případě jeho úmrtí nebo rozvodu, jak tam by to bylo s dědictvím. Ptám se z toho důvodu, že jeho druhá žena mě nenávidí a je tak trochu vychcaná. Když se někdy o dědictví bavíme, tak mi pořád jen opakuje, že já nic dědit nebudu. Chtěla bych být trochu v obraze. Děkuji

Domnívám se, že to byl majetek darem před manželstvím, proto by nová manželka nárok mít neměla, ani její děti.

• Citovat
  • Upravit
16186
6.1.13 09:45
@Kadik píše:
Můj otec před druhým manželstvím dostal darem rodinný dům od svých rodičů. Potom se oženil a jeho současná manželka(žijí v tom domě) má tři dcery. Já jsem jeho jedinná dcera, tak bych chtěla vědět, jestli v případě jeho úmrtí nebo rozvodu, jak tam by to bylo s dědictvím. Ptám se z toho důvodu, že jeho druhá žena mě nenávidí a je tak trochu vychcaná. Když se někdy o dědictví bavíme, tak mi pořád jen opakuje, že já nic dědit nebudu. Chtěla bych být trochu v obraze. Děkuji

Zalezi na tom, jestli cast domu nenapsal tvuj tata na ni po svatbe. I takove blbosti muzski delaji, obzvlast, kdyz dostanou mrchu. Nebo jestli nesepsal zavet. Pokud ne, neni pravda, ze nic nezdedis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kadik
7.1.13 07:59

No co vím tak to na ní nenapsal, a nevíte jak je to v případě úmrtí?

• Citovat
  • Upravit
3400
7.1.13 08:11

Ja myslim, ze v pripade umrti dedi pulku jeho majetku manzelka a druhou pulku jeho deti. Tedy ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
7.1.13 08:13

Dle meho laickeho nazoru jeji 3 dcery nemaji od tveho otce pri dedictvi zadny narok, nejsou to jeho deti, leda by si je osvojil.
Naopak nevidim duvod, proc by jeho nova manzelka nemela mit narok po nem dedit.
Dum nebude v SJM (to by pak automaticky vlastnila 50%), ale ona po nem zdedi 1/2 a deti - Kadik, zdedi druhou 1/2.
Spis bych se obaval pripadneho daru manzelce.
Dite je neopominutelny dedic, ani diky zaveti nemuze prijit o dedictvi, leda by doslo k vydedeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kadik
7.1.13 13:32

Holky díky za radu. V takových věcech se vůbec nevyznám a teď jsem aspoň trošku v obraze :palec:

• Citovat
  • Upravit
3429
7.1.13 13:37
@Kadik píše:

Ze zákona jsi neopominutelným dědicem ty a jeho manželka, její dcery ne - to by je musel tvůj otec adoptovat. Pokud otec nepřepsal část domu na novou manželku, v případě rozvodu na dům nárok nemá. Samozřejmě může tvůj otec sepsat závěť, ale tam si nejsem jistá, jak je to podle současného zákona. Dřív platilo, že i když byla sepsána závěť, neopominutelný dědic měl i přesto nárok na dědictví nebo jeho část. Ale fakt nevím, jestli to tak platí pořád

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
7.1.13 13:50

Ono je to pravdepodobne odlisne u nezletilych deti a u dospelych deti. To uz chce nazor cloveka, ktery se zabyva rodinnym pravem.
Ale myslim, ze to jsou uz zbytecne podrobnosti- nejvetsi „nebezpeci“ hrozi od prevedeni domu na nekoho jineho.
Stale je to ovsem dum otce a ten si s nim muze delat, co chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
8.1.13 10:58

@Ivan PPZ U dědictví je jedno, jestli se jedná o dospělé nebo nezletilé děti, nárok na dědictví mají stejný

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
731
8.1.13 11:03

Ano, dokonce ještě nenarozené dítě je může být považováno za právoplatného dědice, pokud je zmíněno v závěti. Neplnoleté děti mají stejná práva jako plnoleté, jen je jim ustanoven správce nebo vymezen fond do 18ti let, kdy s dědictvím mohou začít disponovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí